»

Milijarda manj prihodkov za Intel zaradi nedobavljivosti diskov, povpraševanje po SSD-jih pa ne raste

X-Bit Labs - Pomanjkanje trdih diskov, ki je posledica poplav na Tajskem in ustavitve večine tamkajšnjih tovarn, ki proizvajajo trde diske ali dele zanje (posebej problematičen je izpad proizvodnje v Nimecu, ki proizvaja večino motorčkov za trde diske vseh proizvajalcev), še vedno vpliva na celotno računalniško branžo, čeprav se situacija počasi izboljšuje. Ker pomanjkanje trdih diskov zavira sestavljanje in prodajo novih računalnikov, so prizadeti tudi proizvajalci ostale opreme.

Intel je ocenil, da bo imel v zadnjem letošnjem kvartalu za milijardo dolarjev manj prihodkov zaradi nižje prodaje računalnikov (13,7 milijard dolarjev namesto 14,7 milijard dolarjev). Prav tako Intel načrtuje za poldrugo odstotno točko nižjo bruto maržo. Podobno dinamiko prodaje...

142 komentarjev

Večdesetodstotna podražitev trdih diskov

Poplavljen Bang Pa Industrial Park, kjer ima Western Digital glavni tajski obrat

Slo-Tech - Poplave, ki so prejšnji teden prizadele Tajsko in Kambodžo, so povzročile občutno povišanje cen trdih diskov na svetovni trgih. Western Digital je moral zaradi zalitih obratov prekiniti proizvodnjo vseh trdih diskov na Tajskem, kjer izdelajo 60 odstotkov svojih proizvodov. Ni znano, kdaj se bo proizvodnja nadaljevala (medtem obrati v Maleziji, Singapurju in ZDA delujejo nemoteno). V tej državi imajo obrate tudi Hitachi, Seagate in Toshiba, ki bodo prav tako proizvedli manj trdih diskov. Tod problem niso poplavljeni obrati, saj vsaj Seagatovi delujejo s polno paro, ampak težave povzročajo tudi uničene cestne povezave na Tajskem, težave z dobavljanjem potrebnih surovin in komponent (na primer tajski Nidec proizvede 70...

335 komentarjev

Sprehod po tovarni trdih diskov

Sestavljavci diskov iz Malezije in Tajske

Tom's Hardware - Eni izmed najbolj čistih prostorov na svetu so proizvodni obrati trdih diskov, ki so bolj podobni kakšnim laboratorijem za delo s smrtonosnimi virusi kot pa sestavljalnicam računalniških komponent. Ker delovanje diska zmotijo že majhni prašni delci in druge nečistoče, je vstop v čiste sobe omejen na minimalno število ljudi, ki se morajo vsakokrat primerno zaščititi. Obiskov je temu primerno malo, a pri Tom's Hardware so se uspeli dogovoriti za ogled tovarne Western Digitala v Kaliforniji. V zajetni fotoreportaži so na 41 straneh s še nekoliko več slikami in obširnimi komentarji pokazali vse, kaj se v takšni ogromni valilnici trdih diskov godi. Od izdelave do testiranja, raziskav in razvoja.

9 komentarjev

Intel zapira tovarne, razvija nove procesorje

Intel - Intel je napovedal, da bo zaradi vsesplošnega varčevanja zaprl tovarno v Šanghaju, kjer dela 2000 zaposlenih. Tovarno naj bi spet odprli čez poldrugo leto, do takrat pa bodo zaposleni lahko delali v Čengduju, kjer trenutno dela 600 ljudi, ali v Dalianu, kjer nova tovarna še ni povsem dokončana, a že zaposluje nekaj ljudi. Spomnimo, da je Intel že v začetku leta napovedal, da bo prisilno ustavil pet tovarn: dve v Maleziji, eno na Filipinih in dve v ZDA. Kasneje je še napovedal prestrukturiranje evropskega dela podjetja, saj se bodo vsi delavci v razvoju in raziskavah v Evropi združili v Intel Labs Europe.

Te novice seveda ne pomenijo, da se pri Intelu nič ne dogaja. Prav zdaj obljubljajo nove procesorje na arhitekturi Nehalem, ki bodo lahko porabili tudi manj kot 10 W energije vsled svoje modularne zgradbe. Več o njih bomo izvedeli na prihajajoči konferenci ISSCC, ki bo prihodnji teden v San Franciscu, ko jih bodo uradno predstavili. Trenutno najbolj varčen je napovedani Intel Xeon...

14 komentarjev

Ameriška vojska prizemljila svojo floto nevidnih bombnikov B-2

Bombnik B-2 med letom

vir: Wikipedia
Slashdot - Pred dvema dnevoma se je v ameriškem vojaškem oporišču Andersen v Guamu pripetila letalska nesreča, ki se na srečo v anale zgodovine ne bo zapisala po številu žrtev, pač pa po škodi - strmoglavil je namreč prvi B-2 bombnik, ki velja za najdražje letalo na svetu in katerega cena se giblje med 737 milijonov dolarjev in 2.2 milijardama dolarjev. Nesreča, katere vzrok še ni znan, se je pripetila kmalu po vzletu letala in na srečo ni zahtevala nobenih človeških življenj, saj sta se oba pilota uspela rešiti pred samim trkom, bombnik pa tudi ni bil oborožen in tako ni povročil večje škode na tleh.



Ker ima ameriška vojska v uporabi le 21 B-2 bombnikov, zagotovo pa tudi zaradi cene samih letal in bojazni, da bi se nesreča naslednjič pripetila...

63 komentarjev

IBM: On Demand Innovation Services

The Register - Kot vemo, so raziskave zelo drago igranje. Lep primer tega so tiskalniške kartuše, ki s svojo visoko ceno opravičujejo predvsem znatna vlaganja v raziskave; ali pa Windowsi, ki lepo polnijo proračune ostalih Microsoftovih oddelkov, ki se ukvarjajo z bolj specifičnimi področji.

Žal pa mala podjetja lastnih raziskav ravno zaradi vlaganj ne morejo opravljati sama, zato so se primorana zatekati k naročanju t.i. uporabnih raziskav pri inštitutih. Slednjim pa se bo kmalu pridružil še IBM s svojim 'On Demand Innovation Services' oddelkom. Gre za razširjeni raziskovalni oddelek, ki bo svoje storitve prodajal tudi naročnikom, ukvarjali pa se bodo predvsem s področjem ki ga najbolj obvladajo -- informacijskimi tehnologijami. Klik!

0 komentarjev

IBM-ov veliki posel

The Register - IBM je, kakor poročajo na Registru, dobil naročilo ameriškega ministrstva za energijo za 290 milijonov dolarjev.

Gre za sistem dveh trenutno najhitrejših računalnikov z imenoma ASCI Purple in Blue Gene/L. Nekaj od njunih karakteristik je:

  • 460 teraflopov
  • 12,544 POWER5 procesorjev
  • 156,000 GB pomnilnika
  • 50 TB diskovnega prostora
Računalnika bosta preračunavala premike jedrskega orožja in pa določene znanstvene podatke. Več najdete tukaj.

7 komentarjev

IBM je predstavil rekordno zgoščen disk

X-Bit Labs - IBM je danes predstavil disk z največjo gostoto zapisa podatkov na kvadratni palec. Travelstar 80GN, kot se rekorder imenuje, ima kapaciteto 80 GB ter dosega gostoto zapisa 70 milijard bitov na kvadratni palec. IBM je takšno gostoto dosegel z izboljšavo svoje pixie dust tehnologije ter z uporabo elementa rutenija na magnetni plasti.

IBM napoveduje, da bodo dosegli mejo 100 milijard bitov na kvadratni palec še v prihodnjem letu. Travelstar 80GN je tako eden najhitrejših prenosnih diskov, saj ploščam, ki se vrtijo s 4.200 obrati na minuto, pomaga še 8 MB predpomnilnika. O dobavljivosti, ceni ter kvaliteti (IBM, khm, khm [:D]) še ni podatkov.

6 komentarjev

IBM zapira madžarsko tovarno

X-Bit Labs - Še ena, že dolgo pričakovana stvar, se pričenja uresničevati. IBM je namreč danes napovedal zaprtje svoje lastne tovarne trdih diskov na Madžarskem. IBM pravi, da zaradi zmanjšanega globalnega povpraševanja po trdih diskih, seveda pa se takoj postavlja vprašanje, v kakšni povezavi je kvaliteta madžarskih diskov s to potezo.

Z zaprtjem bo svoje delo izgubilo približno 3.700 ljudi, prav tako pa bo tudi Madžarska izgubila velik del nacionalnega dohodka, saj je potrebno upoštevati 2.2 milijardi dolarjev prometa, ki ga je ustvarjala IBMova tovarna. Spomnimo se še samo dejstva, da je Hitachi že pred časom oznanil namero o prevzemu IBMovega sektorja za izdelavo trdih diskov za 2 milijardi dolarjev. Klik!

6 komentarjev

Eno enoto procesorskega časa, prosim

ZDNet - IBM je najavil novo storitev, pri kateri bo v stilu SETIja (le obratno) strankam ponujal procesorsko moč po ceni $300 na 'enoto' mesečno, sistem pa bo gnala SuSE distribucija Linuxa. Klik!

Velika zmota pa leži v tem, ko nekateri mislijo, da je to blazno drago, saj povprečni strežniki, ki jih ima podjetje 'do konca življenja', stanejo le nekajkrat več. Res je. Le, da se klient s temi tristotimi dolarji iz-nebi stroškov vzdrževanja, prostora, časovne amortizacije, saj za to skrbijo pri ponudniku, IBMu. Prav tako tukaj odpade težava s kratkoročnimi nihanji potreb, t.i. 'špicami'.

No, ideja je vsekakor zanimiva, bolj zaskrbljujoč pa je spekter strank, ki bi jih to zanimalo ter območje, v katerem je tovrsten najem sploh ekonomičen. Bomo videli.

1 komentar

IBM je tožen

The Tech Report - Se spomnite, ko smo na Slo-Techu zagnali tako paniko okoli neverjetno visokega odstotka uničenih 75GXP diskov, še posebej 45 GB modela? No, sedaj, ko so v prodaji novi IC35 Ericsson modeli, smo že vsi mislili, da bo zadeva pač postala in ostala pozabljena kot ena mala zamera računalniškemu gigantu. Ni tako. IBM je namreč naredil napako ter opustil uveljavljanje garancij za ta model - pač zato, ker te linije ne proizvajajo več. Tega pa v Kaliforniji niso prenesli in tožili IBM. Hehe .

1 komentar