»

Potencialno novo fizikalno odkritje: nadsvetlobni nevtrini

Slo-Tech - Zadnjih nekaj dni se po spletu govori (uradne potrditve še ni), da so v CERNU izmerili prihod nevtrinov v detektor 60 nanosekund pred svetlobo.

Za jutri popoldne je napovedan seminar, kjer naj bi predstavili odkritje. Seminar bo prenašan v živo.

V tem primeru, ne gre za prvo tovrstno meritev, vendar so imele vse dosedanje meritve dovoljšnjo stopnjo negotovosti, da so omogočale razlage s hitrostmi malo pod svetlobno.

V primeru potrditve govoric in kasnejše neodvisne ponovitve meritve, bi to odkritje za trenutno razumevanje sveta okoli nas povzročilo pravo katastrofo. Superluminalni delci bi namreč (ob odsotnosti popravka teorije splošne relativnosti) omogočili pošiljanje sporočil nazaj v času, kar bi imelo zanimive posledice za vzročno posledične zveze v vesolju.

Želimo vam živčen ogled jutrišnjega seminarja ter v primeru, da se novice tujih tiskovnih agencij izkažejo za resnične, nekajmesečno ugibanje, katero sistemsko napako so raziskovalci pozabili upoštevati pri...

177 komentarjev

Bo Intel odpuščal?

Slo-Tech - Pred časom smo poročali o Intelovem prestrukturiranju, ki naj bi bilo posledica slabih poslovnih rezultatov. Pred dnevi so iz Silicon Valley-a razširile govorice o možnosti ukinitve 16.000 delovnih mest, vendar bi naj večino zaposlenih s prestrukturiranjem obdržali v delovnem razmerju, ter o zaustavitvi določenih projektov, med njimi tudi doslej neuspešne platforme Viiv ter tudi procesorji Itanium 2. Uradne potrditve govoric s strani Intela ni, predvidoma naj bi bilo na voljo več uradnih informacij do konca julija, ko bo konec, predvidoma devetdesetdnevne, Intelove notranje analize stanja.

Več o tem v izvorni novici na TGdaily.

13 komentarjev

AthlonXP "Barton"

X-Bit Labs - Ja, očitno se bližajo časi, ko bodo Bartoni postali resničnost. Danes so se na internetu pojavile prve domnevne fotografije tega novega procesorja. Če si malce osvežimo spomin, Barton so od svojih predhodnikov, Thoroughbred procesorjev razlikuje po dodatnih 256 kB drugonivojskega predpomnilnika (skupaj tako 512 kB). Procesor je označen kot AXDA1833DKT4D (AIUAA stepping), kar pomeni, da je zmožen delovanja na 166 MHz vodilu. Model je tiktakal pri 1833 MHz, vendar AMD napoveduje, da je njegova hitrost primerljiva s kar za tisoč megahercev hitrejšim Penitumom 4. Mljask!

3 komentarji

AthlonXP 2400+ ter 2600+ naprodaj

X-Bit Labs - Že pred časom smo dočakali izide AMDjevih procesorjev označenih z 2400+, 2600+, 2700+ ter 2800+, a nobenega od teh ni bilo moč kupuiti, saj se šlo za tako osovražene paperlaunche. No, danes pa so se na spletu pojavile informacije, da kani AMD do konca tega meseca na Japonsko spraviti dovolj procesorjev 2400+ ter 2600+, da se lahko začne masovna prodaja na tistem koncu sveta. Neuradne govorice so celo, da naj bi bil model 2400+ naprodaj že tekom prihodnjega tedna.

Procesorji so izdelani v AMDjevi tovarni v Dresdnu v 41. tednu z uporabo 0.13 mikronske tehnologije. Za konec si poglejmo še cene v prosti prodaji, te se bodo gibale med 178 ter 199 dolarji, kljub temu da je AMDjeva uradna cena v količinah nad tisoč primerkov 193 dolarjev na procesor. Zaenkrat še ni nobenih podatkov o količini procesorjev, imamo le zagotovilo AMDja, da bo izdelanih približno dva milijona procesorjev do konca letošnjega leta. Klik!

5 komentarjev

Novi Athloni v torek

več strani - Procesorski vojni še ni videti konca. Pravzaprav se vedno bolj zaostruje, saj kani AMD, če gre verjeti X-Bitovcem ter The Inquirerjevcem, prvega oktobra izdati najmočnejša predstavnika Athlon XP serije, modela 2700+ in 2800+, ki bosta neposredna konkurenta trenutnemu Intelovemu paradnemu konju, Pentiumu 4 2,8 GHz. Najpomembnejša novost je vsekakor uporaba 333 megaherčnega sistemskega vodila, ki bo dodobra izboljšalo zmogljivost ter izkoristek novih procesorjev. Uradno bo to vodilo podprto šele z novimi BIOSi na obstoječih KT400 ploščah, neuradne govorice pa so, da bodo ti procesorji delovali tudi na KT333 ploščah. Logično. Klik, Klik!

4 komentarji

Bartoni brez SOI tehnologije

DigiTimes - Na Slo-Techu se je že pisalo, da bodo AMDjevi Bartoni zamudili zaradi težav s SOI proizvodnjo.

No, očitno se težave niso nehale, zato se je AMD odločil, da v nove Athlone XP, grajene na Barton jedru, tehnologije SOI slpoh ne bo vključil. Ostale karakteristike novih procesorjev sicer ostajajo enake, te so podpora 333 megaherčnemu sistemskemu vodilu ter 512 kilobajtov predpomnilnika, kaj pa to pomeni za zmogljivosti, pa bo pokazal čas. Klik!

5 komentarjev

AMD ter njegovih 64 bitov

DigiTimes - Dolgo časa so po spletu krožile govorice, zakaj bomo AMDjeve 64-bitne primerke videli z zamudo. Tokrat so DigiTimeovci o tej težavi povprašali kar podpredsednika razvoja platform ter naleteli na potrditev govorice. Za vse, ki še ne veste: K8 serija procesorjev bo zamudila zaradi težav s SOI proizvodnjo ter zato, ker kani AMD v K8 jedro uvesti še nekaj manjših popravkov. Prvi primerki procesorja naj bi v naše vode zašli z začetkom prihodnjega leta, medtem ko naj bi v široki trg prodrli nekje v sredini 2003. Za Bartone lahko tudi pričakujemo, da nas bodo presenetili zgodaj naslednje leto. Klik!

4 komentarji

Nedeljske debate

Slo-Tech - Aktualno v Slo-Techovem forumu, kraju večnih debat: mh8759a je želel vedeti, kakšno sintakso uporabljajo programerji ter naletel na zanimive odgovore. Jebiveter je dokončal svoj projekt kockastega vodnega hlajenčka ter povezave do slik objavil v tej temi, prav tako je storil tudi alien-w. Freejack se je naveličal preračunavati frekvence ter sprogramiral zelo enostaven, a učinkovit programček Overclocking Calculator. Pucvoler je objavil slike svojega v popolnost vodno hlajenega ter čisto tihega ohišja. Pa naj še kdo reče, da je naš forum dolgočasen [:D]. Veselo na branje!

2 komentarja

VIA pripravlja USB 2.0 krmilnik

X-Bit Labs - Iz Tajvana so pricurljale novice, da se VIA pripravlja na izdelavo posebnega VT1221 čipa, ki ni nič drugega, kot USB 2.0 krmilnik. Prvi primerki naj bi bili razposlani proizvajalcem matičnih plošč že zgodaj naslednje leto. Čip/krmilnik naj bi služil za premostitev časa do izida naslednje generacije VIAinih čipovij, ki bodo imela USB 2.0 že integriran. Vsekakor pohvalno!

0 komentarjev