»

Samsungova prototipna LCD televizija z nanocevkami

CNet - Na Samsungovem inštitutu napredene tehnologije - SAIT so izdelali zaenkrat še 15 palčni prototipni LCD televizor, ki za osvetljevanje uporablja ogljikove nanocevke. V takšnem zaslonu na tisoče nanocevk izstreljuje elektrone na fosforiziran ekran in tako osvetljuje zaslon. T.i. FED - field-emitter display tehnologija je v osnovi podobna stari dobri CRT. Podobno rešitev razvijata tudi Toshiba in Canon (SED - surface-conduction electron-emitter displays).

Prednost nove tehnologije je še dodatno znižanje cen velikih LCD zaslonov, saj skoraj polovice cene 40 palčnega zaslona predstavlja prav osvetljevanje. Proizvajalci zato poskušajo znižati ta strošek na različne načine: LED, laserji, SED... o katerih smo že poročali.

19 komentarjev

Test heatpipe hladilnikov za grafične kartice

Slo-Tech - Pri THG-ju so včeraj objavili dokaj zanimiv test hladilnikov za grafične kartice. Za podlago so uporabili eno bolj vročih kartic - Radeona X1900 XTX - ki se je opremljen s tovarniškim hladilnikom pod obremenitvijo ogrel do 90°C. Nadležno brnečo napravico so zato poskušali nadomestiti s petimi različnimi aftermarket izdelki proizvajalcev Zalman, Thermalright, Sytrin, Arctic cooling in Evercool ter medsebojno primerjali dosežene nivoje glasnosti in temperature. Če vas zanimajo rezultati, si vzemite 15 minut časa in preberite celoten test.

5 komentarjev

A že spet nisi pobrisal prahu?

Slo-Tech - Tiste, ki si svojo kišto lastite že nekaj časa, bi ob odstranitvi pokrova znalo presenetiti kaj takega. Tudi pri računalnikih je čiščenje pomembno, saj lahko izboljša hlajenje in celo prepreči okvaro katere od komponent. Pa vendar je bolje spoštovati pregovor "Bolje preventiva kot kurativa", zato poskušajte čimbolj onemogočiti vstop prahu v ohišje. Zelo pametno je imeti več ventilatorjev, ki zrak sesajo iz ohišja, kot pa tistih ki ga pihajo vanj, prav pa pridejo tudi protiprašni filtri. Stare mamine najlonke delo sicer opravijo, a za tiste, ki želijo profesionalen izgled, nikakor niso dovolj. Aluminijaste Praholovilce™ so naredili pri JabTechu, prepihali pa so jih 3dXtremeovci. Puf!

8 komentarjev

...in prahu ni več!

Case Junkiez - Se je vaši mami že kdaj strgala najlonka? Seveda se je! Kaj naredi z njimi? Seveda, stran jih vrže! Nikar! Uporabite stare najlonke za zaščito pred prahom. Namontirajte na ventilator in voila... super filter proti prahu je narejen! Po pričevanjih avtorja članka kake posebne razlike v glasnosti ni, pa tudi temperature niso dosti višje (2-3°C pri obremenitvi). Zanimivo branje in zanimiva obramba pred prahom!

12 komentarjev

Pečenje procesorjev drugič

Tom's Hardware - Vendar tokrat ne v živo, ampak predvsem iz teoretičnega vidika, saj je Tom s svojim člankom spravil v zadrego celo podjetje AMD. Slednje je takoj reagiralo in povabilo ekipo strani Tom's Hardware v svoje laboratorije, da jim obrazložijo, zakaj so njihovi procesorji pri odstranitvi hladilnika podlegli vročini. Za Thunderbirde je bilo sicer jasno, da nimajo praktično nobene zaščite, za AthloneMP (ki so bili od nekdaj narejeni na podlagi jedra Palomino) pa se je vedelo, da vsebujejo termalno diodo, vendar so se ob odstranitvi hladilnika prav tako spekli v lastnem soku. Zakaj? AMD razlaga, da so v procesorje vgradili dobro diodo za preprečevanje popolnega pregretja, vendar pa proizvajalci matičnih plošč niso reagirali in še vedno niso ponudili plošče, ki bi podpirala tovrstno zaščito procesorja. Zato bo AMD v prihodnje poizkušal navaditi proizvajalce, da postopoma začnejo v svoje izdelke vgrajevati tudi vezje, ki ga AMD-jevi Palomino procesorji zahtevajo za učinkovito zaščito pred...

1 komentar

Izdelava fan ducta

Bit Technologies - Ta članek na Bit Technologies pa je kot nekakšno nasprotje prejšnjega, saj govori o izdelavi sprednjega fan ducta. Kot bi vam lahko potrdil tudi naš Sergio, so ravno ti sprednji ventilatorji zaslužni za največ praha v ohišju. Kakorkoli, fantje pri Bitu so se zadeve lotili pošteno, s kupljenim fan ductom... Hehe, dobro se spomnim teme v ArsTechnicinem forumu, v kateri je neki skandinavski zanesenjak predstavil svojega AOpen HX08 s prvim takšnim fan ductom, sedaj pa zadeve že komercialno prodajajo. Ah ja, kje so tisti časi (počasi odšepa do svojega gugalnika in si prižge pipo)...

0 komentarjev

Izboljšanje hlajenja veznega čipovja

Tech Patrol - No tole pa je za začetnike zelo dober članek. Pove in pokaže nam, kako izboljšati hlajenje veznega čipovja, dodam pa lahko, da se tako izboljša hlajenje kateregakoli čipa.
Proizvajalci so ponavadi škrti s termalno pasto, tako da pomaga že samo nanos le te med čip in hladilnik. Če koga to zanima, zve vse detajle tukaj. Dodal bi samo še tole, po mojih izkušnjah, je dal tip v tem članku na čip preveč termalne paste.

0 komentarjev