»

X.org dodal podporo za multitouch zaslone

Phoronix - Letos jeseni bo minilo 25 let od izdaje 11. različice grafičnega sistema in mrežnega protokola X Windows (tj. X11), ki še dandanašnji zagotavlja sliko na skoraj vseh GNU/Linux distribucijah. Ob tej priložnosti bo od 19. do 21. septembra v Nürnbergu potekalo srečanje razvijalcev, so nas pa že ta teden razveselili s svežo izdajo X11 7.7.

Med novostmi najdemo podporo za multitouch zaslone (za tablete, prenosnike in mešanice med temi), izboljšave za delo z več zasloni (window managerji bodo lahko definirali svoje meje velikosti zaslona za vsako aplikacijo posebej, kar bo olajšalo delo z maksimiziranimi in raztegnjenimi aplikacijami čez več zaslonov, posebej če bodo...

20 komentarjev

Uporaba GPU-jev v vojski

FiringSquad - Ste se morda kdaj vprašali, če vaš najhujši GeForce 4 4600 zmore še kaj drugega, kot le izrisovanje čim večjega števila trikotnikov v vaši najbolj priljubljeni streljanki. Ste se kdaj vprašali, če je bil VSA-100 res tako nepomemben čip, kot se je pokazal v igrah? V vsakem primeru si morate prebrati članek na Firing Squadu, kjer avtor razkriva, da čipi, ki sta jih razvijala 3DLabs in 3dfx in ki jih trenutno razvija Nvidia niso bili niti slučajno namenjeni samo igranju Quaka in drugih težkokategornih iger. V članku boste izvedeli, da so se čipi VSA-100 uporabljali za prikazovanje kvalitetne slike v helikopterjih Apache in nekaterih lovcih ter da vlogo VSA-100 danes vse bolj prevzemajo Nvidiini grafični čipi. To in še več na Firing Squadu.

2 komentarja

Nvidia se boji ATI-ja

AnandTech - Sodeč po tem članku na Anandtechu izgleda, da se Nvidia spet poslužuje stare in malce zasovražene taktike pošiljanja groženj nekaterim proizvajalcem, naj ne podprejo konkurenčnih grafičnih čipov. Tako Nvidiino akcijo smo lahko spremljali pri pojavu Kyro 2 čipov, ki so bili za različne proizvajalce precej zanimivi, vendar se jih le-ti raje niso posluževali, saj so bili preveč odvisni od Nvidie. Nvidia pa nadaljuje tradicijo in je spet začela groziti številnim proizvajalcem, naj ne podprejo ATI-jevih Radeon 7500 in 8500 čipov. Proizvajalci so se spet uklonili Nvdii in povedali, da sta prej omenjena ATI-jeva čipa sicer silno zanimiva, vendar ju raje ne bodo uporabili, saj se preveč bojijo Nvidiinih povračilnih ukrepov. Navsezadnje, so Nvidiini čipi še vedno No.1 v svetu domače 3D grafike, pa naj gre za najnovejše GeForce 3, ki so sicer zmogljivi, a dragi ali za GeForce 2 MX, ki imajo zelo dobro razmerje med ceno in zmogljivostjo. Vendar pa upanje, da bomo videli kartice z najnovejšimi...

1 komentar

Seagateov 180 GB disk

Digit Life - Pri Digit-lifeu so dobili na test nov Seagateov disk iz družine Barracuda. Za priklop uporablja vmesnik Ultra 160 SCSI ali Fibre Channel. Vrti se s 7200 obrati na minuto, povprečen dostopni čas pa je 7.7 milisekunde. Notranji prenos diska znaša med 26 in 47 megabajti na sekundo, za izravnavo pretoka pa skrbi 4 MB medpomnilnika, ki ga lahko razširimo na 16 MB. Še ena zanimiva stvar je glede tega diska in to je teža, saj tehta cel kilogram. Po vseh teh specifikacijah pa se mi poraja eno vprašanje: ali je nakup takega diska, ki stane 1700 dolarjev (priporočena cena je 2150 dolarjev!?), sploh smiselen, še posebej, če ga primerjamo z Quantumovimi Atlasi. Če vas test še vedno zanima, si ga poglejte tukaj.

7 komentarjev

ATA 100 diski

Digit Life - Na digit-lifeu so si ogledali še nekaj diskov, ki podpirajo standart ATA 100. V testu ni opisanega nobenega IBMovega diska, v grafih pa so vključeni rezultati 30GB različice. Največji prenos je dosegel Seagateov disk U5, sledila pa sta mu IBMov DTLA 307015 in Quantumov FIreball Plus AS. Pri dostopnem času je kraljeval IBM z 12,5 ms, sledil mu je Quantum z 13,4 ms, presenetljivo slabo pa se je odrezal Seagate z časom 19 ms. V high-end delu WinMarka je bil na vrhu IBM, sledil mu je Seagate, skoraj takoj za njim pa Quantum. Pri Business delu pa je zmagal Quantum, a se mu je IBM zelo približal.
Hja... jaz še vedno pravim, če kupujete disk, kupite IBMa. Res je, da je morda malo dražji, a verjemite mi, splača se. Test si lahko ogledate tukaj.

2 komentarja

Apple + Nvidia = problemi za ATI

The Register - ATI in Apple sta že dalj časa tezno povezani podjetji, saj je skoraj vsa grafika v Applovih računalnikih ATijev produkt. Toda, vse kažem, da se bo to kmalu spremenilo, saj nekateri viri trdijo, da bo Apple začel uporabljati Nvidiine čipe. Novih grafičnih čipov bosta sprva deležna iMac in PowerBook, za katera je Nvidiin GeForce2 Go kot naročen. Kmalu pa naj bi Nvidiine čipe začeli videvati tudi v Power Macih, ter celo Cubih (v katerih trenutno kraljuje Radeon). Vsekakor bo uporaba trenutno najbolj popularnih 3D pospeševalnikov Applove računalnike naredila bolj privlačne za širše množice. ATI pa v jok in na drevo (or something )...

1 komentar

Novi gonilniki za Voodooje!

Gamers Ammo - Očitno x3DFX ni samo en velik hype, temveč je ta skupina programerjev dejansko odločena poskrbeti za vse lastnike legendarnih Voodoo grafičnih pospeševalnikov. Tako so izdali prvi (in po vsej verjetnosti edini) set dodatnih beta gonilnikov za vse Voodoo3/4/5 pospeševalnike, najdete pa jih kar na njihovi domači strani (pod sekcijo Drivers). Gre za nepodprte gonilnike, brez 3DFX Tools programčka, torej jih vsekakor uporabite na lastno odgovornost. Več informacij o teh gonilnikih ter o x3DFXu pa najdete na Gamers Ammo strani.

6 komentarjev

Quantum3D in Nvidia

X-Bit Labs - Quantum3D in Nvidia sta danes najavial podpis sporazuma, po katerem bo Nvidia Quantumu3D še naprej dobavljala VSA-100 in Voodoo3 čipe. Ko veste, so ti v uporabi na Quantumovih Aalchemy in Graphite grafičnih pospeševalnikih, ki se uporabljajo v raznih 3D simulatorjih in grafičnih sistemih. Še bolj pa je presenetljiva novica, da naj bi Quantum3D in Nvidia sodelovala pri izdelavi novih sistemov, ki bodo bazirali na Nvidiinih čipih. Hudo!

0 komentarjev

Črna lepotica

Digit Life - Heh, ste mislili, da je Herculesov modri GeForce2 višek? Potem si kar poglejte te črne lepotice tajvanskega podjetja SUMA. Kartice zares izgledajo nevarno in kar nekako ustrezno trenutno najmočnejšim grafičnim pospeševalnikom. Pa da ne boste mislili, da je vse v izgledu... Sodeč po Digit-Lifu gre za kvalitetne kartice s 5.5ns pomnilnikom in kopico dodatnih bonbončkov. Več informacij najdete tukaj.

2 komentarja

Kaj bo s Quantum3D?

3D SPOTLIGHT - 3DFX je seveda uveljavljeno podjetje in na različnih področjih imajo strateške partnerje. Eden izmed najbolj pomembnih je Quantum3D, ki so mu nedavno prodali licenco V5 6000 kartic. Quantum3D je s to licencno in svojo tehnologijo ustvarjal monstruozne AAlchemy pospeševalnike, toda sedaj se je postavilo vprašanje kako bodo nadaljevali, če 3DFXa ne bo. Na 3D Spotlight so o tem povprašali predstavnika Quantuma3D, tipček pa je povedal, da na vse skupaj niso nepripravljeni. Dogodek so predvideli že nekaj časa nazaj in si zagotovili dovoljšno količina VSA-100 čipov. Vsi ričiboji, ki si želite AAlchemy torej ne jočite, ker boste dobili svojo šanso.

0 komentarjev