»

Šole v Veliki Britaniji ne bodo dobile Viste

Ars Technica - Britanska agencija za šolstvo je sporočila, da na računalnikih v angleških šolah ne bodo uporabljali Viste in Officea 2007. Razlog za tako odločitev je predvsem previsoka cena. Po poročanju Becte je le 22 odstotkov računalnikov v šolah dovolj zmogljivih, da bi lahko normalno poganjali Visto, 66 odstotkov pa jih ne ustreza strojnim zahtevam, ki jih predpisuje Microsoft. Tako bi za vsak računalnik v osnovni šoli porabili 125, v srednji pa 75 funtov, kar bi skupno zneslo kar 175 milijonov funtov.

Poročilo Becte in izvorna novica na Ars Technici.

75 komentarjev

Osnove cinjenja

Alltechbox.com - Na AllTechBox.com so spisali kratek a poučen članek o cinjenju (ali lotanju kot temu postopku tudi rečemo). Avtor članka nam razloži in opiše dve vrsti naprav za cinjenje ter se omeji na eno od dveh metod lotanja. Opiše, kako na najlažji in najhitrejši način uporabljamo cinjenje pri modifikacijah elektronskih elementov kot so matične plošče in podobno. Opozori tudi na strupene pline, ki se jim moramo izogibati. Poučen članek, ki ga boste prebrali v manj kot petih minutah. Pricini me!

17 komentarjev

Vodič po BIOSu

Ars Technica - Vsi, ki še ne veste, kako vključiti 4-way interleaving opcijo na vaših osnovnih ploščah, ter tisti, ki bi si radi pohitrili sistem preko BIOSa, a jim opisi kot so "RAS-to-CAS delay" ter "Spread Spectrum Modulated" pomenijo popolnoma nič, hitro skočite na poučen članek po funkcijah BIOSa, ki so ga spisali na Ars Technici. V članku so se posvetili predvsem nastavitvam pomnilnika ter procesorja, zajemajo pa tako nove kot stare nastavitve, nekatere specifične za DDR, druge za SDR sisteme. Klik!

0 komentarjev

Mami, kaj je to lacunalnik?

Accelenation - V vsakem primeru je na svetovnem spletu člankov takega kova premalo. Na Accelenationu so se spravili spisati članek, ki opiše vse osnovne ter potrebne dele računalnika s stališča popolnega laika. Spravili so se popolnoma na vse, od osnovnih plošč ter procesorjev preko pomnilnika do priključkov ter operacijskih sistemov. Vsem znalcem v tej branži klik odsvetujem, ostali, ki pa še ne ločite razliko med kb/s ter kB/s, pa kar veselo na klik!

0 komentarjev

Hitrejša peka na vašem starem CR-Rju

TweakHardware - Imate katerega od naslednjih CD zapisovalnikov?
  • Actima ARW-4420
  • A-Open CRW9420
  • Caravelle RW-4420 IDE
  • ComPro CDRW7040A
  • Delta OME-W141
  • Imation Super Recorder 4x4x20
  • Memorex CD-RW 4420
  • Ricoh RW7040A IDE
  • Ricoh RW7060A IDE
  • Smart & Friendly SAF769 CD SpeedRacer Plus
  • USDrives RW7040A
  • Verbatim CDRW4420
Ako posedujete katerega od naštetih, pa bi ga radi pohitrili, si preberite članek na TweakHardware.

2 komentarja

Opravičilo

Slo-Tech - Ker je danes objavljeni test EPoXove plošče bil moj prvi, se vam moram iskreno opravičiti za nerealne rezultate, ki sem jih dobil pri testiranju. Moje nepoznanje BIOSa plošče v detajle je spregledalo vključitev 4-way interleavinga, kar je DRASTIČNO povečalo vse rezultate. Za napako se iskreno opravičujem ter obljubljam, da bo test popravljen tekom jutrišnjega dne.

4 komentarji

Popravljanje BIOS-a

Sysopt - BIOS čip je eden izmed najpomembnejših delov računalnika, saj je le-ta brez njega kot človek brez možganov. Ker pa je BIOS čip tudi precej občutljiv na razne posege, kot so flashanje, je najbolje, da se takih postopkov sploh ne lotimo, če ne vemo, kaj počnemo. Vendar pa se kljub raznim opozorilom vedno najdejo "pametne" glave, ki jim kot po Murphyju vedno gre kaj narobe - lahko dobijo defektno BIOS nadgradnjo, napačno flashajo BIOS ali pa jim med pravilnim flashanjem zmanjka električnega toka. Če ste pred kratkim imeli smolo in pokvarili BIOS, potem imate dve možnosti: ploščo lahko reciklirate kot plastični odpadek s primesjo silicija ali pa si preberete ta članek in pokvarjen BIOS poizkusite popraviti. Uživajte v popravljanju, pa čim manj neuspešnih flashov v prihodnosti .

3 komentarji

Vodič po BIOS nastavitvah

Adrian's Rojak Pot - Uf, tale je pa dobra. Ste si vedno želeli postati overclocker, pa vas je vse minilo, ko ste vstopili v BIOS in videli goro možnosti? Za take primere sem našel vodič, ki razlaga večino funkcij BIOS-a. OK, overclockanje je postalo po zaslugi ABIT-a in njegovega SoftMenu-ja dokaj enostavno, vendar se še vedno najdejo v BIOS-u nekatere možnosti, o katerih človek nima pojma. Skratka preberite si vodič in si obogatite znanje, da ne boste pri šarjenju po BIOS-u naredili kakšne neumnosti. Vodič najdete tukaj.

1 komentar

Modificirani ABIT KT7A BIOS

Jaz - Na OCWorkbench strani si lahko downloadate modificirani BIOS za novo ABITovo KT7A ploščo. Prednost tega BIOSa je v tem, da so ob uporabi "Load Optimized Defaults" nastavitve vse pomnilniške možnosti nastavljene na res optimalne lastnosti (4 way interleaving in podobno), prav tako pa je BIOSu dodana možnost izklopitve nadzora nad procesorskim ventilatorjem. Različico enakega BIOSa za starejše KT7 plošče pa najdete tukaj. Še enkrat hvala, S4U!

0 komentarjev