»

Umrl nobelovec dr. Norman Ernest Borlaug

dr. Norman E. Borlaug

vir: BBC
BBC - V soboto, 12.9.2009 je v 95. letu starosti umrl dr. Norman Ernest Borlaug, dobitnik Nobelove nagrade za mir, poznan kot "človek, ki je nahranil svet" ter začetnik zelene revolucije. Z razvojem izjemno odpornih žitaric z visoko stopnjo pridelka in promocijo modernih kmetovalnih metod (pesticidi, namakanje, sintetična gnojila) je v 20. stoletju po nekaterih ocenah pred smrtjo zaradi lakote rešil več kot 245 milijonov življenj, navkljub nekaterim ostrim...

63 komentarjev

TCP/IP preko bongo bobnov

Slashdot - Profesor George Townsend z univerze Alagoma je ponudil svojim študentom zanimiv izziv. Tisti, ki prvi implementira najnižjo stopnjo TCP/IP protokola, da bo delovala preko Bongo bobnov, bo dobil višjo oceno. Študentje so sprejeli izziv in tako je čez 8 tednov potekala prva javna predstavitev uporabe interneta s pomočjo bobnov.

Z neverjetno hitrostjo dveh bitov na sekundo so pingali drugi računalnik in v 140 sekundah dobili pong nazaj. Z tem preizkusom so dokazali, da lahko najnižji nivo TCP/IP protokola implementiramo s čimerkoli. Podoben projekt je še internet preko poštnih golobov.

In kaj sedaj, ko smo omrežili še domorodce?[>:D]

5 komentarjev

Razvoj izboljšanega TCP/IP

New Scientist - Na strani NewScientist so objavili novico o razvoju nadgradnje TCP/IP protokola, ki naj bi znatno pospešil delovanje interneta. Osnova ostaja ista, kot trdijo, bo nadgradnja le in samo programska. Hec je v tem, da današnja "verzija" protokola deluje principu pošlji-preveri-če ni uspelo, pošlji še enkrat pri polovični hitrosti. Protokol je torej nekako tako zastarel kot povezava Faxa oz. klicnega modema. Upajmo, da bo zadevščina preživela testiranja in se kmalu uveljavila, ker mi si vsi želimo gigabitne povezave kar doma. ;) Več o tem.

9 komentarjev

Dvajsetletnica TCP/IP

Information Week - Da, prav ste prebrali. Naša stara znanca, internetna protokola TCP/IP sta v uporabi že celih dvajset let. Vse se je začelo daljnega leta 1983, ko je ameriško obrambno ministrstvo zamenjalo tedaj uporabljani NCP (Network Control Program) z naprednejšima TCP/IP v svojem sprva vojaškem omrežju ARPANET, ki se je kasneje ravzilo v čudo, ki ga danes poznamo pod imenom Internet. Klik!

6 komentarjev

iSCSI

Digit Life - Ponedeljki so počasni dnevi, julij je počasen mesec, poletje je počasna sezona - matematiko izvedite sami, kako je na področju novic [:D]. Novica današnjega dne je zagotovo iSCSI, pogruntavščina iz laboratorijev Hewlett-Packarda. Poenostavljeno bi lahko rekli, da je iSCSI le protokol SCSI, ki podatke izmenjuje preko omrežja TCP/IP. Tako bodo naprave, kot so SCSI diski, DAT enote ali CD zapisovalniki bili ločene naprave, direktno priključljive v omrežje. S tem si omogočimo direkten prenos podatkov preko mreže v napravo, kar pride še posebej prav podjetjem na večih lokacijah, če imajo vzpostavljen VPN. Težava je le v tem, da rabi SCSI konstanten tok podatkov v pravem vrstnem redu, kar se pa lahko pri TCP/IP protokolu, kot vemo, kaj kmalu zalomi. Ravno zato so se inženirji dogovorili, da bo header paketa s podatki večji, saj bo vseboval tudi statistiko hitrosti prenosa prejšnjih paketov, kar bo omogočilo iSCSI napravam prilagoditev hitrosti. Ja, sliši se obljubljajoče. Klik za celotno...

0 komentarjev