»

Prevedena priložena pomoč za OpenOffice.org

Slo-Tech - Slovenska lokalizacijska skupina je uspela zaključiti prevajanje pomoči za odprtokodni programski paket OpenOffice.org, kar je lep dokaz, da je mogoče za slovenski jezik skrbeti na inteligenten način.

Prevedena pomoč bo na voljo v vseh novih različicah programskega paketa od različice 1.1.4 naprej, tisti pa, ki imate OOo že nameščen, si lahko datoteke s prevodi prenesete in namestite naknadno.

Namestitev je tudi v tem primeru preprosta. Najprej zaprite vsa okna programa OpenOffice.org (vključno z Quickstarterjem), nato pa v namestitveno mapo (v okolju Windows je to navadno C:\Program Files\OpenOffice.org) vsebino ZIP datoteke odpakirajte v mapo \help\sl (čeprav je priporočljivo vsebino stare mape arhivirati, oziroma staro mapo preimenovati v npr. sl-old), nakar lahko OpenOffice.org ponovno zaženete.

Čestitke slovenski lokalizacijski skupini!

13 komentarjev

Odprta koda govori mnogOOo jezikov ... tudi slovenskega

Najdi.si - Windows XP je preveden v 47 jezikov, Office 2003 pa v 34. Če je to veliko ali malo, nam razkrije primerjava s konkurenco. OpenOffice.org je na voljo v 30 jezikih, poteka pa še prevajanje v dvakrat toliko jezikov. Namizno okolje KDE lahko v domačem jeziku uporabljajo govorci 40 jezikov, prav toliko pa jih je "na poti". Mozilla je prevedena v 59 jezikov, kmalu pa se bo število povečalo za nekaj deset.

Očitno je torej, da odprtokodna skupnost uspešno širi svoje izdelke v bolj eksotične države, torej tudi v tiste, ki jih komercialni ponudniki zanemarjajo. Tu se kaže izvrstna priložnost za širjenje odprte kode. V zanimivem članku na C|Net je tudi izjava vodje slovenjenja pisarniške zbirke OpenOffice.org, Roberta Ludvika.

7 komentarjev

WLAN/DSL

Tom's Hardware - Verjetno vas velika večina pozna LAN -- tj. omrežje, ki ga vzpostavimo med računalniki na lokalni ravni. Še pred kratkim je bilo to možno edinole prek kablovja, v zadnjem času pa se uveljavlja WLAN, kar razvozlano in prevedeno v slovenščino pomeni brezžično omrežje. Na Tom's Hardware so si ogledali kar nekaj takih naprav, katerih posebnost je tudi vgrajen DSL modem, zaradi česar so uporabne tudi kot DSL usmerjevalnik. Če vas brezžični DSL routerji zanimajo in si kakšnega za ceno okoli 50 tisočakov lahko tudi privoščite, klik!

0 komentarjev

OpenOffice.org v slovenščini

Lugos - OpenOffice.org 1.0.1 je preveden v slovenščino. Trenutno je sicer možno dobiti samo verzijo za Linux, obljubljajo pa tudi okensko različico, in to v prihajajočih dneh. Pomoč sicer še ni prevedena, vendar to niti ni tako pomembno. Menim, da je bolj pomembno to, da imamo končno resno alternativo MS Officeu, ki je predrag za povprečnega uporabnika. Našel sem še tudi nekaj malih spodrsljajev, (npr. določeni namigi se pojavljajo v nemščini), vendar to ni tako moteče.

Seveda pa zadevo dobite na http://openoffice.lugos.si/

7 komentarjev

OpenOffice 1 / Staroffice 6

The Register - Od včeraj dalje sta "na voljo" zastonjska produkta OpenOffice(.org) 1 ter StarOffice(.com) 6. Razlika? Ja, prvi je odprtokodna različice druge, je zastonj in ne vsebuje programa za podatkovne baze.

"Na voljo"? Ja, pri zastonjski različici je na voljo, če uspeš priti na vrsto za dolpoteg, bolj kapitalistično orientiran paketek pa ima tudi neke svoje težave -- glej stran proizvajalca :]. Klik!

15 komentarjev