»

Zmeda na grafičnem pomnilniškem trgu

X-Bit Labs - Pred kratkim je ATI uradno naznanil uporabo GDDR-3 pomnilnika na svojih karticah ter zaprosil JEDEC za njegovo uradno standardizacijo. Prejšnji teden pa je na JEDEXu v Pekingu prišlo do novih zapletov. Poglejmo si celotno štorijo.

Pojavljajo se namreč špekulacije, da se ATIjev standard GDDR-3 sploh ne razlikuje bistveno od standarda nVidie, poimenovanega GDDR-2 (Graphics DDR-II). Bilo naj bi nekaj sprememb, ki dovoljujejo višje takte (1600 MHz), a nič bistvenega. Nato se oglasili še Samsungovi inženirji, ki trdijo, da bi lahko tudi DDR-II z malenkostnimi spremembami in optimizacijami dosegal hitrosti do poldrugega gigaherca.

Resnični problem tako ni samo zmeda na grafičnem trgu, ampak dejstvo, da bodo morali proizvajalci pomnilniških krmilnikov izdelati več različic, ki se bodo prodajale v manjših nakladah, kar lahko občutno dvigne ceno vseh grafičnih kartic. Žogico ima sedaj JEDEC, da odloči kateri standard je boljši ter bo preživel. Klik!...

0 komentarjev

Hammerji s podporo DDR-II

X-Bit Labs - Kot vemo, bodo AMDjevi 64-bitni x86 procesorji imeli vgrajen pomnilniški krmilnik, ki bo omogočal višje hitrosti ter nižjo zakasnitev (latency). Slaba lastnost bo jasno strožja izbira pomnilnikov, saj bo tako posledično manj pomnilnikov delovalo z njim, ker bo potrebna podpora v procesorju in ne samo v samem čipovju.

AMD je potrdil, da zdajšnja revizija Hammerja podpira izključno PC2700 DDR SDRAM pomnilnik, vendar bodo v roku leta dni dodali podporo DDR-II standardu, ki bo prinesel večjo pasovno širino ter izboljšane zmogljivosti. Evolucija Hammerjev tako izgleda dokaj logična, pojavlja pa se vprašanje, ne ali bo Hammer podpiral DDR-II, temveč kdaj bo AMD sposoben izdati masovno dovolj takšnih čipov. Na žalost AMD noče reči ničesar gotovega o datumih, pravijo le, da bodo Hammerji na voljo prihodnje leto. Klik!

1 komentar

Micron Technology predstavil DDR-II

X-Bit Labs - Te dni je v Pekingu potekal (oz. še poteka) mednarodni računalniški sejem pod imenom JEDEX Beijing. In na tem sejmu smo dočakali prvo predstavitev sistema na DDR-II platformi v praksi. Micron je namreč predstavil visoko zmogljiv strežniški sistem s prepustnostjo 4.300 MB/s (533 Mbps/pin) grajen na DDR-II pomnilniški platformi. Prav tako so predstavili tudi zmogljive sisteme zasnovane na DDR400 ter PC2700 pomnilniških standardih. Micron je tako zaenkrat edini proizvajalceh pomnilniških modulov, ki nam je predstavil svoje DDR-II rešitve. Klik!

DDR-II je, kot vidite, nared. Sedaj je njegovo uvajanje ter uporaba odvisna samo še od JEDECove potrditve kot standarda.

1 komentar

DDR-II trka na vrata

X-Bit Labs - Kljub temu, da proizvajalci pomnilnika tekmujejo, kdo bo izdelal hitrejši in boljši DDR čip, so DDR tipu pomnilnika šteti dnevi. Izdelovalci DDR pomnilnika že dalj časa napovedujejo izdajo njegovega naslednika, imenovanega DDR-II, sedaj pa so se že pojavile celo demonstracije delovanja inženirskih primerkov.

Micron je v ponedeljek v Taipeiu, kot tretji proizvajalec na svetu, predstavil delovanje svojega testnega DDR-II čipa. 256 megabitni čip, ki deluje pri napetosti 1.8V je tekel na frekvenci 533 MHz ter dosegel prepustnost skoraj 4.2 gigabajta v sekundi. Svoje primerke sta že pred tem prav tako predstavila Samsung in Elpida. Podjetja napovedujejo da bo standard nared za množično proizvodnjo ter prodajo DDR-II pomnilnika v tretji četrtini prihodnjega leta. Klik!

0 komentarjev

GDDR-3 kot alternativa DDR-II?

Warp2Search - Če gre verjeti Warp2Search, se grafični gigant, kanadsko podjetje ATI, dogovarja s proizvajalci pomnilnikov o alternativi prihajajočemu DDR-II pomnilniku, tako imenovanem GDDR-3, ki naj bi dosegal hitrosti od 500 MHz naprej, pa vse tja do 800Mhz.

Michael Litt, tehnični direktor za strateško trženje pri podjetju ATI (tako smo na IRCu po posvetovanju prevedli technical manager for strategic marketing[:D]) je dejal, da je bil GDDR-3 razvit kot sredstvo, ki bo ATIju prineslo več nadzora nad pomnilniškim tehnologijam, ki se uporabljajo pri izdelovanju grafičnih kartic, temelječih na njihovih čipih. GDDR-3 je v veliko stvareh soroden DDR-II, čigar standardi so že zarisani, prinesel pa naj bi še večjo prepustnost pomnilnika, ki jo grafične kartice krvavo potrebujejo. Klik!

0 komentarjev

Razvoj pomnilnika DDR-II

Ace's Hardware - Howard David od podjetja Intel je pred kratkim na Intel Developer Forumu predstavil DDR-II, prestolonaslednika njegovega veličanstva DDR. Nov tip pomnilnika naj bi bil hitrejši, stabilnejši, pa tudi varčnejši. Sicer stvar še ne dokončna, vendar pa bi se znalo zgoditi, da bo RDRAM kmalu le še senca preteklosti, kajti DDR-II bo s svojo visoko prepustnostjo veliko bolje zadovoljeval prihajajoče Intelove procesorje. Dokončne specifikacije bomo najbrž izvedeli v zadnji četrtini tega leta, če pa vas zanima več, pa pojdite sem. Vsekakor zanimivo tehnično branje za dolgočasno nedeljsko popoldne.

0 komentarjev

SiS in VIA zavrnila podporo DDR400

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit labstov, sta proizvajalca procesorskih naborov zavrnila podporo standardu DDR400 v najnovejših naborih SiS648 in P4X400. Problem je v tem, ker standarda še ni podprl JEDEC in prav lahko se zgodil (čeprav zaenkrat še ni uradno potrjeno), da se bo pomnilnik DDR400, ki ga bo odobril JEDEC rahlo razlikoval od trenutnih DDR400 modulov. Oba proizvajalca sta tudi malce bolj previdna pri naborih za procesorje SocketA, zato tudi tam ni pomnilnik DDR400 uradno podprt. Pričakovati je, da bo nov hitrejši pomnilnik DDR uradno podprt šele v KT400A in prihodnjih naborih za Pentium4. Samo mislimo si lahko, kaj se lahko zgodi, če JEDEC ne bo podprl specifikacij za DDR400.

1 komentar

Athloni na 333 MHz vodilu - več podatkov

The inquirer - Med brskanjem po The Inquirerju sem naletel tudi na to zanimivo novico, ki malce bolj obravnava prihodnje AMD-jeve Athlone, ki bodo po novem delovali na 333 MHz (166 MHz DDR) vodilu. Procesorji s hitrejšim vodilom naj bi bili po poročanju AMD-ja kanček hitrejši od različic na počasnejšem vodilu, tako v igrah, kot tudi v ostalih programih. Procesorji s hitrejšim vodilom naj bi nemoteno delovali tako na KT333, kot tudi na naborih KT400 in KM400. Novo vodilo pa ne bo edina novost prihajajočih Athlonov, saj bosta različici 2800+ in 3000+ vsebovali tudi 512KB L2 predpomnilnika (jedro Barton). Kako se bodo novi Athloni obnesli v praksi, pa bomo lahko videli že 7. oktobra, ko bo na prodajne police prispela različica 2700+.

4 komentarji