»

Leopard proti Visti

ITworld.com - Na ITworld so spisali zabaven članek, v katerem so se lotili primerjave dveh prihajajočih operacijskih sistemov, Microsoftovega Windows Vista in Applovega Mac OS X - Leopard. Najprej so pokomentirali splošne lastnosti, med drugim varnost in integracijo z zadnje čase vedno bolj popularnimi spletnimi storitvami, naredili pa so tudi primerjavo različnih novih zmožnosti, ki ju obljubljata računalniška giganta. Na nasprotni strani tehtnice so postavili recimo nova sistema za ustvarjanje varnostnih kopij podatkov ter vzpostavljanje preteklega stanja (Time Machine in Backup & Restore Center), podporo navideznim delovnim okoljem in pa upravljanje z dodatki na namizju. Če razmišljate o menjavi operacijskega sistema, si obvezno oglejte članek.

205 komentarjev

nVidia že spet "optimizira"?

Tech Report - Ko smo že vsi mislili, da je sage ATI-nVidia-Futuremark konec, so se spet pojavile novice o nVidinih "optimizacijah" Detonatorjev FX za 3DMark 2003. Na Techreportu so dobili namig, da so v Detonatorjih vgrajene optimizacije, ki zaznajo 3dmark03.exe in zmanjšajo kvaliteto izrisa textur ob vklopljenem anizotropnem filtriranju. Ko so 3dmark03.exe preimenovali v 3dmurk03.exe, so prišli do zelo zanimivih rezultatov. Za tiste, ki se vam ne da brati celega članka, pa se direktna povezava do slikice.

44 komentarjev

BenQ H200 LCD

Hardware Zone - Na Hardware Zone so si ogledali nov ekran podjetja BenQ. Model z imenom H200 meri kar 20.1 cole (v diagonalo 51 cm), kar je veliko za LCD primerek. Monitor je lepo oblikovan in bi se prav lepo podal v kakšno pisarno. Ima vgrajene zvočnike, kar je sicer za večino Slo-Techerjev negativna stran izdelka, a so za nezahtevne uporabnike vgrajeni zvočniki več kot dobrodošli. Dobil je 4.5 točk od 5, po čemer lahko sklepamo, da je članek vreden ogleda.

5 komentarjev

Prihodnost govori kristalno

The Register - Vsak tako lahko razberemo novico, ki so jo danes objavili na Registru. V njem predstavnik oddelka za LCD-je pri Sharpu pravi, da bodo v najkasneje treh letih LCD zasloni, kot tudi večje LCD televizije, prevzele mesto CRT zaslonov.

Za doseganje teh ciljev so pri Sharpu navedli naslednje ukrepe, ki jih bodo sprejeli, in sicer:
  • znižala se bo cena in povečala zmogljivost
  • razvili bodo tehnologijo Advanced Super-V (ASV), ki bo omogočala čistejšo sliko
Če bo vse to izpolnjeno, potem si lahko, kakor napovedujejo analitiki, obetamo v dveh letih zaton CRT monitorjev. Ni slabo, kajne.

0 komentarjev

Test LCD zaslona

Modfactor - Testi monitorjev sicer niso tako popularni, kot na primer testi procesorjev, saj imajo vsake oči "svojega malarja", a vendar ... Na ModFactor so ™ vrgli na Samsungovega 17'' paličnega LCDja, imenovanega SyncMaster 172T. Preverili so vse, kar se monitorju praktično da stestirati ter se na široki razpisali o njegovih tehničnih karakteristikah. Če imate kaj odvečnega časa, klik!

1 komentar

Samsungov LCD na testu

3dXtreme - Ja, LCDji postajajo vse bolj popularni. Tukaj si lahko preberete test Samsungovega 15" primerka. Avtor članka je bil nad njim navdušen, saj se monitor ponaša z kompaktnostjo, majhno težo (heh, LCD se po teži res ne more primerjat z CRTjem[;)]), malo manj pa navdušuje cena (okrog 510$) in pa zrnatost slike.
Kakorkoli, če so vam oči drage in če razmišljate o nakupu LCD monitorja, si članek le oglejte.

0 komentarjev

Samsung SyncMaster 210T

BlueSmoke - Na strani Blue Smoke sem našel kratek test, oziroma bolje rečeno opis Samsungove pošasti SyncMaster 210T. Za tiste, ki ne veste kaj to je, to je LCD zaslon z vidno diagonalo 21,3 inča. Avtor je zaslon testiral na grafični kartici Geforce 2, kar pomoje ni ravno najboljša odločitev. Pri DVI povezavi so se pri Quakeu pojavile težave z utripajočim spodnjim delom zaslona, običajna analogna povezava pa se je obnesla dobro. Če se želite sliniti nad tem velikim LCD monitorjem z ločljivostjo 1600 x 1200 točk, odklikajte sem.

1 komentar

Hercules Prophetview 720 LCD zaslon

Dan's DATA - Hercules je na trg poslal svoj LCD zaslon Prophetview 720 z diagonalo 15 palcev. Danes sem zasledil test tega LCD zaslona, ki je dokaj poceni - v Sloveniji približno 120 tisoč tolarjev. Zaradi cene in neizkušenosti Herculesa pri izdelovanju monitorjev se mi je zastavljalo kar veliko vprašanj glede kvalitete samega izdelka, a ta po testu sodeč sploh ni vprašljiva. LCD zaslon se izkaže za enega izmed boljših, še bolj pa to pride do izraza, če pogledamo ceno monitorja in njegov dizajn. Podstavek je iz aluminija, monitor pa iz modrovijolične plastike, na mizi pa zasede manj prostora kot običajen LCD zaslon.

6 komentarjev

Senfu LCD probe

RipNet - Največja nadloga oveclockerjev je toplota, ki lahko v preveliki količini trajno poškoduje komponente v računalniku, zato morajo biti navijalci vedno informirani o temperaturi sistema in kritičnih komponent. Temperaturo lahko odčitavamo na različne načine. Čipa se lahko dotaknemo s prstom in tako ugotovimo kako vroč je, ali pa gremo v BIOS in tam pogledamo, kakšna je temperatura. Prva metoda se ne obnese kaj pretirano, ker je treba vedno imeti odprto ohišje, pa še čutila se da hitro zmesti (poizkusite enkrat trik, ko daš prst v vodo in videli boste, kaj mislim). Druga metoda je kar v redu, vendar je treba vedno skakljati v BIOS in oprezati za temperaturo, pa še ta (BIOS) meri samo temperaturo na procesorju (CPU). Za najbolj uporabno se izkaže možnost vgradnje LCD prikazovalnika. ASUS z I-panel ni dosegel kvalitete svojih matičnih plošč, zato nam (če ne nameravate sami izdelati LCD prikazovalnika) ostane Senfu LCD probe. Senfu LCD probe ni eksotičen prikazovalnik, saj pokriva samo...

1 komentar

AXIA vs. AVIA

AthlonOC - Kateri je boljši ???

Pri AthlonOC so želeli izvedeti in so zato testirali naslednje primerke :

A1000AMS3B AXIA0113CPCW 95144480299

A1000AMS3B AXIA0113CPCW Y6026030036

A1000AMS3B AVIA0113CPCW 95141480274

A1000AMS3B AVIA0113CPCW Y6077280097

Vsi so 1Ghz(serija 9 in Y) Pri tem pa so dobili nasledne rezultate:

  • AXIA95144480299 1396 Mhz, 10.5x133
  • AXIAY6026030036 1440 Mhz, 10x144
  • AVIA95141480274 1360 Mhz, 10x136
  • AVIAY6077280097 1463 Mhz, 11x133


  • Celoten članek se nahaja tukaj.

    3 komentarji

    Primerjava med TBirdom in P4 iz slovenskih logov

    Jaz - Heh, Uroš iz Mlacoma ima poleg rednega dela očitno še dovolj časa, da se ljubiteljsko ukvarja s testiranjem in pisanjem testov. Verjetno se še spomnite njegovega članka o RAMih, sedaj pa se je lotil primerjave med TBirdom in Pentiumom4. Njegove izsledke najdete tukaj, vsa stvar pa le potrjuje znano dejstvo, in sicer da je TBird procesor za sedanjost, Pentiume4 pa bodo izkoristili komaj vaši vnuki.
    Nam pa ga niso hoteli posoditi (Pentiuma4, namreč).

    2 komentarja