»

VIA, izpovej se nam!

X-Bit Labs - VIA, podjetje, ki je bilo pred izidom nForce 2 sinonim za najboljša čipovja za AMD-jeve procesorje, se zadnje čase nahaja v nemajhnih težavah. Razlog: nikakor jim ne uspe izdelati čipovja, ki bi ustrezalo njihovim idealom in bi bilo seveda hitrejše od nVidiinega nForca 2.

Tokrat je X-Bit Labs spregovoril s predstavniki tega podjetja o njihovih načrtih. Pogovorili so se tako o Intelu kot tudi o AMD-ju, njihovih procesorjih, niso pa pozabili niti na pomnilnik in ostale zelo zanimive stvari. Klik!

39 komentarjev

AMD-jevih 90 nm odloženih na drugo polovico naslednjega leta

AMD-jeva pota

vir: X-Bit Labs
X-Bit Labs - Podjetje Advanced Micro Devices je obvestilo javnost o nekaterih njihovih načrtih za prihodnost na področju procesorjev. Za bližnjo prihodnost so že napovedali izdajo procesorja s kodnim imenom "Newcastle". Opremljen bo s 512 KB L2-predpomnilnika, izdelan v 0,13 mikronih in operiral s 64-biti naenkrat. Na področju mobilnih procesorjev pa se nam obeta kar nekaj pridobitev, kot so SOI tehnologija, 90 nanometrov, procesorji pa bodo poimenovani s kodnimi imeni Odessa, Oakville in Trinidad. Seveda se bo kmalu tudi izven prenosnih računal pojavila 90-nm tehnologija in SOI. Več o tem.

19 komentarjev

Intelovi serverski načrti

X-Bit Labs - Kljub velikim zaostankom z Itanium procesorjem in verjetni skorajšnji opustitvi proizvodnje matičnih plošč (tudi za strežnike...), ostaja strežniški trg za Intela še vedno zelo pomemben del pogače. To kažejo tudi njihovi načrti za prihodnost... Konec tega leta (4. četrtletje) bomo tako ugledali McKinley čip, ki bo zamenjal Itaniume (čeprav ti še sedaj niso uradno na voljo...). Po vsej verjetnosti bo šlo za prvi Intelov dejansko končan 64 bitni procesor in je Itanium bil le prvi poskus. Podporo procesorju bo zagotavljalo i870 čipovje, namenjen pa bo ogromnim 4- in 8- procesorskim strežnikom. Skupaj z McKinleyem bo na voljo tudi Foster, izboljšana različica Pentiuma4 z 1MB L3 predpomnilnika. Ta procesor bo zamenjal precej uspešne Xeone, na začetku pa bo na voljo pri 1.6GHz. Podprt bo s strani ServerWorks GC-HE čipovja. Zgodaj leta 2002 bo FOsterja zamenjal procesor z (meni precej smešnim) imenom Prestonia. Prestonia bo na voljo z Plumas DDR čipovjem, kaj kmalu pa naj bi prevzel(a?)...

0 komentarjev

Dolby: preteklost, sedanjost in prihodnost

Digital Silence - Večina uporabnikov ob omembi kino (in sedaj, na srečo, tudi računalniškega) zvoka takoj pomisli na Dolby. In tako je tudi prav... podjetje, ki obstaja že okoli 30 let se ni nikoli ukvarjalo z ničemer drugim, kot zvokom. Zato so sedaj standardi, ki jih postavi Dolby povečinoma hitro sprejeti in podjetje pravzaprav narekuje razvoj. Na strani Digital Silence si lahko ogledate zanimiv pregled tega podjetja, od začetkov do njihovih načrtov v prihodnosti. če vas zanima, kako in kaj boste poslušali v prihodnjih letih, vam ogled kar priporočam.

0 komentarjev

Tovarniški "okrogli kabli"

Club Overclocker - Okrogli kabli so eden izmed najbolj razširjenih overclockerskih trikov. Izdelava le-teh je zelo preprosta, uporabnost pa velika, saj se pretok zraka skozi sistem zelo poveča. Edini problem pri domači izdelavi okroglih kablov predstavljajo 80 žilni ATA66/100 kabli, ki se jih ne sme prepogibati zaradi presluha. Tu pa pridejo na vrsto prava podjetja in CrazyPC je predstavil tovarniško izdelane ATA66/100 okrogle kable. Zadevce so "testirali" na ClubOverclocker, njihove izsledke pa lahko preberete tukaj. Zanimivo, toda jaz bom raje ostal pri domači izdelavi [:)].

3 komentarji

Samsung se pripravlja na masovno prodajo DDR pomnilnika

EBN - Na EBNju so objavili zanimivo informacijo o Samsungu in njihovih načrtih z DDR pomnilnikom. Podjetje je razvoj menda že končalo, prvi primerki v desktop segmentu pa naj bi se začeli pojavljati prej, kot je bilo načrtovano. Razlog za to je AMDjevo uspešno reševanje problemov s svojim DDR čipovjem, kar bo seveda privedlo do bolj zgodnje popularizacije in razširjenosti. Seveda bo obe pogojevala predvsem cena pomnilnika, toda ta bo po vseh napovedih precej konkurenčna.

1 komentar