»

Prva plošča za Hammerje

Tom's Hardware - Kljub temu, da so Hammerji še daleč od masovne proizvodnje ter prodaje, smo dobili že prvi test njim namenjene osnovne plošče. Na Tom's Hardware so si ogledali AOpen AK86 Tube imenovano ploščo, ki bazira na čipovju VIA K8T400M, posebej pripravljenem za Hammerje. Test te osnovne plošče je rahlo smešen, saj ploščo težko resno testirati brez procesorja, a Tom je moral narediti ravno to, saj Hammerji, razen na papirju, sploh še ne obstajajo. Kljub temu je test dokaj zanimiv, saj si lahko preberite vse o Hammerjih, njihovem PR indeksu, zgradbi čipovja ter plošče in še in še. Klik!

Celih 754 pinov

9 komentarjev

Hammerji ter USB 2.0

X-Bit Labs - Govorice o AMDjevih problemih z načrtovanjem čipovja za novo generacijo procesorjev, imenovano Hammer, ne jenjajo. Nasprotno, vedno bolj določne so. Trenutno se na internetu pojavljajo špekulacije, da ima AMDjevo čipovje AMD-8000 težave z AMD-8111 I/O Hubom. Bistvo naj bi se skrivalo v USB 2.0 krmilniku vgrajenem vanj, ki naj bi deloval nepravilno v nekaterih primerih. Vsa stvar je šla že tako daleč, da je AMD naročil zunanjim proizvajalcem, naj izdelajo dodatni USB 2.0 krmilnik. Kako se bo to odražalo na cenah, sami stabilnosti ter fleksibilnosti čipovja, pa bo povedal čas. Klik!

1 komentar

Barton in Hammer bosta zamudila

AMD Zone - Vse kaže, da se AMD kljub zelo obetajočim Thoroughbredom revizije B še vedno bori z ogromno težavami. Kot smo se AMDjevi privrženci bali, sta težko pričakovana Barton in Hammer procesorja zopet prestavljena. Razna ugibanja na spletnih straneh kažejo v smer težav z 0,13 mikronsko tehnologijo pri UMCju, ki naj bi izdeloval Bartone, in vsesplošnih problemov z Hammerjem, ki naj bi potreboval temeljito prenovo.

Hammerjeve težave se začnejo pri SOI tehnologiji, ki pošteno niža odstotek delujočih procesorjev, se nadaljujejo pri vgrajenem spominskem kontrolerju, ki naj bi omejeval višje frekvence in se končajo pri očitno preslabi izhodni zasnovi, zaradi česar je v razvoju že Hammer revizije B, ki naj bi vse te težave odpravil. Vsaj tako upamo.

In kdaj lahko po novem pričakujemo Bartone in Hammerje? Trenutno se za Bartone govori o prvi četrtini 2003, za Hammerje pa šele v začetku ali sredini druge četrtine prihodnjega leta. Do takrat se bomo morali zadovoljiti z T-bredi rev. B, ki jih lahko...

1 komentar

Štiriprocesorska plošča za Hammerje?

Overclockers Australia - Gotovo ste že slišali, da je internet postal zelo obširna baza vseh sort podatkov, ki pa ima eno zelo veliko pomanjkljivost - nikoli ne vemo, če so podatki, ki jih dobimo na internetu, točni. V dvom smo včasih postavljeni tudi pisci novic - recimo sedaj, ko se je po internetu razpasla slika domnevne štririprocesorske matične plošče za bodoče Hammerje. Možno je namreč, da gre za potegavščino, lahko pa matična plošča na sliki tudi resnično obstaja. Sami presodite, če gre za potegavščino, ali ne. Tukaj imate sliko domnevne 4-procesorske plošče za Hammerje:

Tukaj pa si lahko ogledate ploščo, ki ne obstaja, saj je plod domišljije uporabnika, ki je imel preveč časa [:)]:

10 komentarjev

Redhat bo uradno podprl Hammer - x86-64

Slashdot - RedHat je napovedal, da bo v svojih produktih podprl procesorje temelječe na arhitekturi Hammer. Vse skupaj bo namenjeno predvsem strežniškemu trgu, poskrbeli pa bodo tudi, da bo linux hkrati dobro poganjal tudi stare 32 bitne programe. Glede na to, da RedHat vse popravke Linux jedra in ostalih komponent pridno prispeva nazaj v community, to pomeni, da bo celoten Linux zelo dobro podpiral Hammerja. Verjetno bo podpora Hammerju dostopna prej kot bo MS uspel izdati 64 bitna polkna. V bistvu nova jedra 2.5 podporo že vsebujejo, prilagoditi pa bo treba še ostale dele sistema. Klik tukaj!

10 komentarjev

Megaherci: so pomembni ali ne?

2CPU - Kot najbrž vsi veste, obstajata glede meganihajev dve mnenji: da so pomembni in da ne. Pristaš prvega mnenja je Intel, za drugega pa navija AMD. Pogled na trg procesorjev pove, zakaj - Intel ima trenutno (po MHz) hitrejše procesorje, AMD pa počasnejše. Vendar ni bilo vedno tako - ob splavitvi Athlonov z hitrostjo čez 1 GHz, ko je Intelu njegov P3 povzročal težave - ni hotel delovati na večjih frekvencah, kot AMD - je bila situacija obrnjena. AMD je navijal za megaherce, Intel pa ne. Sedaj se nam spet obeta sprememba pri pomembnosti emhazejčkov, saj se nezadržno bliža izid AMDjevih Hammer procesorjev, ki bodo delovali na do dvakrat višji frekvenci kot Intelovi Itaniumi 2. In kaj bosta sedaj Intel in AMD naredila? Preprosto - Intel bo kupce prepričeval, da hitrost ni pomembna, AMD pa, da je številka še kako ključnega pomena. Ah ja - ko bi se le že enkrat odločila, kako in kaj.

5 komentarjev

Kdaj Barton ter mobilni Hammer?

Slo-Tech - Po poročanju xbitovcev, imajo AMDjevci v svojih rokah že primerek delujočega Bartona, ki so ga razstavljali na letošnjem Computexu. Kot najbrž že veste, je AMDjev Barton 0.13 mikronski naslednik Thoroughbreda s kar pol megabajta sekundarnega predpomnilnika. AMDju očitajo, da se še ni s polno paro zagnal v trg procesorjev za prenosnike, kjer igrata največji vlogi Intel ter VIA. Če gre verjeti članku, se pa Bartonu še ne mudi, kar je tudi logično, saj je Thoroughbred komaj pogledal iz (a-khem) maternice. AMD tako napoveduje, da bo izdal Bartona simultano s prihodom Intelovega 3-gigaherčnega Pentiuma 4, do takrat bo pa z intenzivnim pritiskanjem na razvijalce izboril implementacijo za uporabo 3DNow! ukazov v programe, ki kanijo iziti. Poleg tega, da bomo v prenosnikih gledali Bartona, je rečeno tudi, da bomo tipkali tudi na prenosne Hammerje, in to že čez leto dni. Realna slika? Ne bi se veselil tako kmalu, zadeva se bo zavlekla, čeprav je AMD zelo strikten glede svojih roadmapov. Do...

0 komentarjev

Dell In Hammer

PC World - Dell je v Ameriki precej znana in ugledna firma, ki jo nekateri poznajo po skoraj fanatični privrženosti Intelu. Mogoče se kdo spomni govoric, ki so nakazovale, da naj bi Dell uporabil AMD-jeve prenosne Thunderbirde v svojih prenosnikih, vendar iz te moke doslej še ni bilo kruha. Kljub temu, da je posel z AMD-jem spodletel, pa govorice še niso povsem potihnile, saj jih je zopet spodbudil trenutno najbolj vroč AMD-jev procesor - Hammer, oziroma Opteron. Številni so nad pokazanim navdušeni, navdušenje pa je pokazal tudi Michael Dell, sicer prvi človek podjetja Dell. Kljub vsem pohvalam pa ne smemo pozabiti, da bo Operton najverjetneje dobil konkurenco v obliki Yamhilla, vendar pa ni izključena možnost, da bi Dell ponujal tako računalnike z Opterni, kot tudi Yamhilli. Kako pa se bo vse skupaj izteklo, pa bo spet povedal čas, oziroma četrta četrtina tega leta, ko naj bi AMD začel pošiljati svoje Opterone sestavljalcem računalnikov. Če bi AMD uspel pridobiti Dell na svojo stran bi bila...

1 komentar

Hammerja ne bo - prihaja Opteron

Tom's Hardware - AMD je oznanil nov roadmap - v katerem ni Hammer procesorjev. Dobili so namreč nova imena. ClawHammer se bo imenoval kar Athlon in bo namenjen domačim sistemom, medtem ko je strežnikom namenjeni SledgeHammer dobil novi super-duper naziv: Opteron. Osebno sumim, da AMD mogoče le ne bo nehal izdelovati Duron serije kot se je govorilo, ampak bodo to ime dobili Athloni na Thoroughbred jedru in prihajajoči Barton. Si predstavljate kakšna konkurenca bi bili novemu P4 Celeronu? Klik!

2 komentarja

Tom's Hardware na spljuvanju....

MoFos - Uvau... Ta stran pa sekne. MoFos.org, kar v extended verziji pomeni MotherF*ckers.org (prevajal raje ne bi), imajo samo en cilj: Ocenjevanje drugih strani. Tokrat so se spravili na Tom's Hardware ter ga temeljito popljuvali. Navkljub konstantno prisotnem arogantnem tonu, pa MoFos izpostavijo tisto, kar resnično pesti Tom's Hardware: Preveč reklam ter preveliko hvaljenje na zahtevo. To, da so obtožili Toma, da je pri "ta toplih" (iščem politično korektne izraze, ne me ubit ), pa samo še podžge celo zadevo. Ja najbrž bo še kaj prahu dvignilo vse tole. Oglejte si in se nasmejte. Na eni od slik sem videl tudi Toma in Kylea iz HardOCP. Heh, ti Američani pa res izgledajo prav Ameriško .

3 komentarji