»

DRM v boju s širšo populacijo

Slashdot - BBC poroča, da so britanci vedno bolj razočarani nad zapleti, ki jih doživljajo ob nakupu glasbe prek spleta. Od različnih formatov, ki so na voljo, je tu še zmešnjava s podporo DRM. Nekdo je tako zapravil 40 funtov, da je ugotovil, da njegov prenosni predvajalnik ne zmore predvajati WMA datotek z vključeno DRM zaščito. Oglejte si še novico in debato na Slashdotu.

V Franciji pa je sodišče razsodilo, da morajo proizvajalci omogočiti možnost izdelave rezervne kopije oz. onemogočiti zaščito pred kopiranjem, potem ko je želel en kupec vsebino DVDja posneti na videokaseto, ker si je želel film ogledati pri materi doma, kjer pa ni DVD predvajalnika. Ta odločitev pa naj bi bila deloma v nasprotju z evropsko direktivo o avtorski pravici. Studio Canal pa se utegne še pritožiti.

9 komentarjev

Nič več glasbenih CD-jev brez zaščite

The Register - Ena izmed največjih glasbenih založb, BMG, preizkuša evropske kupce. Danes so namreč sklenili, da bo založba na evropskem trgu odslej ponujala le zaščitene (Cactus Data Shield) glasbene CD-je. Čeprav si kaj takega v Ameriki še ne privoščijo, tudi v Evropi ne gre brez godrnjanja, a brez strahu, "hekerji" so doslej uspešno strli še vse zaščite. Samo vprašanje časa je. Dodatne informacije ter podrobnosti o zaščiti CDjev najdete na tem naslovu.

19 komentarjev

The story goes on

The inquirer - Skoraj ne mine teden, da ne bi poročali, kako se podjetja trudijo, nekatere mesece in mesece, z izdelavo zaščit proti kopiranju. To, da jih potem v trenutku s salotejpom obidejo vsi, ki jim le-te niso pri srcu, najbrž veste.
Sedaj je novo železo v ogenj poslal JVC v sodelovanju z japonskih Hudsonsoftom. In čim so poskusili tokrat?
V procesu tiskanja CD-jev se v medij vtisne poseben varovalni ključ, ki onemogoča, da bi medij kopirali, saj naj bi rezultat bil medij, poln napačnih podatkov. Zaščita naj bi delovala pri CD in DVD medijih, vprašanje pa je, če bo sploh delovala.

Nagradno vprašanje za bralce: Koliko časa bodo porabili od začetka trženja do obidenja zaščite bratje piratje?

8 komentarjev

Cactus Data Shield pod drobnogledom

CDR-Info - Cactus Data Shield je pred nedavnim povzročil kar nekaj polemik, saj so se številni kupci redkih albumov, na katerih je založnik uporabil to zaščito, pritožili, da CD enostavno ni berljiv v nekaterih komponentah (PlayStation 2, ...), ki bi morale glasbeni CD prebrati brez problemov, za konec pa so se oglasili še zagovorniki pravic računalniškega uporabnika, ki so ugotovili, da se glasbenih CD-jev z zaščito CDS enostavno ne da poslušati na Linuxu, ki (brez programa WINE) ne prebere execute (.exe) datotek in tako ne more pognati posebnega predvajalnika, s katerim se da glasbo, ki je zaščitena s CDS, poslušati na tem operacijskem sistemu.
Ker je zaščita po svoje zanimiva, so se fantje na CDR-Info odločili, da si jo podrobneje ogledajo. Vse skupaj so podrobno opisali in glasbo poizkusili celo presneti na disk. Kako jim je vse skupaj uspelo, pa si poglejte tukaj.
Če potegnemo črto pod vse, lahko ugotovimo, da je Cactus Data Shield nek tragični junak, ki si prizadeva, da bi delal dobre...

0 komentarjev

Cactus Data Shield razbit

TechTV - Gotovo se še spomnite mojih poletnih novic o raznih zaščitah, ki so jih glasbeni založniki začeli mrzlično vgrajevati v svoje glasbene CD-je. Med številnimi zaščitami se je našla tudi Cactus Data Shield, ki naj bi glasbene CD-je učinkovito varovala pred zloglasnim ripanjem in kompresiranjem v MP3. Kako ta zaščita deluje? Ko vstavite CD s to zaščito v računalniško CD enoto, se bo avtomatično pognal predvajalnik, ki je vgrajen v CD, s katerim boste edino lahko poslušali glasbo, ki je posneta ne CD. Teoretično je Cactus Data Shield močan, v praksi pa se izkaže, da za razbitje le-tega ni potrebno niti posredovanje hekerjev. Raziskave strani TechTV so pokazale, da nekateri sistemi s pogoni DVD brez težav spregledajo zaščito, glasbo zripajo na disk, od koder jo lahko mirno predelamo v datoteko MP3. Testirali so samo Dellove sisteme, ki vsebujejo enoto NEC DV-5700A. Enota ni naprodaj. Gotovo se da zaščito obiti tudi na drugih DVD enotah, če pa ne, pa itak ne preostane nič drugega, kot...

3 komentarji

Protipiratsko zaščiten glasbeni cd!

ZDNet - Da, Universal je izdal prvi cd, zaščiten proti kopiranju! Če ga želite predvajati na računalu, se požene preprost (narejen iz open source mp3 predvajalnika) predvajalnik, ki pa glasbo bere iz ene same 'CDS' datoteke. Žal samo na (novejših) Windowsih, Maci in Linux odpadejo. 'Ripanje' glasbe seveda ni mogoče. Klik!

Preden me greste skalpirat za še eno, leto staro novico, postoj, bralec! CD z glasbo iz filma "The Fast and the Furious" je, po besedah Universala, 'prvi', pri katerem zaščita res deluje. Oh, naj nas že nehajo vazelinit. Kaj je naslednje? Prvi zares 'IBM compatible' PC? Prvi motor z notranjim izgorevanjem?

20 komentarjev