»

NASA praznuje 50 let

vir: NASA
NASA - Včeraj (1. oktobra) je ameriška agencija za aeronavtiko in vesolje, bolj znana pod imenom NASA, praznovala svoj 50. rojstni dan. Ustanovljena je bila 1. oktobra 1958 leta z namenom razvoja vesoljskega programa in izvajanja dolgoročnih raziskav v civilnem in vojaškem letalstvu. Njen moto se še danes glasi "napredek za vse".

NASA se ponaša z številnimi uspešnimi vesoljskimi odpravami, med katerimi je še danes verjetno največji uspeh pristanek človeka na Luni v programu Apollo. Med ostalimi velikimi dosežki lahko omenimo tudi programa Skylab in Shuttle, odpravi Voyager in Hubble space Telescope (HST) ter serijo uspešnih odprav na Mars, Jupiter in...

6 komentarjev

Slovensko prvenstvo v igri Richard Burns rally

Slo-Tech - Nekaj let za Južno Korejo tudi v deželici pod Alpami vznikajo prvenstva prek spleta v igrah. Eno teh zgodnjih bo v igri Richard Burns rally. Prvenstvo bo potekalo od 1. oktobra dalje, vsebovalo pa bo 10 rallyjev, vsak iz večih hitrostnih preizkušenj.

Prijavljenih je že nekaj nad 40, izvedba meritev pa je realizirana s pomočjo dodatka, ki se pogovarja s stežnikom in vam prikazuje vmesne rezultate. Testna vožnja je žal že za nami, če pa vas zanima, si oglejte tudi uradno stran prvenstva.

Na novico nas je opozoril, verjetno organizator, carli.

10 komentarjev

Dve leti garancije za dvajset dolarjev

X-Bit Labs - Kot smo že poročali, izdelovalci diskov množično skrajšujejo garancije na minimum, tj. eno leto. Mnogo uporabniki so bili s tem izjemno nezadovoljni in uslišal jih je Western Digital. Seveda ne zastonj.

Vsi uporabniki bodo lahko ob nakupu za ceno dvajsetih dolarjev dokupili svojemu disku dve leti garancije. Seveda ne gre za novo stvar, saj je to že uveljavljena praksa v računalniškem svetu. Hitachi, na primer, vam prav tako za doplačilo podaljša garancijo na monitor ipd. Na žalost, bodo tako uporabniki dobili za isto ceno manj. Nekaj mesecev nazaj bi namreč enak disk s triletno garancijo stal toliko, kot sedaj stane tisti z enoletno. Klik!

1 komentar

Seagate tudi Indijcem ne bo nudil treh let

The inquirer - Dogodek, ki je po dolgem času, ko se je polegel prah glede SP1 in prepovedi Googla na Kitajskem, vzbudil pozornost širše spletne javnosti, je vsekakor odločitev velikih proizvajalcev diskov, da ne nudijo več triletne podpore.

Vse lepo in prav, vendar se je pred časom zgodilo, da so posredniki na trenutno najbolj rastočem trgu, in sicer indijskem, dobili Seagatove diske, ki so imeli za dve leti podaljšano garancijo. Zmedo je zakuhal svojeglavi azijski zastopnik, ki ne pozna besede "worldwide". Če pa vas zanima, kaj se zgodi, ko se glavni med sabo me morejo dogovoriti, pa si poglejte tukaj.

The word worldwide must include the Balcans, too...

0 komentarjev

Garancija diskom s 1. oktobrom samo 1 leto?

Seagate - Tukajle si lahko preberete izjavo Seagate-a, da bo s 1. oktobrom garancijska doba znašala le še 1 leto. Enako naj bi se zgodilo tudi z vsemi ostalimi proizvajalci diskovja. Garancijska doba naj bi ostala nespremenjena le za SCSI diske.

Kdor namerava kupiti disk naj torej to stori še v tem mesecu. Zahvala pa gre prijaznemu prodajalcu, ki me je včeraj na to spremembo opozoril.

6 komentarjev

Vpoklica ni bilo

The Register - Če spremljate strani z "lažjimi" novicami, ki se nanašajo na informacijsko tehnologijo, potem ste vsekakor zasledili vest, da naj bi Fujitsu v Veliki Britaniji menda zaradi napake pozval lastnike 300.000 diskov, naj jih vrnejo.

Tako je poročal tudi The Register pred nekaj dnevi. Da je bila senzacija bolj napaka pri prevodu, pa je novinarjem na Registru zagotovil prestavnik za stike z javnostjo pri Fujitsuju, in zanikal, da bi kjerkoli vpoklicali nekvalitetne diske. Potrdil je sicer, da je med 10 milijoni diskov, ki jih izdelajo na Japonskem, med dvema in tremi procenti diskov z napako, samo da se enakomerno porazdelijo po svetu, in da ni nevarnosti, da bi se vsi nakopičili na manjšem področju.

Sicer pa najdete na koncu članka celoten potek zgodbe, če bi koga zanimalo.

Naj je res ali ne, samo IBM ima očitno konkurenco..

0 komentarjev

<PaJo> tudi pri nas se kaj premika:)

Slo-Tech - Z dotičnimi besedami je naša bwana, PaJo, pospremil pod spodajležečemu ležeči URL.

Verjeli ali ne, 30. avgusta in 1. oktobra se bo v Portorožu odvijala prva Linux Konferenca -- na katere so bili lokalni strokovnjaki ter zanesenjaki do sedaj primorani hoditi (izključno) v tuje dežele. Govorilo se bo o marsičem, tako da bi jo z veseljem obiskal še jaz. Žal pa me je -- v afektu -- neprijetno presenetila cena prijave: reci inu piši 69.600 sit. Klik!

Roko na srce, nad tem ne bi smel biti presenečen -- kljub temu, da govorimo o "Linuxu". Gre namreč za strokovno konferenco, ki konkurira samim Microsoftovim konferencam. Te pa ponavadi trajajo kak dan dlje, cenovno pa so desettisočaka dražje; napak pa ni niti predpostavka, da udeleženci od Microsofta vedno pričakujejo več 'gradiva' ter bonusov. Po tej plati bodo prostokodovniki ceno s svojim dogodkom primorani nad-upravičiti -- kar pa ne dvomim, da jim bo uspelo. ...

2 komentarja

Eksteremen overclock

PC Factory - Tudi Korejci znajo navijati, hehe. Tako so na PC Factory, eni od korejskih OC strani objavili rezultate ekstremnega overclocka, doseženega s pomočjo vodnega hlajenja, kombiniranega z beštijalnim 156W peltier elementom. Rezultat? AMD Thunderbird, švicajoč se pri 1.6 GHz. To, gospa in gospodje, je pa poseben dosežek. Klik, če hočete biti malo zavistni. Še zanimivost: Navitje je bilo, za razliko od ostalih običnih overclockov TBirda, doseženo s povečanjem zunanje frekvence. Tako je 1.2 GHz Athlon dobil krila pri 133 MHz. Pomnoževalnik je ostal nespremenjen.

0 komentarjev