»

Epox 4PEA+

AnandTech - Tako, če sem vam v prejšnji novici predstavil dobro mero Socket A matičnih plošč, vam sedaj, da ne boste Intel fani užaljeni, predstavljam še svež test Epox 4PEA+, kot se uradno imenuje Epoxova umetnina, ki temelji na novem i845PE čipovju ter podpira Pentiume 4 v sodelovanju z DDR pomnilnikom. Plošča je dobesedno nabita z dobrotami, kot so serijski ATA, RAID, LAN in ostale drobnarije in ji iz tega zornega kot nimam česa očitati. Kako pa je plošča stabilna ter združljiva, pa bo pokazal čas. Klik!

Serial ATA

0 komentarjev

Intelova nova plošča

AnandTech - Na Anandtechu so si ogledali novo Intelovo ploščo za sladokusce, D845PEBT2 Blue Mountain 2 imenovano, temelječo na novem i845PE čipovju, ki ima vse bonbončke, ki si jih praktično lahko zamislite. Podpira namreč OgnjenoŽico™ (IEEE1394), USB2, SATA, RAID ... Plošča, namenjana t.i. high-end sistemom, sicer ni posebno izstopala, kar se tiče hitrosti, pohvalili pa so predvsem njeno stabilnost. Klik!

0 komentarjev

Epoxove nove plošče

The inquirer - Epox je nedavno predstavil plošči 4PEA+ in 4GEA+, ki sta osnovani na podlagi 845GE, oz. 845PE nabora. Plošči podpirata dolgo opevani hyper-threading. Za tem imenom se skriva Intelova tehnologija, s pomočjo katere se lahko procesor, ki vsebuje to tehnologijo, predstavi kot dvo-procesorski sistem. Plošča 4PEA+ se bo lahko pohvalila s podporo do 2 GB 333 MHz DDR pomnilnika, izvzeta pa ne bo tudi podpora USB 2.0 in obetavnemu standardu SerialATA.

Mimogrede, edina razlika med naboroma je, da eden vsebuje integrirano grafično kartico drugi pa ne. Plošči se bosta lahko pohvalili še z dodatkom za nedeljske modifikatorje, saj bosta na ventilatorju, ki bo hladil northbridge dve LED diodi.
Medtem, ko lahko o hyperthreadingu zadnje čase berete na različnih koncih in krajih, pa boste lahko več o prej omenjenih naborih prebrali v prihodnjih dneh, ko ju bo Intel tudi uradno predstavil.

0 komentarjev

Kaj točno je Audigy?

Tech Report - To vprašanje se je dobro vprašati vsake toliko enkrat. Odgovor je najbž že vsakemu na dlani, saj bi ga moral izklepetati opolnoči, nasilno zbujen, v samih gatah. Audigy je nova Creativova zvočna kartica, ki temelji na procesorju EMU10K2 ter podpira 24-bitno ter 96 KHz predvajanje - ostalo je pa itak zanemarljivo. No, sodeč po tem članku, ki zaenkrat temelji še na popolnih govoricah ter nedokazanih trditvah, se zna zgoditi, da je Audigy le olepšan Live. Kako je to mogoče? Kot kaže, pobere vse zasluge za kvaliteto Audigyja le izboljšava gonilnikov, za 96/24 statistiko pa je zaslužen prispajkani Philipsov DAC. Je to sploh možno? Na tej strani (originalno kitajska, prevedena v angleščino) je nekemu hekerju uspelo usposobiti Livea, da se prepozna ter deluje kot Live, z vsemi Audigyjevimi možnostmi vključenimi. No, nekako se mi zdi zadeva malo na trhlih nogah (saj lahko Detonatorje 4 namestimo tudi na TNT2 kartico, mar ne?), spet bo pa pri razvoju te debate glavno besedo povedal čas.

4 komentarji

P4 + DDR v praksi

t - break - MSI je izdal svojo ploščo, ki temelji na novem Intelovem čipovju Intel 845D. Testirali so jo na Tbreak.com in če jim gre verjeti, je Intel po enem letu od izdaje Pentiuma 4 končno potegnil pravo potezo. MSIjeva plošča MSI 845 temelji prav na tem DDR podpirajočem čipovju. Podpira vse, kar morajo plošče leta 2002 tudi podpirati - USB 2.0, ATA133, RAID ter ostale bonbončke.Sodeč po testu bo Pentium4 šele sedaj pridobil na realni vrednosti, saj plošča hitrostno popolnoma porazi P4+SDR kombinacijo (ki res smrdi) ter ne preveč dosti zaostaja za P4+RDRAM možnostjo. Sicer pa zanimivo branje, saj je test zelo obsežen (devet strani).

0 komentarjev

Druga generacija Viinih P4 chipsetov

X-Bit Labs - O P4X266 in problemih z licenco veste že skoraj vse, gotovo pa ne veste kako bo izgledal prihodnji P4M266 nabor, katerega namerava VIA poslati v proizvodnje že novembra. Ta nabor sem bežno omenil že v prejšnjih novicah, vendar takrat še ni bilo uradnih podatkov. Sedaj vemo, da bo P4M266 fizično (pin compatible) združljiv s P4X266. To pomeni, da bodo proizvajalci lahko prihranili denar na novem dizajnu. Poleg tega bo nov nabor vseboval tudi grafični podsistem. P4M266 bo v marsikaterem pogledu enak P4X266. Oba bosta podpirala Pentium4 procesorje s 400 MHz vodilom, PC2100/PC1600 DDR SDRAM, in PC133/PC100 SDRAM. P4M266 se bo od svojega predhodnika razlikoval samo po integrirani grafiki. Vseboval bo že kar precej ostareli Savage4 grafični čip (nekdanja konkurenca RivaTNT 2), ki bo baziral na UMA arhitekturi (VIA navaja, da je to isti grafični čip, kot v PM133 in KM133 naboru). Čeprav je Savage4 čip videti ob sodobnih pospeševalcih malce reven, pa VIA navaja, da bo zaradi podpore DDR...

0 komentarjev