»

Napadi na električna omrežja v Braziliji?

Schneier.com - Kot poročajo na CBS news, naj bi hekerji v Braziliji napadli sisteme električne energije in tako januarja 2005 elektriko izklopili več deset tisoč ljudem. Še večji napad pa naj bi se zgodil 26. septembra 2007 v zvezni državi Espirito Santo, ko so za dva dni izklopili elektriko več kot trem milijonom ljudi ter zaustavili tudi enega največjih proizvajalcev železa ter mu s tem povzročili 7 milijonov USD škode.

Po poročanju Wireda naj bi bilo za izpade krivo slabo vzdrževanje oziroma sajasti izolatorji, vendar je povsem možno, da so s tem skušali le prikriti hekerske napade. Zgodbo o hekerskih napadih na električna omrežja v Braziliji je sicer v intervjuju za Wired omenil tudi Richard Clarke, bivši svetovalec ameriške vlade za področje kibervarnosti.

O napadih na električna omrežja je bilo sicer že kar nekaj vprašanj in debat, je pa Mudge, predstavnik hekerske skupine L0pht, leta 1999 v intervjuju zatrdil, da so se v skupini dokopali do informacij, s pomočjo katerih lahko ugasnejo...

29 komentarjev

100 Mbit iz vtičnice

Extremetech - Imeti 100 Mbitno povezavo je lepo. Problem je samo, da ni ravno na voljo navadnim smrtnikom, vsaj doma ne. Vendar pa kaže, da mogoče ni več tako daleč dan, ko bomo imeli to možnost vsi. Če bomo seveda imeli priključek za elektriko.

Vsaj tako pravijo na Extreme Techu, kjer so objavili povzetek intervjuja s predstavniki družbe HomePlug Powerline Alliance. Slednji pravijo, da imajo trenutno v razvijanju sistem, ki bo omogočal takšne prenose po električnem omrežju v roku dveh let. Na vprašanje, ali to ni nekako preveč optimistično, so dobili odgovor, da je tudi razvoj 10 Mbit omrežja trajal toliko časa, in da pretirane razlike v tehnologiji niti ni.

Omrežje, ki je sicer vabljivo, namenjeno tudi digitalni televiziji, pa ima visoke vstopne stroške, ki segajo v nekaj tisoč zelencev. Ste še vedno navdušeni?

Kot kaže, bo k meni 100 Mbit/s priletelo še vedno le na krilih Metulja......

6 komentarjev

Satelitski internet v VB

The Register - Torej, Britanska ISPja sta se odločila svojim strankam ponuditi enosmerno satelitsko povezavo z internetom za razumno ceno, ki se bo gibala od 20 do 30 funtov mesečno za neomejen dostop. Hitrosti dolvleke™ preko Eutelsat's Opensky sistema bodo segale do 1,5 megabita, medtem ko se bo za gorpoteg™ še vedno uporabljala klasična telefonska linija. Cena opreme in namestitve naj bi znašala okrog 200 funtov.

Konkurenčno podjetje Isonetric Broadband pripravlja prav tako enosmerni satelitski paket s hitrostjo 30 funtov ter 1 megabitno hitrostjo dolvleke™. Tudi tu še vedno potrebujete klasično telefonsko linijo ter kurite impulze za upload. Začetni stroški naj bi pri tem podjetju znašali okrog 300 funtov.

Pa naj še kdo kaj reče čez Telekom, ki vam za 10 prešernov (30 funtov) nudi dolvleko z 2 mbps ter gorpoteg s četrtino megabita.

7 komentarjev

Relikvije

The Register - Kaj bi rekli, če bi vam za (trenutno) 11.000$ ponudli prenosnik s procesorjem serije 486, 4 MB rama, 14,4 kb modemom in Windowsi 95? Verjetno kaj drugega kot to, da je prodajalec optimist, ne.

Vendar takšen računalnik se da kupiti na Ebayu. Gre namreč za računalnik, ki ga je FBI zasegel slovitemu hekerju Kevinu Mitnicku med aretacijo leta 1995. Na spodnji strani ima podpis lastnika in Steva Wozniaka, nekaj podatkov iz FBI-ja, ter nekaj dodatnih priboljškov.

Novico so našli na Registru, če pa imate nekaj tisoč dolarjev preveč in želite imeti računalnik osebe, ki ne sme več na internet (avkcijo je začelo njegovo dekle), pa kliknite.

2 komentarja

Brezžična prihodnost

Remote Central - Ta izjemna napravica z imenom Philips iPronto TSi6400 je domača kontrolna plošča. Z njo lahko upravljamo praktično skoraj vse elektronske naprave. Omogoča nam nadzor nad celotnim elektronskim sistemom, kot tudi dostop na internet, vmes pa lahko opravimo še celo telefonski klic. Prižigamo lahko glasben stolp, upravljamo televizijo, zraven pa skočimo na internet, pogledamo v elektronski nabiralnik, in vse to brezžično. Ima 16-bitni barvni popolnoma raven ekran z ločljivostjo 640x480 točk. Poganja ga Intelov X-Scale procesor s 64 megabajti spomina. Poleg vsega naštetega ima ta Philips še mnogo dobrot, ki si jih lahko podrobno pogledate na tem naslovu.



Bodoča prihodnost?

1 komentar

Brezžični DSL

ZDNet - V Avstraliji mislijo vnaprej. V sredini prihodnjega leta mislijo poskusno uvesti tehnologijo brezžičnega broadband internetnega dostopa. Hitrost dostopa na internet naj bi dosegala zglednih 1 Mbit/s, z njo pa ciljajo na uporabnike s prenosnimi računalniki, ki se veliko prosto gibljejo ter rabijo takojšen dostop do največje vseh mrež. Klik!

1 komentar

Izpad Metulja

Slo-Tech - Vsi tisti, ki se čudite kaj je danes narobe z internetom... Očitno so mrežni škrati po Siolu zagodli tudi drugim. Tokrat je padel Metulj. Iz ARNESa:
Danes, 05.02.02, je ob pribl.12:45 prislo do prekinitve povezave med omrezjem ARNES in omrezjem METULJ (Univerza v Ljubljani). Vzrok za prekinitev je okvara usmerjevalnika v omrezju METULJ. Od kontaktne osebe omrezja METULJ smo izvedeli, da dela na zamenjavi okvarjene opreme ze potekajo.

3 komentarji