»

Linux @ Xbox: Prosimo žegen

The Register - Očitno je nagrada v višini 200.000 USD za prvo ekipo, ki bo spravila Linux k delovanju na nemodificiranih Xboxih, precej vabljiva ([:\\]). Ako tej temi v preteklosti niste ravno sledili, naj vam podam kratek povzetek: neznani osebek (za katerega se je kasneje izkazalo, da je sam Gospod Lindows) je ponudil nagrado za prvo delujočo verzijo Linuxa, ki za poganjanje ne bo potrebovala (nezakonitega) posega v samo konzolo Xbox. Ta ima namreč vdelan zaščitni sistem, ki od vsakega zagnanega programa zahteva digitalni podpis, ki pa ga morajo kakopak blagosloviti pri Microsoftu. Linux se na omenjenih škatlicah uspešno poganja že kar nekaj časa, vendar je za to potreben poseg v konzolo: zamenjava čipa.

Skupina, ki je javnosti še najbolj poznana, se je odločila poslati odprto pismo Microsoftu, v katerem jih pozivajo (prosijo), naj jim dodelijo digitalni podpis in tako požegnajo njihov projekt. Dasiravno argumentom v pismu ne gre oporekati, bi sam drznil reči, da fantom ne bo uspelo. Xbox...

5 komentarjev

Windows 2000 na Xbox

Xbox Linux Project - Microsoftovi igralni konzoli Xbox so že pred časom uspešno sesuli zaščito proti poganjanju neavtoriziranega programja ter v začetku nanjo naložili Linux.

Da pa je ironija še večja, so se lotili še drznejšega podviga in pri njem uspeli. Na Xbox so naložili Windows 2000. Se sprašujete kako jim je to uspelo? Okna tečejo kot gostujoči sistem na Linuxu. Poročajo še, da aplikacije kot Office delujejo brez problemov, prav tako pa je mogoče predvajanje MPEG4 filmov ter celo uporaba dodatnih zunanjih naprav preko USB vodila. Celoten članek na tem naslovu.

2 komentarja

SuSE 8.1: oktobra

SuSE - Pripravljalci moje omiljene distribujije Linuxa, SuSE, so napovedali prihod naslednje verzije svojega ne-poceni paketa.

Tokrat se bo vse skupaj vrtelo okoli jedra 2.4.19, uporabnikove uči pa bosta najedali namizji KDE 3.0.3 ter Gnome 2, za vse tajnice pa bo tukaj MS-compatible OpenOffice 1.0.1. Tudi tokrat bo družbo okroglim medijem delala zajetna dokumentacija, paket pa bo seveda na voljo v osebni in profesionalni različici. Klik!

0 komentarjev

Bo Microsoft najel hekerje?

The inquirer - Kot kaže, je Microsoft začel malo razmišljati, in se lotevati zadev tam, od koder izvirajo, in kot vemo, tam se tudi lahko uspešno zatirajo.

Kot poročajo v tej novici, bo Microsoft za sledenje "mod čipom" in programski opremi za svojo konzolo Xbox najel "hekerje", ki naj bi najbolje poznali problem varnosti. Sicer zahteva še kopico ostalega znanja, samo to ne bi smel biti problem. Če se želite prijaviti, poglejte sem, kjer najdete vse podrobnosti.

5 komentarjev

Kako namestiti Linux na XBox?

Xbox Linux Project - Navdušenci, ki se ukvarjajo s prenašanjem Linuxa na XBox, so končno napisali vodič, ki obravnava ravno ta postopek. Preden se lotite vsega tega (ali ima sploh kdo od vas XBox? [:8)]), pa je dobro, da naredite varnostno kopijo XBoxovega diska, zaželeno pa je tudi čim več znanja o Linuxu. Kako prenesti distribucijo SuSE Linux 8 na konzolo, si lahko preberete tukaj, če pa ste zagovornik projektov "linux from scratch", pa si preberite to stran, kjer obravnavajo inštalacijo Debiana. Pa še zanimivost: prvi članek je bil spisan ravno na konzoli XBox.

6 komentarjev

Prenos Linuxa na X-Box uspešno napreduje

Slashdot - Navdušenci, ki prenašajo operacijski sistem Linux na Microsoftovo konzolo X-Box (seveda z velikim neodobravanjem Microsofta [:P]) očitno ne poznajo meja, saj jim je pred kratkim uspelo na to konzolo prenesti distribucijo SuSE Linux 8, vendar pa ni šlo brez nekaterih modifikacij. Kot poroča Slashdot, sistem na konzoli zaenkrat deluje - KMail deluje, StarOffice pa prav tako, kot tudi nekateri drugi programi. Pognati jim je uspelo tudi igro Tux Racer, vendar pa na žalost deluje samo z eno sliko na sekundo (1 FPS). Na voljo so tudi slike.

4 komentarji

SuSE osmico v izložbo postavi

SuSE - SuSE, stvarci tudi moje omiljene Linux distribucije, so obelodanili podrobnosti novega paketka paketkov, SuSE Linux 8. Po šestih mesecih špekulacij je tudi končno znana (ne?)pomembna podrobnost, da bo vključeno namizje KDE tretje generacije. Jedro ima biti verzije 2.4.18.

Podrobnosti so oz. bodo tukaj -- če pa se vam ne da čakati, da vrli prevajalci prevedejo nemško besedilo v večini ljubšega (beri: razumljivejšega), pa Klicken sie hier!

4 komentarji

Kupovanje ohišja

Radeonic - V trgovinah in na internetu se da najti ogromno različnih ohišij. Nekatera so delo brezimnega, nekatera pa delo priznanega proizvajalca. Ker ste bralci Slo-techa večinoma overclockerska družba, je še posebej pomembno, kakšno ohišje boste izbrali. Najpomembnejši je še vedno napajalnik, saj ta določa ali bomo ohišje uporabili tudi v prihodnje pri raznih nadgradnjah. Ker sem jaz zanemaril ohišje in pozornost namenil bolj drobovju, moje ohišje gotovo nikoli ne bo videlo Athlona ali kakšnega podobnega procesorja, saj 200 W napajalnik enostavno nebi zdržal. Sicer se da napajalnik dokupiti tudi posebej, vendar je to včasih kar drag poseg. To pišem zaradi tega, ker so na Radeonicu napisali vodič o kupovanju računalniških ohišij. Vodič je napisan tako, da obravnava ohišja tako iz uporabniškega, kot tudi estetskega stališča. Vodič je zanimivo napisan, zato si ga preberite, če nameravate kupiti novo ohišje. Najdete ga tukaj. ...

0 komentarjev