»

Vsi VIA hrošči...

Chip Online - Le kdo bi jih preštel . Sodeč po Chip.de so odkrili še enega hrošča v povezavi z VIA KT133 North Bridgi. Gre za težavo, ki jo uporabniki srečujejo pri toplem resetiranju računalnika iz DOSa ali Windowsa. Ekran namreč marsikdaj preprosto ostane črn. Mnogi so to težavo pripisovali overclockanju procesorjev, toda pojavlja se tudi pri sistemih, v katerih procesor deluje na osnovni frekvenci. No ja, vse ni tako črno. Napaka naj bi prizadela samo čipe serije 1EA0 in 1EA4 (prvi štirje simboli zadnje serijske številke na čipu), medtem ko 2EA1 čipi nimajo problemov. Sicer zadeva še ni bila uradno potrjena s strani VIA, toda MSI na svojih matičnih ploščah že zamenjuje North Bridge. Po nekaterih podatkih naj bi se napako dalo opraviti tako, da se poveča Vio voltaža s 3.3 na 3.45V, toda ta rešitev pomaga...

7 komentarjev

VIA 686B obliž

Slo-Tech - Na VIAHardware se je pred kratkim pojavil novi obliž (patch) za VIA 686B SouthBridge. Obliž odpravlja nekaj pogostih težav, ki se pojavljajo pri uporabi, je pa precej specifično vezan na določene konfiguracije. Tako se bo zadevica pognala samo in le, če imate ploščo na KX133/KT133x čipovju in Creativovo zvočno kartico. Glede na to, da obliža še ni na VIAini uradni strani, ga obravnavajte kot BETA različico in uporabljajte na lastno odgovornost. Za download kliknite sem. Thnx, mitja34.

0 komentarjev

Thunderbird 1200 MHz

Overclockers Australia - Včeraj sem poročal o navitju 1.333 GHz verzije tega procesorja, danes pa sem našel nekaj podobnega - Thunderbird 1200 navit na 1897 MHz. Za ta dosežek je bilo uporabljeno hlajenje s tekočim dušikom in ASUSova A7M266 matična plošča, ki je zgrajena okoli AMD760 čipovja in podpira pomnilnik tipa DDR. Ta pošast doseže v SiSoft Sandri skoraj 5900 MIPSov in 2579 MFLOPSov. Prav tako je zelo hiter dostop do pomnilnika, ki znaša okoli 1000 MB/s. Če želite videti benchmarke, se odpravite sem.

0 komentarjev

Thunderbird 1333 MHz

OC Workbench - Ko sem zagledal tole, sem rekel samo:"UOU!" Pri OCWorkbenchu so objavili screenshot WCPUIDja od nekega, mislim da Japonca, ki je navil Thunderbirda 1333 MHz na 2071 MHz. To je dosegel na modificirani ASUSovi A7M266 plošči pri voltaži 1,95V in osnovni frekvenci 188 MHZ. Na žalost pa je to le novica in ne članek ter vam na žalost ne morem povedati kaj več, upam pa, da to ni le lažen screenshot.

0 komentarjev

ASUS A7M266: prava stvar

več strani - Ob vseh teh kolobocijah z DDRjem in ustreznimi matičnimi ploščami se ne bi čudil, če je velika večina računalničarjev, ki so prej napeto čakali na novi standard, nekako kar izgubila voljo. Toda, vse ni tako črno, le potruditi se je treba. To je najlepše dokazal ASUS s svojo A7M266 matično ploščo, ki je zgrajena okoli AMD 760 čipovja. S pozorno izbiro kvalitetnih sestavnih delov, dobrim načrtovanjem in splošno kvaliteto so dokazali, da je mogoče izdelati še kako dobro, hitro in stabilno DDR matično ploščo. Več o tej plošči boste našli v raznih testih, ki se te dni pojavljajo na internetu, kot recimo ta na Lost Circuits ali ta na I am not a geek....

2 komentarja

ASUS A7M266 @ X-Bit Labs

X-Bit Labs - Ekipa z X-Bit strani je ravno objavila njihov najnovejši test in ne gre za nič drugega, kot novo ASUSovo A7M266 ploščo. Plošča je namenjena AMDjevim SocketA procesorjem, zasnovana pa je okoli AMD 760 NorthBridga in VIA 686B SouthBridga (kar je, kot kaže, zelo popularna kombinacija). Kot gre za pričakovati od ASUSa, je plošča zelo kvalitetna in polna majhnih tehničnih inovacij, ki precej polepšajo delo z računalnikom. Za razliko od Gigabytove konkurence, podpira A7M266 tudi PC2100 DDR SDRAM... Kako pa je z overclockanjem? Nova revizija plošče (1.03) nima nobenih DIP stikal za spreminjanje množilnika, je pa zato zelo stabilna pri overclockanju preko zunanje frekvence. Durona 650MHz so uspeli...

3 komentarji

SocketA @ Tom's Hardware, drugič

Jaz - Dr. Tom si je že drugič ogledal in med seboj primerjal SocketA KT133A plošče. Tokrat so ga zanimale predvsem novejše plošče, ki s pomočjo VIAinega 686B SOuthBridga podpirajo ATA100. Toma je zanimalo, kako se to pozna na hitrosti samega sistema ter ali so plošče pridobile še kaj drugega. Tako kot vedno gre za dolgo, a zelo informaticno branje, tako da kar kliknite! Thnx, Marko!

0 komentarjev

ASUSovi načrti za bližnjo prihodnost

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so dobili tudi nekaj neuradnih informacij o načrtih enega izmed naših najljubših proizvajalcev matičnih plošč, ASUSa. Pa poglejmo:

Za Intelove procesorje:
  • CUV4X-E: Na začetku januarja bomo videli to naslednico popularne CUV4X, ki se od svoje predhodnice loči po VIA 686B SouthBridgu. CUV4X bodo prenehali dobavljati koncem januarja.
Za AMDjčke:
  • A7M266: Ta AMD 760 plošča naj bi se pojavila koncem januarja.
  • A7V133: Ta plošča na KT133A čipovju bo nasledila ASUS A7V. Dobava se bo začela koncem januarja, A7V pa bodo prenehali dobavljati nekje sredi marca. Prodaja A7VPro (enako, kot A7V, le brez Promise ATA100 kontrolerja) se bo nadaljevala...
Še ena zanimiva stvarca: A7A266 ploščo so popolnoma umaknili iz načrtov za januar. Šlo je za ALi MAGiK 1 DDR ploščo, mogoče pa jo bomo ugledali februarja.

0 komentarjev

lunijev novi osebni rekord

Jaz - Stari bralci Slo-Techa se še spomnite, da je moj osebni rekord v overclockanju bil dosežen z Intel Coppermine 500MHz procesorjem in Epox EP-BX6 platko. Takrat mi je procesor uspelo naviti na neverjetnih 170MHz zunanje frekvence, kar je zneslo 850MHz. No, danes mi je, povsem nenačrtovano, uspelo podreti moj rekord. Pred par dnevi sem namreč v test dobil ABIT VP6 z Intel Coppermine 667MHz (133MHz FSB) procesorjem, doma pa sem še imel ABIT SA6R, ki mi je ostala od prejšnjega testa (objavljen bo kmalu...). Seveda se nisem mogel zadržati, in sem Coppermine sprobal na SA6R, čeprav sem ga zaradi visoke osnovne zunanje frekvence že vnaprej odpisal. Oh, kako sem se motil! Čip mi je namreč poponoma stabilno uspelo naviti na 1GHz. To znese kar 200MHz zunanje frekvence... Procesor je bil zračno hlajen z Alpho PAL6035 (in odprtim oknom [8-)]), stabilnost pa je dosegel pri 1.85V. Aja, če vas zanimajo podrobnosti: procesor ima oznako SL3XW (Malay), gre za staro cB0 jedro, poslali pa so mi ga iz

7 komentarjev

Overclockanje VIA KT133A čipovja

VIA Hardware - VIA KT133A čipovje ne prinaša le podpore za 133/266MHz zunanje frekvence, temveč tudi odpira povsem nova obzorja za overclockanej SocketA procesorjev. Kot veste, smo se zaradi zlobne ovire v čipovju do sedaj morali zanašati le na overclockanje preko množilnika, ki pa velikokrat ni toliko profitabilno zaradi počasnejšega komuniciranja s pomnilnikom. Zaradi razvoja procesorjev in dviga osnovne zunanje frekvence pa so to oviro morali odstraniti, tako da so nam vrata FSB overclockanja sedaj popolnoma odprta. Na to temo so na VIA Hardware spisali zanimiv članek, katerega se zagotovo izplača pogledati!

0 komentarjev