»

Napredni upravljalniki oken za Unix

OSNews - Ena izmed posebnosti Unixa je, da si lahko sami izbiramo okenski upravljalnik, ki bo skrbel za obnašanje naših oken. Namen okenskega upravljalnika je, da upravlja okna, vendar večina izmed njih (tudi tisti v okoljih Windows, MacOS, KDE in GNOME) samo nudi možnosti, s pomočjo katerih moramo sami poskrbeti za upravljanje oken. Članek na OSNews.com pa predstavlja napredne upravljanike za Unix, ki samodejno razporejajo okna po namizju, ko je to izvedljivo, in ponujajo dodatne možnosti, kot so v zavihke razporejena okna (istega programa), popoln (in hitrejši) nadzor nad okni s tipkovnico in še kaj. Avtor si je ogledal upravljalnike PWM, Ion in WMI, poleg tega pa je predstavil še Exposé, ki...

4 komentarji

LE LE, le kaj misli ATI?

Rage3D - Sicer se ATI-jevemu Radeonu 8500 že počasi izteka čas, a še vedno predstavlja zelo mamljiv nakup, predvsem zaradi izredno nizke cene LE izvedenke. Kaj pomeni LE v imenu Radeona 8500, je verjetno vsem Slo-Techerjem zelo dobro znano, a vseeno. LE pomeni, da vaš Radeon in njegov DDR pomnilnik ne tiktakata pri 275 MHz, temveč le pri 250 MHz. Seveda to ni nobena strašna stvar, saj se da v večini primerov tako kartico zelo enostavno naviti do 275 MHz in še čez, tudi če niste ravno navijaško razpoloženi ne boste tako hudo pogrešali tistih 25 MHz.

Do tu je vse lepo in prav, a kot kaže, je prišel čas, ko se mora ATI znebiti še tisth zadnjih nekaj čipov, ki niso prestali niti 250 MHz, ampak le 230 MHz. O čem govorim? O neuradnih LE LE izvedenkah, ki so se pojavile v ZDA in ki so v prodaji kot popolnoma normalni Radeoni 8500 LE - zapakirani v identične škatle, z identično ceno, a grdim presenečenjem. Delujejo na ubogih 230/230 MHz, torej ne le, da je upočasnjen GPU, ampak je za enakih 20 MHz...

5 komentarjev

Radeoni od A do Ž

Digit Life - Vsi, ki se ne morete odločiti, katerega Radeona bi vaša denarnica še prenesla, tukaj je rešitev. Na Digit Life so spisali ličen članek, ki vam lepo razloži razlike med malce starejšimi (7500), novejšimi (8500), pa tudi najnovejšimi Radeoni (9700), tako v ceni, kot tehnologijah in hitrosti, ter vam nudi možnost, da se lahko prepričate, kateri je tisti pravi za vaše potrebe. Članek je sorazmerno dolg, a na račun slik, tako da ne predstavlja izjemno dolgega branja. Klik!

3 komentarji

3D Mark 2001 in GeForce 3

Digit Life - Pri Digit Lifeu so dobili v roke GeForca 3, GeForca 2 Ultra in Radeona 64 DDR VIVO, poleg tega pa so imeli še dva Pentiuma 4, 1.5 in 1.7 (@ 1.8) GHz, Pentiuma 3 1.0 GHz in AMDjevega Athlona 1.2 GHz.

Vse to so testirali z 3D Markom 2001. Rezultati so, krhm... dih jemajoči. Kaj pravite na 5646 3D Markov pri 1024×768 v 32 bitnih bravah? To doseže GeForce 3 v družbi z, na 1.8GHz, navitim Pentiumom 4. Z Athlonom 1.2 GHz je rezultat 5014 3D Markov, s Peniumom 3 1.0 GHz pa 4692. Za primerjavo, GeForce 2 ultra doseže z Athlonom 3796, s Pentiumom 3 pa 3296 3D Markov. Ostane še ATIjev Radeon, ki nabere z Athlonom 3169, s Pentiumom 3 pa 2950 3D Markov.
Pri testu zapolnitvenih zmožnosti (prevod by Sergio, po angleško Fill Rate) in pri testu T&L enote je zanimivo da Geforce 2 Ultra doseže več pik kakor Geforce 3. Razlog za to je višja frekvenca ultre.

Sedaj pa še dva testa, ki jih druge kartice ne naredijo, ker nimajo podprore zanju. Prvi je Pixel Shader, ki je po besedah Digit Lifeovcev...

8 komentarjev

Pomnilnik prihodnosti

Digit Life - Vse hitreje se bližamo fizični omejitvi materialov, ki jih uporabljamo za izgradnjo čipov in tako se znanstveniki zatekajo k popolnoma drugačnim metodam za doseganje svojih ciljev. V prihodnosti bodo potrebe po pomnilniku velikanske, toda trenutna tehnologija že kaže znake staranja. Na Digit-Lifu si lahko preberete zanimiv članek o prihodnosti pomnilnika. Trenutno sta vidni dveglavni smeri razvoja, holografska in molekularna. V članku je podan dober pregled obeh. Priporočeno branje za vse željne znanja!

0 komentarjev

Globinska analiza NV20

Digit Life - Novi članek na Digit-Lifu bo pogodu predvsem tistim, ki ste že precej globoko v računalniških vodah in vam razne kratice ne predstavljajo nerešljivih ugank. Z drugimi besedami, stvar je napisana preveč podrobno in tehnično za povprečnega računalničarja, medtem ko bodo entuziasti uživali v branju. Gre za razpravo o napovedanih lastnostih prihajajočega NV20 čipa, ki nas čaka že v bližnji prihodnosti. Razložene so vse prednosti novih tehnologij, ter povečini tudi sam način delovanja čipa. Tukaj!

1 komentar