»

Študija: igranje iger redi

National Post - Kanadska raziskava o debelosti je pokazala, da igranje računalniških iger redi. To ni nič novega, a odkrili so, da igranje iger predvsem krepi tek in da je to glavni razlog za debelost, ne pa pomanjkanje telesne aktivnosti.

Doslej je prevladovalo mnenje, da je igranje iger redilno predvsem zato, ker odžira čas, ki bi sicer lahko namenili fizični aktivnosti. S tem bi porabili več kalorij, kar bi se poznalo v manjšem obsegu pasu. Toda raziskovalci so v študiji, kjer je sodelovalo 22 mladih igralcev iger, ugotovili, da igranje iger vzpodbuja tek. Po enournem igranju je testna skupina pojedla 80 kilokalorij več od kontrolne, ki je ta čas le sedela v udobnem stolu.

Kaj točno krepi tek po...

34 komentarjev

Matrox pripravlja novo grafično čudo

X-Bit Labs - Pred leti slavno podjetje, Matrox, je prešlo v senco nVidie in ATi-ja ter šele pred letom dni uspelo na trg poslati Matrox Parhelio, ki pa ni bila grafikulja za strastne igričarje. V javnost so pricurljale govorice, da dotično podjetje pripravlja novo grafično kartico. Znanih ni dosti podatkov, z gotovostjo pa lahko trdimo, da bo šlo za prenovljeno Parhelio z 128 MB pomnilnika in vodilom AGP 8x. Zaenkrat še ne vemo, kateremu delu trga bo namenjena, a Tv-izhod kaže na to, da bi morebiti lahko bila namenjena domačim uporabnikom.

Prav zanimiva pa je tudi novica o PCI Express, ki naj bi ga Matrox uporabil še to leto, da bi si pridobil prednost in uporabnike prvih sistemov, ki bodo vsebovali tovrstne reže na matični plošči. Klik!

11 komentarjev

Parhelia

X-Bit Labs - Gotovo se še spomnite izida Matroxove Parheliae, poskusa preboja nazaj v samo svetovno špico izdelovalcev grafičnih kartic. No, Matroxu celotna zadeva ni najbolj uspela in Parhelia je tako, kljub dobrim predispozicijam na papirju, neslavno propadla, pri čemer je zagotovo veliko vlogo odigrala prenapihnjena cena.

Toda Matrox očitno še vedno verjame v svojo stvaritev, tako da so danes uradno predstavili Parheliao, sparjeno s kar 256 MB DDR SDRAM pomnilnika. Le-ta tiktaka pri 200/250 MHz, medtem ko je 128 MB različica tiktakala pri malenkost višjem taktu -- 220/275 MHz (GPU, pomnilnik). O samih zmogljivostih ter dobavljivosti še ni znanih podatkov, znana je le cena, 635 do 700 dolarjev na Japonskem ter okrog 570 dolarjev v ZDA. Klik!

18 komentarjev

Parhelia z 256 MB pomnilnika

X-Bit Labs - Matrox je včeraj uradno predstavil svojo novo grafično kartico, malce predelano Parhelio sprajeno z 256 MB hitrega DDR SDRAM pomnilnika, narejeno za najzahtevnejše 3D aplikacije. Kartica podpira tri zaslone in priklop TV sprejemnika, na žalost pa se pri Matroxu niso odločili za implementacijo nove AGP 8x tehnologije. Poudariti je še treba, da je kartica namenjena prvenstveno 3D oblikovanju in ne igranju iger. Še cena: neskromnih 600 dolarjev. Klik!

9 komentarjev

Parhelia že na Japonskem

več strani - Parhelia je glede na podatek iz Akibe že naprodaj na Japonskem in očitno ni več daleč čas, ko bo kartica prišla tudi na prodajne police Ameriških in Evropskih prodajaln. A kdo bo kupoval Matroxove kartice z najnovejšim Parhelia čipom, če spadajo v isti cenovni razred, kot najmočnejši GeForci 4 Ti in se povrhu vsega še slabše obnesejo v številnih igrah? Odgovore na to vprašanje so poizkušali najti na strani Gamersdepot, kjer so naredili intervju s Kamranom Ahmedom, enim izmed glavnih ljudi pri Matroxu. Intervju je zanimivo spisan, saj je v njem postavljenih kar nekaj aktualnih vprašanj, zato se ga splača prebrati.

3 komentarji

Prvi testi Matrox Parhelie!

več strani - Z veseljem sporočam, da je končno nastopil dan, ko so internetne strani lahko začele objavljati teste Matroxovega dolgo pričakovanega in precej skrivnostnega čuda, ki se imenuje Perhelia. O Parheliji je bilo povedanega že marsikaj, med drugim tudi na naši strani, kjer smo vas, bralce, redno obveščali o tem čipu, ki naj bi Matrox zopet spravil na pota stare slave. Enega izmed prvih testov so spisali na Tom's Hardware, vendar pa očitno ravno te čase doživlja hud naval, zato je do njega nemogoče dostopati. No, če niste ravno zahtevni in obvladate še kakšen drug jezik, potem se lahko odpravite na Hardinfo.dk in Chip.de, kjer si lahko preberete mnenje teh dveh strani. Slednja testa sta resda na nižjem kakovostnem nivoju, vendar pa vas utegneta zadovoljiti do večera, ko bo začetni "slashdotovski" naval na Tom's Hardware pojenjal. S testi pa je prišla še ena pomembna novica - končno smo izvedeli, da Matrox Parhelia sploh obstaja. ...

15 komentarjev

Še en Power Leapov izdelek

Power Leap - Power Leap bo marsikaterega uporabnika razveselil tudi z rešitvijo, ki ji pravijo "računalnik na kartici ISA". Ker je reža ISA v novejših modelih matičnih plošč že izumrla, je kartica namenjena predvsem tistim, ki imajo doma še vedno take starostnike, kot so računalniki 486 ali 386, ki imajo več kot preveč rež ISA. Na kartici bomo našli stari SIS-ov nabor, ki vsebuje tudi integrirano grafično kartico, podnožje za procesorje Pentium III in Celeron (o podpori Tualatinom ne duha, ne sluha), ki lahko delujejo v navezi s pomnilnikom SDRAM. Slabost razširitvene kartice je, da ne vsebuje nobenih rež PCI, kar jo naredi neuporabno za zahtevnejše uporabnike. Power Leap jo je sicer oplemenitil...

2 komentarja