»

Intel in varnost

Slashdot - Ker je varnost računalniških omrežij zelo kritično vprašanje, ki ne zaposljuje zgolj izdelovalcev programske opreme, se je Intel na letošnjem IDF odločil predstaviti dve ideji - ena se nanaša na varnost brezžičnih omrežij, druga pa na strojno zaščito pred širjenjem znane nadloge - črvov.

Prva ideja bi zahtevala modifikacijo Wi-Fi naprav, ki so trenutno v uporabi in se nanaša na zaščito brezžičnih omrežij. V osnovi naj bi dostopna točka izmerila in zabeležila čas, ki ga paketek potrebuje do mrežnega računalnika in nazaj ter na podlagi tega ugotavljala, ali se računalnik, s katerim komunicira, nahaja na ustreznem mestu - recimo znotraj pisarne. Če bi se nekdo od zunaj poskusil priklopiti na omrežje, mu to seveda ne bi uspelo.

Drug predlog pa govori o strojni zaščiti, ki bi preprečevala širjenje črvov z računalnika na računalnik. Ustrezna strojna oprema bi tako opazovala število zunanjih povezav z računalnika in v kolikor bi se to preveč povečalo, izklopila računalnik iz omrežja....

4 komentarji

AMD izda računalnik za množice

The Register - AMD si je zadal sveto poslanstvo, da poveže na internet polovico svetovne populacije do leta 2015. S tem namenom je pred nekaj dnevi poslal v proizvodnjo 'Emmo' oz. kot je uradno ime tega gizmota 'Personal Internet Communicator'. Kot je bilo pričakovano na napravi tečejo "Windows XC", ki so v osnovi predelan Windows CE operacijski sistem. Srce PICa sestavlja AMD Geode GX500 procesor, ki mu pomaga 128 MB DDR SDRAMa ter 10 GB trdi disk. Za pogovor z okolico je opremljen z modemom, štirimi USB priključki ter priključkoma za miško in tipkovnico. Poleg tega dobijo kupci še poleg 15" monitor.

Brez dvoma je ta naprava namenjena za manj razvite države, saj so pri AMDju poskušali zmanjšati ceno posamezne enote na minimum. So se pa...

52 komentarjev

1.5 milijarde uporabnikov mobilne telefonije

The Register - Nokiin direktor, Jorma Ollila je v svojem intervjuju omenil, da naj bi se po napovedih Nokie število uporabnikov mobilne telefonije do leta 2005 povzpelo iz zdajšnje milijarde na poldrugo milijardo. Po njegovih besedah naj bi največje število novih uporabnikov prišlo iz dežel Vzhodne Evrope, Indije, Kitajske, Rusije ter Združenih držav, medtem ko je trg v Zahodni Evropi nasičen. Ostale statistične podatke najdete na tem naslovu.

0 komentarjev

Finančni rezultati

X-Bit Labs - Nekatera podjetja so že objavila svoje finančne rezultate za tretje četrtletje, druga tega še niso storila, a kanijo to storiti zdaj zdaj, nekatera na to še niso pomislila itd. No, danes so na X-Bit Labs objavili poslovne rezultate vseh tajvanskih podjetij, ki se ukvarjajo z izdelavo matičnih plošč. Tako najdete rezultate podjetij kot so Abit, ASUSTeK, ECS, MSI in druga zbrane v eni preglednici. Ste vedeli, da je ABIT pridelal največ izgube? Vse te in še druge informacije najdete v originalni novici na tem naslovu.

2 komentarja

xDSL prehiteva kabel

The Register - Po vseh vojnah, tako besednih, katerim ste lahko priča tudi v našem forumu, kot ekonomskih, ki jih bijejo ljudje v oblekah s kravatami, se je zgodilo. Število uporabnikov povezav xDSL je preseglo število uporabnikov kabelskega omrežja.

Kot poročajo na Registru, kjer povzemajo rezultate analizne hiše Forrester, je odstotek uporabnikov xDSL tehnologije dosegel 56%, preostalo predstavljajo uporabniki kabla. Anketa je zajela samo ti dve vrsti povezav, torej ne upoštava brezžičnih omrežij in satelitskega interneta.

Kakor kaže, v Sloveniji sledimo trendom. Mogoče pa se bodo le izpolnile želje e-ministra, da bi postali e-država?

5 komentarjev

Varnost brezžičnih omrežij

Elite HW - Kljub temu, da smo po tehnološki razvitosti v Sloveniji še kakšno leto ali dve stran od brezžičnih omrežij, se po svetu že ubadajo z njihovo varnostjo. Tako se avtor članka na EliteHW na zelo poljuden način loti brezžičnih omrežij in varnosti le-teh. V članku odgovarja na vprašanja, kako lahko sosedovemu mulcu preprečite, da bi se obesil na vašo 100 Mbit linijo, kako je s cenami, kaj je "WEP stuff" in podobna vprašanja. Zanimivo (in dokaj kratko) večerno branje.

3 komentarji