»

Elpida kupila Qimondo

Po novem tudi grafični pomnilnik

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Včerajšnje novice, da se za Qimondin grafični oddelek potegujeta tako Elpida kot Winbond, so dobile epilog. Qimondino znanje, tehnološke licence in del osebja je z nakupom dobila Elpida, ki je približno 50 inženirjev in nekaj ostalih zaposlenih že premestila v svoj Münchenski center, ki ga je odprla pred kratkim. Prve pošiljke GDDR3 in GDDR5 pomnilniških čipov naj bi bile odposlane v prvi polovici prihodnjega leta, pri proizvodnji pa bo sprva pomagal Winbond. Kasneje želi Elpida celotno proizvodnjo preseliti v svoje tovarne. Tehnični vodja družbe (CTO), Takao Adachi, je povedal še, da bodo pridobljene licence Elpidi pomagale izboljšati tudi običajne DRAM čipe ter da za GDDR5 čipe pričakujejo, da bodo v prihodnosti zmožni...

0 komentarjev

Qimonda ustavlja proizvodnjo

X-Bit Labs - O Qimondi, ki se s hudimi finančnimi težavami spopada že od začetka tega leta, je bilo prelitega že mnogo črnila. Tega proizvajalca pomnilnika Nemčija in Portugalska nista uspeli pravočasno rešiti iz težav, tako da je podjetje konec januarja prijavilo nesolventnost. Sedaj se počasi izteka trimesečni rok, ki je retroaktivno začel teči 1. janurarja, v katerem Nemčija jamči za poplačilo obratovalnih stroškov podjetja, in je namenjen prebroditvi težav ter prestrukturiranju. Vmes je ameriška podružnica tega podjetja žal propadla.

Doslej je več investitorjev izrazilo zanimanje za podjetje, a kakšnega trdnega dogovora še niso sklenili z nobenim in ga do konca marca tudi ne bodo. To je problem, saj od 1. aprila podjetju Nemčija ne bo več pomagala kriti tekočih stroškov. Ker obubožano podjetje na svoja pleča ne more prevzeti obveznosti, bodo z aprilom v Dresdnu nehali proizvajati pomnilnik. Ustanovili bodo novo podjetje, v katerem se bo vršila morebitna nadaljnja proizvodnja in v katerem...

0 komentarjev

Microsoft na pragu (r)evolucije?

Slo-Tech - Te dni se je poleg nekaj manjših stvari, povezanih z Microsoftom, dogodilo tudi nekaj večjih in bolj pomembnih. Začelo se je v petek, ko so delnice MSFT padle za ogromnih 11% v enem dnevu. Vzrok temu je bilo Microsoftovo letno poročilo, skupaj z obvestilom "o povečanem vlaganju denarja za boj s konkurenti". Pri tem pa je nastal manjši problem, saj nihče ni hotel pojasniti, kako se ta dodatni denar namerava razporediti. Tako so investitorji ostali zgolj pri špekuliranjih.

Danes pa je Steve Ballmer na MSN Strategic Account Summit, hkrati ob splavitvi Microsoft adCenter, pojasnil nejasnosti glede dodatnega denarja. Gre predvsem za vlaganje v R&D, ter v ideje, ki stojijo za software as a service. Nekaj konkretnih podatkov je na voljo na zdnet.com

A za navadne uporabnike je daleč najbolj zanimiva izjava Steva, da je Microsoft na pragu evolucije iz programskega podjetja v podjetje, ki ponuja medijsko vsebino preko spleta. A če smo nekoliko natančnejši, je resen konkurent kvečjemu...

27 komentarjev

Intel + Elpida

X-Bit Labs - Poročali smo že, da se nameravata Intel in Elpida tesneje gospodarsko povezati. Danes so zadeve postale skorajda dokončne, poročajo razni japonski časniki. Intel zahteva 10-20 % delež v Elpidi, katerega bo plačal s 169 do 304 milijoni dolarjev. Žal to ne bo dovolj, saj Elpida za uspešno nadgradnjo proizvodnih kapacitet potrebuje 587 milijonov dolarjev. Kdo bo drugi investitor, še ni znano. Intel kani pogodbo podpisati še pred koncem prihodnjega meseca. Klik!

0 komentarjev

Yukio Sakamoto na čelu Elpide

X-Bit Labs - Ker vam, predvidevam, naslov ne pove kaj dosti, sledi še razlaga. [:D]

Že omenjeni Yukio Sakamoto je bil do pred kratkim direktor družbe UMC Japan od leta 2000, sedaj pa je nastopil predsedniško funkcijo v podjetju Elpida Memory, hčerinski firmi NECa in Hitachija. Sakamoto je že predstavil svoje abiciozne načrte, ki so:
  • povezava z drugimi proizvajalci pomnilnikov (v začetku naslednjega leta tako načrtuje povezavo Elpide ter Mitstubishija)
  • dvakratno povečanje proizvodnje čipov
  • pritegnitev vlaganja tujih investitorjev do l. 2004
  • poslovanje z dobičkom prihodnje leto ter
  • investicija v R&D ter razvoj in patentiranje novih vrst pomnilnika
Bomo videli, če mu bo uspelo.

0 komentarjev

Združitev japonskih izdelovalcev pomnilnika?

The inquirer - Japonski pomnilniški gigant Elpida je danes potrdil vest, da namera pod svoje okrilje vključiti še drugega japonskega proizvajalca pomnilnika, podjetje Mitsubishi Electric's. Elpida je nastala kot hčerinsko podjetje NECa in Hitachia, specializirano za proizvodnjo pomnilnika. Združitev je potrdil tudi tiskovni predstavnik Mitsubishija, Koichi Nagasawa, ki pravi, da je združitev dobra poslovna poteza ter strategija za prihodnost. Elpida prav tako namerava uporabiti tovarne tajvanskega podjetja Powerchip, trenutno tudi v lasti Mitsubishija, kjer naj bi začeli uporabljati tudi 0,11 mikronsko tehnologijo proizvodnje, kot prvi na svetu. V združitev naj bi bil vključen tudi Intel, vendar še ni znano na kakšen način. Klik!

0 komentarjev

Krize še vedno ni konec

več strani - Krizi, ki je zajela industrijo polprevodnikov, še vedno ni in ni videti konca. Najbolj so seveda nastradali proizvajalci pomnilnika, ki se spopadajo s smešno nizkimi cenami pomnilnika in podjetja, katerih glavni vir dobička je samo izdelovanje čipov (UMC). Nekaj se sicer govori, da naj bi WinXP malce spodbudili prodajo pomnilnika in potegnili pomnilniška podjetja na zeleno vejo, vendar se to zaenkrat še ni zgodilo. Sicer pa je tudi res, da se prodaja WinXP-jev sploh še ni dobro začela. Čiparska industrija lahko samo upa na izboljšanje razmer, ki jih napovedujejo nekateri analitiki, vendar je vprašanje, če se bodo te napovedi uresničile.

0 komentarjev

Viking bo kmalu začel s prodajo DDR RAMa

X-Bit Labs - Viking, eden izmed najbolj renomiranih proizvajalcev pomnilnika, je najavil skorajšenj začetek prodaje njihovega DDR pomnilnika. Na voljo so že 128MB in 256MB razvojni primerki, kar pomeni, da do masovne proizvodnje ni več daleč ( upajmo... ). Svoje načrte za proizvodnjo DDR RAMa pa seveda pripravljajo tudi drugi proizvajalci, najbolj viden med njimi pa je zagotovo Micron.

0 komentarjev