»

Štirideset let RFC-jev

The New York Times - Praktično ne bi smelo biti računalnikarja, ki ne bi vsaj slišal, če že ne dobro poznal RFC-jev. Z njimi je internet oz. njegovi predhodniki standardiziran in reguliran (nekateri RFC-ji sicer zgolj opisujejo najboljšo trenutno prakso ali pa so povsem eksperimentalne narave), tako da se lahko med seboj razumemo.

Pred točno štiridesetimi leti je bil določen prvi RFC-1 Host Software (RFC mimogrede pomeni Request for Comment), ki je standardiziral primitivno omrežje, ki je povezovalo štiri računalnike na štirih ameriških univerzah v Los Angelesu, Stanfordu, Santa Barbari in Salt Lake Cityju, poroča The New York Times. Od tedaj zaporedno številčeni RFC-ji urejajo delovanje domala vseh omrežij, trenutno pa smo prilezli že prek številke RFC5000. Vsakokrat, ko se nek standard spremeni, je izdan nov RFC z novo številko, medtem ko se stari označi kot zastarel, nikoli pa se ne spremeni.

7 komentarjev

HD DVD in Blu-Ray filme se da kopirati

Heise - AACS - Advanced Access Content System naj bi zaustavil piratsko in tudi ostalo presnemavanje vsebin. A so spregledali veliko luknjo. Filme je mogoče kopirati s preprostim pritiskom na tipko "Print Scrn", kar so odkrili pri reviji C't - Computer Tehnik. Postopek pridobitve filma v polni HD resoluciji je nekoliko mukotrpen, ker je potrebno sestaviti vse posamezne slike v celoto, a je vseeno izvedljiv.

Napaka naj bi bila v Intervideo WinDVD predvajalniku za omenjena formata. Toshiba zato namerava izdati nadgradnje za grafiko in WinDVD njihovega prenosnika.

Podobno bodo verjetno reagirali tudi pri ostalih proizvajalcih. Nenazadnje naj bi novi filmi vsebovali nadgrajeni AACS, ki ne bo dopustil predvajanja v primerih nenadgrajenih ostalih gonilnikov oz. programja. Tako naj bi bila preprosta luknja zakrpana.

48 komentarjev

Najhitrejši CD zapisovalnik

Tweak Town - Zapisovanje CD medijev v vsakem domu je dandanašnje dni že nekaj povsem vsakdanjega in malo je ljudi, ki si še ne lastijo pekača oziroma CD zapisovalnika. V naslovu omenjeni naziv se trenutno drži novega LiteOnovega tlačkomata™.

Prednost pred ostalimi ni velika, saj so sposobnosti zapisovalnika lepih 52x/24x/52x, medtem ko so na drugem mestu zapisovalniki z "le" 48x/24x/48x. O "najhitrejšem" pekaču so spisali kar obsežen test na TweakTown-u. Če vam je dolga peka CDjev mukotrpna si ga le oglejte in morda celo kupite.

5 komentarjev

Neuki uporabniki

Slashdot - Za konec pa še en prispevek o malce bolj zabavni strani računalništva: kot veste je privajanje popolnega začetnika na najnovejše čudo tehnologije, ki se ji reče računalnik, lahko včasih precej mukotrpna stvar. Mukotrpna tako za začetnika, kot tudi za tistega, ki nikoli ne ve, katero pomembno datoteko mu bo računalniški vajenec po neumnosti izbrisal iz računalnika. Ravno za take novopečene računalnikarje so na tej strani obdelali tri naprave - miško, monitor in tipkovnico - ki so "prijazne" do novih uporabnikov, saj z uporabo le-teh zagotovo ne bo prišlo do sesutij sistema in podobnih nevšečnosti. KLIK![:D]

1 komentar