»

Sony pokazal kontroler za Playstation 5

Slo-Tech - Družina gamepadov DualShock se očitno poslavlja, kajti pri Sonyju so predstavili prvega naslednika, DualSense. Malce drugačen dizajn kljub vsemu vsebuje večino preteklih funkcij, žal pa se o podrobnostih novitet še niso kaj prida razpisali.

Podobno kot Microsoft, nam tudi Sony podrobnosti naslednjega Playstationa dostavlja v majhnih odmerkih. Prejšnji mesec smo lahko slišali nekaj konkretnih reči o njegovi notranjosti, tokrat pa so pokazali zunanjost ... ne same konzole, temveč njenega kontrolerja. Po štirih generacijah bodo DualShocki mesto odstopili DualSensu, katerega razvoj je sedaj zaključen in je že v igričarskih studijih. Sprememba imena naj bi sovpadala s poudarjeno pozornostjo finejšemu povratnemu odzivu - kjer so nam poprej roko "grobo" stresali z rumblom, naj bi bil sedaj novi haptični odziv natančnejši. Žal dlje od marketinške govorice še niso šli, zato ne vemo niti, ali gre za stereo stresanje, kar bi se gotovo spodobilo. Odziv je obenem vdelan tudi v oba petelina.

...

19 komentarjev

GTX 560 prihaja 25. januarja

vir: VR - Zone
VR - Zone - O GeForce GTX 560, tretji kartici iz osvežitvenega cikla arhitekture Fermi, smo že govorili in takrat povedali, da je pričakovan izid nekje v drugi polovici januarja. Za izid zdaj vemo okviren datum, saj naj bi nVidia svojega konkurenta Radeonu HD 6870 in HD 6950 (sploh gigabajtni različici) predstavila 25. januarja. Kot smo že povedali bo šlo za popolnoma odklenjeno jedro GF114 (384 senčilnikov), v primerjavi z osmino izklopljenih senčilnikov v GF104 (336 vklopljenih), ki je bil srce GTX 460. Poleg tega bo višja še delovna frekvenca jedra (820 MHz na novinki v primerjavi s 675 MHz v primeru tovarniške GTX 460), vse skupaj pa da znatno višjo zmogljivost - GTX 560 namreč po pobeglih informacija v 3D Mark Vantage doseže...

64 komentarjev

Thunderbird in Spitfire samo še lep spomin

X-Bit Labs - Nenehen razvoj je lepa stvar, saj smo vedno znova priča novim izdelkom, ki so še boljši in včasih tudi cenejši od starejših. Vendar pa nenehen razvoj zahteva, da nekateri izdelki zapustijo tržišče in se ohranijo le kot lep spomin v glavah številnih zadovoljnih uporabnikov. To se je pred kratkim zgodilo AMD-jevim Thunderbirdom in Spitfirom, za katere na tržišču enostavno ni bilo več prostora, saj so jih popolnoma nadigrali procesorji na jedru Palomino in Morgan. Tako so se AMD-jevci odločili, da Thunderbirdov in Spitfirov ne bodo več proizvajali, ampak bodo svoje proizvodnje zmogljivosti raje namenili novejšim rešitvam, ki se trenutno tako dobro prodajajo, da ima AMD tudi do 100 % zapolnjene proizvodnje linije.

0 komentarjev

Morgan zunaj 2

več strani - No, v prejšnji novici vas je freudi opozoril na Tomov test Morgana. Jaz se bom v zadevo malo bolj poglobil...
Danes je AMD izdal svoj (dolgo pričakovani) Morgan procesor. Še vedno ga bodo prodajali pod imenom Duron. Razlika je ta, da so prejšnji Duroni bili grajeni na Spitfire jedru, tej, novi pa na Morgan jedru. Pri Morganu (tako kot pri Palominu) gre za naslednjo generacijo procesorskega jedra, ki za svoje delovanje porabi manj energije in se zato tudi manj greje. Če si pogledamo grobe podatke: 180,000 več tranzistorjev kot Spitfire jedro, torej od 25 miljonov do 25.18 miljonov. 3DNow! Professional podpora (torej Intelovemu SSE (streaming SIMD extensions) ukazom tudi!). Deluje pri 1.75 V, maksimalni tok 26.3 A, maksimalno oddajanje toplote 46.1 W. Mogoče celo temperaturna dioda vgrajena v procesor! Če vas zanima še en test, si poglejte sem.

6 komentarjev

Mobilni Duroni

X-Bit Labs - Danes se je na AMD-jevem ceniku pojavil mobilni Duron s frekvenco 800MHz. Cena enega na 1000 kosov je $134. Ob tem se je pocenili mobilni Duron s frekvenco 700MHz. Cena 700MHz Duron-a je namreč s $123 padla na $96. Cena 600Mhz Durona pa je ostala nespremenjena; to je $75. Edina razlika med normalnimi Duroni in mobilnimi je napetost, pri kateri procesor deluje. Pri mobilnih je ta napetost nižja, zato je tudi poraba energije manjša.
Zanimivo pa je, da mobilni Duron 800Mhz še ni doživel uradne premiere. Kakor sem že povedal, je bil objavljen le na ceniku. O uradni predstavitvi novega člana AMD-jeve mobilne družine še ni ne duha ne sluha.

2 komentarja

Novi Duroni in Celeroni

X-Bit Labs - Naslednji teden se nam najverjetneje obetata dva nova procesorja. Duron 900 in Celeron 850. Duron 900 bo zadnji procesor iz družine Duron, ki bo še vedno temeljil na Spitfire jedru in bo predstavljen 2. aprila. Novi Celeron 850 bo uporabljal 100 MHz vodilo (66MHz bi bilo nesmiselno!). Procesorja se bosta istočasno pojavila zaradi konkurence eden drugemu, a kot kaže, želi biti in tudi bo AMDjev Duron hitrejši od Intelovega Celerona. Hvala Timon!

0 komentarjev

Mobilni Athloni marca!

ZDNet - Mobilni Duroni so na trgu prenosnikov povzročili precej razburjenja, kmalu pa bo na voljo tudi mobilni Athlon, ki bo definitivno zmešal precej štren. Sodeč po ZDNetu, bo novi procesor predstavljen nekje v sredini marca (mogoče 19. marca), nekaj velikih podjetij pa je že najavilo prenosnike s temi procesorji. To bo še vroče .

0 komentarjev

Hiter in vroč

AMD - Ne, ne gre za ime nekega filma dvomljive vsebine, temveč za možen vzdevek novega mobilnega Durona. Na AMDjevi domači strani si namreč lahko ogledate nekaj primerjalnih benchmarkov 700MHz Durona z mobilnim P3 in mobilnim Celeronom enake frekvence.

Benchmark Mobile AMD Duron 700MHz Mobile Pentium III 700MHz Mobile Celeron 700MHz
FPU WinMark99 3830 3700 3700
CPUmark99 59.3 63.6 54.4
Ligos Technology GoMotion
manjše je boljše
41.25 50.25 52.40

Ligos Technology GoMotion je poseben benchmark za prenosne računalnike, v osnovi pa gre za kodiranje MPEG videa. Očitno je, da bi AMD mirne duše mobilnega Durona lahko označil kot Athlona, saj se brez težav lahko kosa tudi s Pentiumom3. Po drugi strani pa še vedno ostaja problem velikega oddajanja toplote. To naj bi kmalu rešili, saj bodo maja-junija že na voljo mobilni Duroni z Morgan jedrom, ki bodo delovali na nižjih napetostih in podpirali PowerNow! tehnologijo. ...

0 komentarjev

Poraba trenutnih mobilnih procesorjev

Heise - Na Heise si lahko preberete zanimivo primerjavo porabe trenutnih mobilnih procesorjev. Seveda je vključen tudi AMDjev novinec, Duron:
  • 700MHz Duron ima maksimalno porabo 24W pri 1.4V, 600MHz različica pa 20W
  • K6-2+ 550MHz porabi največ 14W, s PowerNow! tehnologijo pa se poraba zmanjša na vsega 2.5W (in frekvenca procesorja na 200MHz)
  • Mobilni P3 650MHz pri 1.6V porabi 14W, z Intelovo SpeedStep tehnologijo pa 8W (pri 500MHz in 1.35V)
Precej jasno je, da bo AMD moral še precej izboljšati Mobilnega Durona predvsem glede ogromne porabe procesorja, saj nikomur ni v interesu delo s prenosnikom, ki je lahko prižgan kvečjemu pol ure...

0 komentarjev

Najavljeni mobilni Duroni

X-Bit Labs - AMD je danes brez velikega pompa najavil takojšnjo dobavljivost mobilnih Duron procesorjev, ki so namenjeni za vgradnjo v prenosne računalnike. Gre za prvi AMDjev procesor sedme generacije, ki je na voljo v mobilni različici. Trenutno je možno kupiti dva modela, 600 in 700MHz oba pa sta še vedno zasnovana na Spitfire jedru in delujeta pri 1.4V. Cene so $75 za 600ko in $123 za 700ko. NEC je že najavil novo "LaVie U" serijo prenosnikov, ki bodo uporabljali 700MHz Durone in bodo na voljo 25. januarja. Pa se je začelo .

0 komentarjev