»

Težki časi za informacijsko tehnologijo

The Register - Termin recesija je zadnje čase skoraj preveč popularen, in, kot kaže, še nekaj časa ne bo šel iz mode. Da temu res ne bi bilo tako, je poskrbel tudi Andy Grove, ki je napovedal, da se lahko informacijskim storitvam zgodi podobno, kot ameriški jeklarski industriji.

Po poročanju Registra Grove pravi, da se je kader v zadnjem časih navadil, da dobiva višje plače, kot je realna cena dela. Kot navaja, lahko za ceno stroškov IT strokovnjaka zaposli oblikovalca ali umetnika.

Kljub temu, da se industrija seli čedalje bolj na Vzhod, pa Intel vseeno odpira novih tisoč delovnih mest, obetajo pa se tudi spremembe pri sodelovanju z izobraževalnimi enotami, ki ga naj bi bilo precej več.
Če vas zanima, kako pljuvaj v druge sklede in pri tem ne zadeni lastne natančno izgleda, si oglejte tukaj.

0 komentarjev

AMD: Siva Črnina

The Register - AMD je -- nikakor ne prvič -- razočaral svoje delničarje. Prihodki so namesto načrtovanih $600 MIO oz. pričakovanih $614 MIO znašali skromnih 500 milijonov dolarjev. Klik!

Verjeli ali ne, AMD (pri tem niso edini) za rezultate krivi nizko tržno aktivnost, medtem ko nas na raznovrstnih spletnih straneh že skoraj dve leti pozdravljajo ekskluzivistični naslovi novic ter ugotovitev raziskav, da je recesije že zdavnaj konec oz. se ima to zgoditi že jutri.

Se bom vzdržal in ne bom razmišljal v smeri, kakšen vpliv imajo na tržne razmere sami proizvajalci... Uriniranje v čelno premikajoče se gmote zraka.

0 komentarjev

Trg strežnikov: HP na prvem mestu

Vnunet - Združeni Hewlett-Packard je prevzel prvo mesto na lestvici tržnega deleža na strežniškem trgu. Tu je izpodrinil večnega tekmeca IBM, katerega četrtletni prihodki so iz 3.5 MIO GBP (v enakem obdobju lani) padli na 2.9 MIO GBP. Klik!

17 % upad prihodkov pa zna biti -- čeprav ni omenjeno -- za giganta kar hudičev zalogaj. Ne smemo namreč pozabiti, da imajo taka podjetja veliko večja vlaganja v sam razvoj, da vezave sredstev ne omenjam. No, po drugi strani pa je svoj konec tortice izgubil tudi 'združeni' HP, ki ima s 33 % drobtinic za skoraj 1.8 % manj, kot sta jih leto dni nazaj imela HP in Compaq posamezno.

Seveda pa so ti rezultati dejansko samo tržni delež prodanih enot -- ne vključujejo storitev (vzdrževanje), ki so za podjetja še kako pomembna (tiskalniki : kartuše analogija [:)])

0 komentarjev

Pentium 4 2.2M v ponedeljek

News.com - Kot kaže, se bomo lahko kaj kmalu nadejali še hitrejših notesnikov, saj bo Intel v ponedeljek izdal že kar 2.2 gigaherčno izvedenko svojega Pentium-4 Mobile procesorja, namenjenega izključno za uporabo v prenosnikih. Od svojega počasnejšega bratca, Pentiuma 4 2.0M, se procesor, razen po frekvenci, ne bo razlikoval. Proizvajalci prenosnikov nameravajo ta procesor vgraditi v vrhunske prenosnike, katerih cena se začne pri 2000 dolarjih. Več informacij tukajle.

0 komentarjev

Intel: prihodnost biti svetlejša.

The Register - Intel je po kljub vsemu dokaj dobrim rezultatom drugega fiskalnega četrtletja najavil nove napovedi za tretje četrtletje. Napovedani prihodki tako ne bodo znašali med $6.3 MRD in $6.9 MRD, ampak do največ $6.7 MRD. Klik!

Seveda pa Intel -- kot tisoč ostalih podjetij petič zapored -- pravi, da se bo stanje že 'kmalu' povrnilo na onega izpred parih let. Drugače ubesedeno, recesija se končuje. (najmanj) Petič.

0 komentarjev

Nova Intelova čipovja

X-Bit Labs - Po neprepričljivemu i845 se je Intel pobral in od sedaj naprej izdeluje za procesorje Pentium4 same zanimive procesorske nabore. Toda to še ni nič v primerjavi s tem, kar nas čaka v prihodnosti. Intel bo namreč 7. oktobra (takrat bo AMD predstavil tudi Athlone s 333 MHz vodilom) izdal tri nove nabore - i845GE, i845GV in i845PE - ki bodo na matičnih ploščah uporabljeni že v istem mesecu.

i845PE in i845GE bosta po poročanju virov podpirala pomnilnik PC2700 DDR SDRAM, 533 MHz vodilo in Intelovo tehnologijo HyperThreading (tehnologija s katero se lahko en procesor predstavi kot dvoprocesorski sistem). i845PE bo tako posodobljena verzija i845E, i845GE pa posodobljena različica i845G.

HyperThreading naj bi podpiral tudi i845GV, ki bo zamenjal nabor i845GL in bo vseboval tudi grafični podsistem. i845GL ne vsebuje AGP-ja, vendar pa še vedno podpira 533 MHz vodilo.

Tisto pravo pa bo se bo pojavilo konec druge četrtine leta 2003, ko naj bi Intel izdal nabor s kodnim imenom Springdale. Nabor...

0 komentarjev

Microsoft: $1.53 MRD dobička v treh mesecih

Newsfactor - Podjetje Billa "Geeselover" Gatesa je predstavilo svoje finančne rezultate. Slednji so nad pričakovanju Wall Streeta; sami prihodki so v 4. (fiskalnem) četrtletju dosegli $7.25 MRD, dobiček pa $1.53 MRD. Nisem končal: prihodki zadnjega -- takisto fiskalnega -- leta so znašali $28.37 MRD, v naslednjem pa pričakujejo še 12 % več. Kl$ng!

Kakorkoli, Microsoft je eno redkih (opaznejših) podjetij, ki je doseglo dokaj dobre rezultate, pa še to brez večjih odpuščanj: sam se dobro spomnim, da sem slabo leto nazaj, ob začetku svojega pisunstva, skoraj vsak dan napisal nekaj novic o odpuščanjih. Prognoze analitikov pa so manj obetajoče, predvsem na račun nove licenčne politike. Gates, Hates, Hades.

8 komentarjev

Hude krvavitve

Yahoo News - Yahoo prinaša slabe novice. Intel, še vedno največji proizvajalec procesorjev na svetu, je v še hujših škripcih, kot smo bili vajeni dosedaj. Njegovo 77-odstotno zmanjšanje profita naj bi bilo odraz recesije svetovnega gospodarstva in posledični zmanjšani prodaji računalnikov. Prodaja se je takisto zmanjšala, natančneje za 25 odstotkov - iz 8,73 mrd dolarjev na 6.55 mrd zelencev. Intelov izgovor? "To ni nobena katastrofa, saj smo se držali analitičnih napovedi", pravi Drew Peck in dodaja, "da recesije še ni konec, saj so Intelu tudi v četrtem obdobju napovedane nadaljnje izgube". Nadejajmo se, da bodo te novice v prihodnosti le še redkost, saj se nam lahko drugače slabo piše...

11 komentarjev