»

Namesto tipkovnice, pisalni stroj

Multiple Digression - Ko bi človek mislil, da se oblikovalci tipkovnic ne morejo spomniti še česa novega, nas presenetijo domači "modelarji". Tipkovnice, ki jih zvijemo, take z nepreglednim številom funkcijskih tipk, svetleča in barvasta tipkala pa ergonomične in "internetne" tipkovnice niso nič posebnega proti originalni ideji priključitve starega pisalnega stroja na računalo.

Avtor članka je naredil uslugo svoji partnerici, ki se je pritozevala nad bolečim zapestjem in trpinčenjem prstov, zato ji je preuredil stari pisalni stroj tako, da ga je lahko priključil na računalnik. Modifikacija "analognega v digitalno" je, predvsem če ste nostalgik in svoje dokumente še vedno tipkate na kakšno staro pritiskalo,...

11 komentarjev

Bot-stripar?

Slo-Tech - Najprej kratek uvod. Verjetno vsi poznate načelo "milijon opic" - gre se preprosto za to, da če posadimo vsako izmed milijona opic za svoj pisalni stroj, kjer naključno tolčejo po tipkovnici in dovolj dolgo čakamo, bo ena izmed njih nekoč napisala Hamleta (ali pa neko drugo literarno delo). Gre pač za preprosto vajo iz verjetnosti.

V svetu mrežnih stripkov (t.i. webcomic, kot npr. Megatokyo ali pa MacHall) pa je to načelo nekdo začel izkoriščati. Mark Levin je skupaj zbasal stvar, ki se ji reče Pants Pants Revolution, ki sicer nima blage veze z naslovom, je pa vseeno zanimiva.

Gre za bota, ki spremlja določen IRC kanal, reže ven koščke dialoga, skripta jih pa pari z naključnimi osebami in ozadji. Seveda je večina tistega, kar pride ven, popolen nesmisel (skoraj kot strip domnevno najboljšega slovenskega računalniškega magazina) - ampak včasih se pa najde kaj zanimivega. Glavni trik pa je, da stripe ocenjujejo obiskovalci, ter se jih da filtrirati po kvaliteti. Nekateri izmed...

5 komentarjev

Umetna inteligenca

Slashdot - V računalništvu srečujemo tudi besedo "umetna inteligenca", ki jo največkrat srečamo v raznih igrah. Ko igramo npr. Unreal Tournament, ki naj bi bila ena izmed streljačin z najboljšo umetno inteligenco smo vsi paf, ko vidimo, kako nas kup pikslov sesuje kot za šalo. Vendar to, kar mi imenujemo umetna inteligenca je še vedno svetlobna leta daleč od prave inteligence. Ti piksli v UT, ki predstavljajo pametne nasprotnike, so še vedno liki, ki ne znajo misliti, ampak se gibljejo po vnaprej določenih poteh in izvršujejo ukaze, ki so jim jih zapovedali programerji. Sicer nisem izvedenec za UI, ampak vsaj po mojem mnenju se neka stvar smatra za inteligentno, ko se zaveda samega sebe. O umetni inteligenci si lahko preberete tudi zanimiv članek, ki ga boste našli tukaj. V njem obravnavajo projekt Cyc, ki naj bi kazal zametke inteligence, vendar so ti še vedno precej na nivoju prej omenjenih "pikslov" v UT, saj je Cyc ena velika baza podatkov, ki vsebuje ogromno pojmov in še več definicij...

3 komentarji

AXCEL216's MAX Speeed WinDOwS Tricks Secrets

Slo-Tech - Hm, včasih se zgodi, da dobimo novico, ki je ni treba popravljati in je že sama po sebi dobra za objavo. Sledeča je gotovo ena izmed takih, čeprav se spet nisem mogel braniti lektoriranja. Sicer pa, nihče ni popoln .

Vesela novica za vse Windows uporabnike:
To je res velika stran... čez 100 strani (s 1000+ triki) ki se še dodajajo. Tukaj so triki za vse Micro$oftove OSe (da, tudi DOS in Win 3.x), poleg tega je tu še ena izmed večjih zbirk člankov o overclockanju. Najdemo tudi nasvete za igre, easter egge (, registry hacke, linke do različnih orodij (toolov - tudi za DOS :)), antivirus nasvete, tune upe, benchmarke.... in oh in sploh. Ta stran obstaja že od leta 1993, po njihovih podatkih pa ima 3 milijone obiskovalcev (wow)!
Thanx, Jure.

1 komentar

CpuCool

Tweak Files - Za vse tiste, ki vas ne zanima MBM za nadzor temperature in sistema je tukaj en programček CpuCool, ki pa služi še marsičemu. Dela z vsemi procesorji in Intel, ALI, VIA, AMD in SIS5595 matičnimi ploščami. Program pa je shareware. Programček in kaj lahko dela dobite tukaj: LINK. Tukaj pa dobite tudi PowerStrip 3beta: PowerStrip 3Beta

6 komentarjev

Nov PowerStrip

3D Files - In sicer PowerStrip 3.0 Beta3 Build 113, downloadate pa si ga lahko tukaj, velik je pa samo 432 KB. Za tiste, ki še ne veste, kaj PowerStrip je - je programček za nastavljanje vseh mogočih in nemogočih lastnosti grafičnih kartic.

2 komentarja