»

Prenosniki se selijo v Azijo

X-Bit Labs - Kitajska, Tajvan, Hongkong in Singapur, Filipini in Južna Koreja so že dolgo časa "leglo" vseh elektronskih stvari, saj se v stremenju k čim cenejšim obratom in izdelkom vsa podjetja obračajo prav v te države Daljnega Vzhoda (ali zahoda, odvisno od zornega kota [:D] ). Podoben trend se pojavlja tudi pri prenosniških izdelkih in skoraj vsa podjetja selijo veliko obratov ter iščejo nove poslovne partnerje za dobavljanje strojne opreme prav v tem predelu zemeljinega obličja.

Leta 2002 so Tajvanci proizvedli že 65 % vseh prenosniških osebnih računalnikov, za letos pa pričakujejo že številko okoli 70 %. Sem se tako poleg preostalih selijo tudi Toshiba, HP, Dell in Apple. Ostale zanimive številke in podatke si oglejte tukaj.

3 komentarji

Dell: Finance drugega četrtletja

The Register - Pogled na Dellovo izjavo za javnost nam razkriva precej pozitivne podatke; podjetje je v drugem četrtletju, ki se je končalo 1. avgusta, knjižilo $ 621 MIO dobička pri $ 9,78 MRD prihodka, kar v primerjavi s podatki izpred leta dni kaže na 24 % rast dobička in povečanje prihodkov v višini dobrih 15 %. Kot je načeloma v navadi, se je povečala tudi vrednost delnic, ki trenutno znaša $ 31,39.

2 komentarja

Dellovi črnilci glukoze

Dell - O ameriškem Dellu zadnje čase res pišem le v smislu njihovega širjenja na nove trge in napovedi uresničevanja raznovrstnih načrtov (recimo recikliranje tiskalnikov in opreme).

Danes so pričeli s prodajo svojih lastnih (po obliki so prav nesramno podobnim nekim drugim) tiskalniških izdelkov. Serija obsega male vse-v-enem izdelke, laserske tiskalnike in izdelke, pripravljene na vklop v omrežje. V Sloveniji jih -- sodeč po napovedih za nove prenosnike -- lahko pričakujemo v roku kakšnih dveh mesecev, do takrat pa jih lahko občudujemo na Dellovi spletni strani.

3 komentarji

Dellove nove kištice

Slo-Tech - O Dellu poročamo nemalokrat: veljajo za eno najbolje poslujočih podjetij (rezultati v času recesije so bili za večino ostalih podjetij sanjski), svoj sortiment nenehno širijo (naj spomnim na pred nedavnim izdane dlančnike Axim), hkrati pa njihovi izdelki veljajo za ene najbolj ugodnih, kar dosegajo z minimiziranjem posrednikov med proizvajalcem in kupcem -- no, roko na srce, to za Slovenijo ne drži preveč.

Seriji Inspiron (2-, 4-, 8-) so tokrat dodali izdelke 1100, 5100 in 8500. Vsi se ponašajo s klasičnimi Dellovimi kvalitetami, torej predvsem dobrim zaslonom in tipkovnico, dasiravno tudi tehnikalije niso skromne. Novinci prinašajo tudi prenovljen design; ta se tako odmika od že zastarele (a vseeno lepe) temne 'kovčkaste' oblike k trenutno bolj moderni sivi rahlo zaobljeni škatli (spominja na Applove PowerBooke?). Klik!

V Slovenijo naj bi prvi primerki pricurljali predvidoma v roku kakšnega meseca.

1920 x 1200 pikic.

1 komentar

Prevetritev na trgu dlančnikov

The Register - Zadnje čase se mi dozdeva, da se v ospredje med podjetji pomika predvsem Dell. Če se spomnite, je eden od redkih, ki beleži tako povečanje prodaje kot dobička, pa še kaj bi se našlo.

Toda veliko ni nikoli dovolj, so rekli vodilni možje pri Dellu, in se odločili, da začnejo s proizvodnjo dlančnikov. To samo po sebi ni tako nenavadno, večji vpliv naj bi to povzročilo na trgu. Kot napoveduje tržna hiša Gartner Dataquest, naj bi Dellov vstop prisilil druge proizvajalce v nižanje cen, prav tako pa naj bi pomen odločilni korak na poti do t.i. Pocket PC-jev.

Članek je tudi krajši statistični povzetek trga dlančnikov. Če vas zanima ... Klik!

0 komentarjev

Dell spet prvi

The inquirer - Zadnje čase postaja jasno, da se v krogih velikih prodaj vrtita bolj ali manj dve podjetji, združeni HP-Compaq in Dell.

Slednji je bil pred združitvijo glede na prodajo na prvem mestu, medtem ko se je po združitvi poznal vpliv povečanega trga, ki ga je pridobil HP. Kljub temu pri Dellu niso spali, in so, kot smo poročali tudi na Slo-techu, racionalizirali prodajo brez odpuščanja. Trud se je izplačal, poročajo na Inquirerju, saj se je Dell spet povzpel na prvo mesto po prodaji. Glede na to, da tudi beleži dobičke, kaže, da recesija le ni tako neobvladljiva.

0 komentarjev

Dell, HP: monopol malo drugače

The Register - Klasična težava večine (pa ne vseh!) prodajalcev računalniške opreme je predvsem njihova pretirana naravnanost k svetovanju v prid kupcev. Verjetno se vam je že zgodilo, da so vam ob nakupu tiskalnika priporočali nekaj primernejšega za Vaš žep ('Ne potrebujete tega tiskalnika, raje kupite tega cenejšega, ki je prav tako zelo dober...'). Kako se njihovo mnenje spremeni, ko jih povprašate po ceni 'potrošnega materiala', pa ste morda izvedeli nekaj mesecev (dni, če je bil to vaš prvi tiskalnik [:D] ).

Dovolj klišejstva. Poleg vseh 'uradnih refill-packov', ki obljubljajo skoraj zastonjsko polnjenje praznih kartuš, izgubljeno garancijo ter popackane prste, je vplutje v mednarodne vode s pomočjo Lexmarka napovedal še Dell. Hmm. Kaj ni ravno to podjetje znano kot eden največjih prodajalcev računalnikov po neposrednih kanalih (beri: minimalno število vmesnih prevoznikov)? Verjetno si predstavljate, kaj bi v tržnem pogledu pomenilo, če bi se na policah (spletnih) trgovin pojavile...

3 komentarji

Dell se vrača v črno

The inquirer - Kljub temu, da vsi informacijski tehnologiji napoveduje izgube in recesijo, še obstajajo podjetja, ki temu kljubujejo.

Tako sem danes na Inquirerju našel podatek, da naj bi Dell v tretjem kvartalu imel za 9,1 milijarde ameriških dolarjev prometa, kar je 200 milijonov več, kot so napovedoval analitiki. To še niti ni tako pomemben podatek, bolj je zanimivo to, da jim je uspelo zmanjšati stroške poslovanja za celo milijardo US$, in to brez odpuščanja. Celotna prodaja je od Q2 zrasla kar za 22%. Razliko je prinesla racionalizacija poslovanja in lastna mreža prodaje.

V primerjavi s HP-jem (ki mimogrede planira velika odpuščanja), ki je zelo odvisen od posrednikov, lahko Dell svojo dejavnost izvaja bolj svobodno. Temna plat vsega pa je, da nameravajo del proizvodnje seliti na Daljni vzhod. Še en made in China, očitno...

Podrobnejši opis pa najdete tukaj. Za razliko od prve objave ima ta zgolj več številk.

0 komentarjev

HP: AMD v vsak vaški dom...

The Register - ... če se le kupujejo računala pri HP-ju -- obratno od tega je v naši deželici sicer prej pravilo kot izjema, saj imamo slo-tech ter zelo malo tajnic.

AMD je s svojim Athlonom že od začetka imel pravcato smolo. Kljub svoji odličnosti ga veliki oem proizvajalci (HP, Dell, Compaq, Gateway...) kar niso želeli požegnati ter vključiti v svoja predpripravljena računala. To pa se je spremenilo: prvi korak je naredil HP, ki bo v svoje računalo 'Compaq D315 Business PC' vključilo Athlona XP 1800+ ter hitrejše. Klik!

4 komentarji

Dell v črnem

Newsfactor - Dellovi črni prenosniki so mi kul, a ne bomo o njih govorili [:)]. Ker se mi ne da tipkariti, bo tole bolj na kratko: prihodki so znašali $8.46 MRD (11 % več kot v prejšnjem obdobju), pričakovali so sicer vsega $100 MIO več. Čisti dobiček tako znaša $501 MIO v primerjavi z izgubo $101 MIO v prejšnjem obdobju, Klik!

4 komentarji

Dell In Hammer

PC World - Dell je v Ameriki precej znana in ugledna firma, ki jo nekateri poznajo po skoraj fanatični privrženosti Intelu. Mogoče se kdo spomni govoric, ki so nakazovale, da naj bi Dell uporabil AMD-jeve prenosne Thunderbirde v svojih prenosnikih, vendar iz te moke doslej še ni bilo kruha. Kljub temu, da je posel z AMD-jem spodletel, pa govorice še niso povsem potihnile, saj jih je zopet spodbudil trenutno najbolj vroč AMD-jev procesor - Hammer, oziroma Opteron. Številni so nad pokazanim navdušeni, navdušenje pa je pokazal tudi Michael Dell, sicer prvi človek podjetja Dell. Kljub vsem pohvalam pa ne smemo pozabiti, da bo Operton najverjetneje dobil konkurenco v obliki Yamhilla, vendar pa ni izključena možnost, da bi Dell ponujal tako računalnike z Opterni, kot tudi Yamhilli. Kako pa se bo vse skupaj izteklo, pa bo spet povedal čas, oziroma četrta četrtina tega leta, ko naj bi AMD začel pošiljati svoje Opterone sestavljalcem računalnikov. Če bi AMD uspel pridobiti Dell na svojo stran bi bila...

1 komentar