»

Prihajajo Bartoni?

The inquirer - Kot pravi The Inquirer, so v zadnjem času AMD-jevi najzmogljivejši procesorji AthlonXP 2800+ postali "bolj redki kot leteči prašiči ali kure z zobmi" [:D], kar po naše pomeni, da jih ni moč dobiti v trgovini. Kot še dodajajo, naj bi se kmalu začela proizvodnja AthlonovXP 2800+ z novim jedrom, poimenovanim Barton. Kmalu v tem primeru pomeni le nekaj dni.

Barton je novo jedro AMD-jevih procesorjev, ki bo imelo 512kB predpomnilnika v samem jedru (to je prav toliko, kot ga imajo P4), poleg tega pa računalniška skupnost pričakuje še 200 megaherčni FSB, kar bi lahko kar močno pospešilo delovanje tega kosa silicija.

Poleg procesorja z oznako 2800+ pa lahko kmalu pričakujemo še Bartona 2500+ in pa najmočnejšega 3000+. Upajmo, da bo AMDju uspelo in nas bo presenetil z izdelkom, ki bo ob predstavitvi že v trgovinah, ne pa s ti. "papirnatimi izdajami". Klik!

18 komentarjev

Benchmarki Athlona 64

ComputerBase - Na Computerbase so objavili teste verjetno najbolj pričakovanega AMD-jevega procesorja, ki bo deloval tako v 32- kot v 64-bitnem načinu. Procesor z imenom Athlon64 bo namenjen predvsem domači uporabi (64 bitov za vsakogar [:D]), uradno predstavitev pa bomo lahko videli v prvi četrtini leta 2003. Uporabljal bo čisto novo podnožje.

Ker procesor še ni doživel končne verzije so na test dobili A1 steping procesorja, obstajata pa tudi A0 stepping (ki ni ravno stabilen) in B0 stepping (novejši od tukaj testiranega), tako da lahko test vzamemo z veliko rezervo. Test je seveda potekal samo v 32-bitnem načinu, sodelovali pa so: AMD Athlon64 1.2 GHz, Athlon XP 1.2 GHz in Intel P4 2.2 GHz.

Rezultati so kar zanimivi: recimo v Q3:A je na prvem mestu Athlon64, za katerega ne smemo pozabiti, da ima 1 GHz manj kot P4, ki je bil drugi. Tukaj!

7 komentarjev

AthlonXP "Barton"

X-Bit Labs - Ja, očitno se bližajo časi, ko bodo Bartoni postali resničnost. Danes so se na internetu pojavile prve domnevne fotografije tega novega procesorja. Če si malce osvežimo spomin, Barton so od svojih predhodnikov, Thoroughbred procesorjev razlikuje po dodatnih 256 kB drugonivojskega predpomnilnika (skupaj tako 512 kB). Procesor je označen kot AXDA1833DKT4D (AIUAA stepping), kar pomeni, da je zmožen delovanja na 166 MHz vodilu. Model je tiktakal pri 1833 MHz, vendar AMD napoveduje, da je njegova hitrost primerljiva s kar za tisoč megahercev hitrejšim Penitumom 4. Mljask!

3 komentarji

Hammerji s podporo DDR-II

X-Bit Labs - Kot vemo, bodo AMDjevi 64-bitni x86 procesorji imeli vgrajen pomnilniški krmilnik, ki bo omogočal višje hitrosti ter nižjo zakasnitev (latency). Slaba lastnost bo jasno strožja izbira pomnilnikov, saj bo tako posledično manj pomnilnikov delovalo z njim, ker bo potrebna podpora v procesorju in ne samo v samem čipovju.

AMD je potrdil, da zdajšnja revizija Hammerja podpira izključno PC2700 DDR SDRAM pomnilnik, vendar bodo v roku leta dni dodali podporo DDR-II standardu, ki bo prinesel večjo pasovno širino ter izboljšane zmogljivosti. Evolucija Hammerjev tako izgleda dokaj logična, pojavlja pa se vprašanje, ne ali bo Hammer podpiral DDR-II, temveč kdaj bo AMD sposoben izdati masovno dovolj takšnih čipov. Na žalost AMD noče reči ničesar gotovega o datumih, pravijo le, da bodo Hammerji na voljo prihodnje leto. Klik!

1 komentar

Prva plošča za Hammerje

Tom's Hardware - Kljub temu, da so Hammerji še daleč od masovne proizvodnje ter prodaje, smo dobili že prvi test njim namenjene osnovne plošče. Na Tom's Hardware so si ogledali AOpen AK86 Tube imenovano ploščo, ki bazira na čipovju VIA K8T400M, posebej pripravljenem za Hammerje. Test te osnovne plošče je rahlo smešen, saj ploščo težko resno testirati brez procesorja, a Tom je moral narediti ravno to, saj Hammerji, razen na papirju, sploh še ne obstajajo. Kljub temu je test dokaj zanimiv, saj si lahko preberite vse o Hammerjih, njihovem PR indeksu, zgradbi čipovja ter plošče in še in še. Klik!

Celih 754 pinov

9 komentarjev

AMD objavil rezultate Q3

X-Bit Labs - AMD je danes predstavil uradne rezultate ter poročilo tretjega četrtletja letošnjega leta. Tudi tokrat je AMD končal z rdečimi številkami. Celotni dohodki od prodaje so znašali 508 milijonov dolarjev (prejšnje četrtletje 600 milijonov), izguba pa se je tako samo v zadnjem četrtletju povzpela iz 185 na 255 milijonov dolarjev. AMD je torej v vedno bolj v težavah, saj so od leta 1995 le še dvakrat poslovali pozitivno.

V vseh treh letošnjih četrtletjih je AMDjev promet znašal 2 milijarde dolarjev, samo izgube pa celih 448 milijonov za razliko od lanskih 44 milijonov izgub. AMDju se torej pišejo črni časi, a vodilni možje nam zagotovaljajo, da bosta Hammer ter Opteron zadeve ponovno postavila na pravo mesto. Klik!

13 komentarjev

Bartoni brez SOI tehnologije

DigiTimes - Na Slo-Techu se je že pisalo, da bodo AMDjevi Bartoni zamudili zaradi težav s SOI proizvodnjo.

No, očitno se težave niso nehale, zato se je AMD odločil, da v nove Athlone XP, grajene na Barton jedru, tehnologije SOI slpoh ne bo vključil. Ostale karakteristike novih procesorjev sicer ostajajo enake, te so podpora 333 megaherčnemu sistemskemu vodilu ter 512 kilobajtov predpomnilnika, kaj pa to pomeni za zmogljivosti, pa bo pokazal čas. Klik!

5 komentarjev

Barton in Hammer bosta zamudila

AMD Zone - Vse kaže, da se AMD kljub zelo obetajočim Thoroughbredom revizije B še vedno bori z ogromno težavami. Kot smo se AMDjevi privrženci bali, sta težko pričakovana Barton in Hammer procesorja zopet prestavljena. Razna ugibanja na spletnih straneh kažejo v smer težav z 0,13 mikronsko tehnologijo pri UMCju, ki naj bi izdeloval Bartone, in vsesplošnih problemov z Hammerjem, ki naj bi potreboval temeljito prenovo.

Hammerjeve težave se začnejo pri SOI tehnologiji, ki pošteno niža odstotek delujočih procesorjev, se nadaljujejo pri vgrajenem spominskem kontrolerju, ki naj bi omejeval višje frekvence in se končajo pri očitno preslabi izhodni zasnovi, zaradi česar je v razvoju že Hammer revizije B, ki naj bi vse te težave odpravil. Vsaj tako upamo.

In kdaj lahko po novem pričakujemo Bartone in Hammerje? Trenutno se za Bartone govori o prvi četrtini 2003, za Hammerje pa šele v začetku ali sredini druge četrtine prihodnjega leta. Do takrat se bomo morali zadovoljiti z T-bredi rev. B, ki jih lahko...

1 komentar

AMD ter Opteron

Slo-Tech - Na shanghajskem sejmu je AMD razkril primerke Clawhammerja ter Sledgehammerja, dveh 64-bitnih procesorjev, namenjenih v visoko zmogljive delovne postaje ter strežnike. Ta dva modela procesorjev, sicer del družine Opteron, ne bosta prišla na trg pred januarjem naslednjega leta ali celo še kasneje. Sicer pa se lahko nadejamo namizne verzije Athlon K8 procesorja proti koncu tega leta. Čipovja so podjetja (VIA, SiS, ALi) že razvila, VIA pa ne pričakuje, da bi lahko AMDjevi 64-bitni procesorji prodrli na širši trg pred koncem naslednjega leta. Klik!

1 komentar

Athloni na 333 MHz vodilu - več podatkov

The inquirer - Med brskanjem po The Inquirerju sem naletel tudi na to zanimivo novico, ki malce bolj obravnava prihodnje AMD-jeve Athlone, ki bodo po novem delovali na 333 MHz (166 MHz DDR) vodilu. Procesorji s hitrejšim vodilom naj bi bili po poročanju AMD-ja kanček hitrejši od različic na počasnejšem vodilu, tako v igrah, kot tudi v ostalih programih. Procesorji s hitrejšim vodilom naj bi nemoteno delovali tako na KT333, kot tudi na naborih KT400 in KM400. Novo vodilo pa ne bo edina novost prihajajočih Athlonov, saj bosta različici 2800+ in 3000+ vsebovali tudi 512KB L2 predpomnilnika (jedro Barton). Kako se bodo novi Athloni obnesli v praksi, pa bomo lahko videli že 7. oktobra, ko bo na prodajne police prispela različica 2700+.

4 komentarji

AMD Athlon XP 2700+ oktobra

X-Bit Labs - Po poročanju X-Bit labsov, bo AMD 7. oktobra predstavil procesor Athlon XP 2700+, ki pa ne bo samo še en malce bolj navit izdelek v seriji, ampak bo nekaj posebnega, saj bo prvi AMD-jev procesor, ki bo tudi uradno podpiral 333 MHz vodilo. Tako naj bi tudi polno začel izkoriščati PC2700 DDR SDRAM. Nov procesor naj bi brez problemov deloval na naborih VIA KT400, NVIDIA nForce2 in SiS746. Deloval naj bi tudi na naboru KT 333, glede katerega so proizvajalci matičnih plošč rahlo skeptični. Sicer pa je itak prezgodaj, da bi govorili o tem, kje bo procesor deloval brezhibno in kje ne.

0 komentarjev

AMD prenavlja označevanje procesorjev

News.com - Čisto vsi že poznamo AMDjev Performance Rating, saj je ob prihodu Athlonov XP ta sistem poimenovanja povzročil pravo malo zmedo na trgu procesorjev. In čisto vsakič, ko slišim logiko (beri: AMDjev izgovor, zakaj je to uvedel) za uvedbo, se mi hkrati nariše nasmešek ter utrne solza. Zakaj?

AMD pravi, da je uvedel PR, da bi označil, pri kateri hitrosti naj bi moral delovati stari Thunderbird-C, da bi dosegel frekvenčno slabšega XP. Primer: 1466 MHz Athlon XP ima oznako 1700+, kar pomeni, da bi moral Thunderbird-C delovati pri 1700 MHz, da bi dosegel 1466 MHz Athlona XP. Seveda govorim v pogojnikih, saj je bilo že od prvega dne jasno, da misli s to potezo AMD le skočiti Intelu v zelje.

No, sage še ni konec. Sodeč po C|Netovem članku lahko pričakujemo prenovitev sistema poimenovanja, s to razliko, da AMDjevci tokrat neposredno napadajo Intel, saj so rekli, da je nefer in zavajajoče, da je Intelov 2.26 GHz procesor počasnejši od Athlona XP 2200+. Če predvidevam pravilno, bi po novem PR...

21 komentarjev

Athloni na 166 MHz FSB?

Amdmb.com - Sodeč po tej novici naj bi AMD končno izboljšal svoj 0,13 mikronski produkcijski proces, kar naj bi končno pospešilo AMDj Thoroughbred procesorje. Glede prihodnosti se pa lahko nadejamo še nadaljnjih bonbončkov: na trg naj bi prišli tudi procesorji, delujoči na 166 MHz vodilu (333 DDR), čeprav so še pred nedavnim zatrjevali, da do tega ne bo prišlo. Manjka je še pol megabajta drugostopenjskega predpomnilnika, za kar moramo pa počakati na procesorje s kodnim imenom Barton. Klik!

1 komentar

Barton: nov način izračuna PR - ja

X-Bit Labs - PR, ali 'performance rating' je ideja, kako naredit procesorje z drugačno arhitekturo nekako primerljive. Ta 'tehnologija' se uporablja pri AMDjevih XPjih, PR pa izračunajo s pomočjo formule iz osnovne frekvence procesorja. Ta formula je bila pri starih XPjih, zgrajenih na jedru Palomino in Thoroughbred oblike Rating = 3 x Frequency/2 - 500, pri novih AXPjih pa se bo PR računal po formuli Rating =3 x Frequency/2 + 100. Iz tega je razvidno, da je AMD z dodatkom 256 KB L2 predpomnilnika po njihovih besedah izboljšal performanse za 600+. Bomo videli, kaj bodo na upravičenost teh dodatnih 600+ porekli testi.

4 komentarji

Več novic o T-bredu

X-Bit Labs - Če ste se začeli že sliniti ob pogledu na domnevni T-bred z oznako 2800+, ki ga je AMD razkazoval na CeBitu in se neizmerno veseliti konca meseca, ko naj bi postali T-bredi tudi dostopni v trgovinah, naj vas razočaram, da bo AMD konec meseca samo naznanil nove procesorje, medtem ko jih bomo v trgovinah videli mnogo kasneje. X-bit labsi poročajo, da bo AMD konec marca predstavil le mobilne Athlone 4, ki bodo bazirali na T-breadovemu jedru. Domnevna prodaja desktop Thoroughbredov pa je napovedana za konec pomladi, kar niti slučajno še ni tako blizu. Pred tem bo AMD v trgovine poslal še zadnjega Palomina z oznako 2200+.
T-bredi se od Palominov ne bodo razlikovali po ničemer, razen po 0.13 mikronski tehnologiji. Prva različica novega Athlona XP s 0.13 mikronskim jedrom bo nosila oznako 2400+, kasneje pa bomo videli še procesorje z oznakami 2200+ in 2000+.
Navijalska nebesa se nam tako na žalost obetajo šele konec Junija. Ah ja. ...

1 komentar