»

Belgijski protestniki uničili eksperiment z gensko modificiranim krompirjem

Slashdot - Gensko spremenjena hrana je ena izmed bolj kontroverznih tem, ki se tuintam pojavi tudi na naših straneh. Zaradi pomislekov o varnosti in monopolizaciji trga s semeni in hrani je javno mnenje razdvojeno, mnogi pa si prizadevajo za prepoved ali vsaj omejitev pridelavo in uporabe gensko spremenjene hrane. V Belgiji so tako protestniki uničili zakonit znanstveni eksperiment, v katerem so preizkušali rast proti plesni odpornega krompirja.

Nasad v belgijskem mestu Wetteren v vzhodni Flamski so zaradi groženj morali varovati policisti. Toda niso uspeli ustaviti množice 300-400 ljudi, ki se je dogovorila tudi vnaprej povedala, da pride uničit nasad v sicer mirnem protestu. Preplezali so ograjo, uničili ves nasajen krompir in ga poškropili z...

279 komentarjev

Študija, objavljena v IJBC, kaže, da gensko spremenjena hrana morda ni varna

Slo-Tech - Kot poroča Huffington Post, je študija, objavljena v International Journal of Biological Sciences, pokazala, da genetsko spremenjena koruza korporacije Monsanto morda povzroča okvare notranjih organov pri miših.

Avtorji Joël Spiroux de Vendômois, François Roullier, Dominique Cellier in Gilles-Eric Séralini iz organizacije Food Freedom so namreč v študiji A Comparison of the Effects of Three GM Corn Varieties on Mammalian Health testirali tri vrste gensko spremenjene koruze korporacije Monsanto, ki so bile odobrene za uporabo na trgu.

Avtorji v svoji študiji navajajo, da so pri testiranih miših odkrili poškodbe notranjih organov. Največ je bilo poškodb jeter in ledvic, odkrili pa so tudi vpliv na srce, nadledvično žlezo, vranico in krvne celice. Po mnenju raziskovalcev so razlike značilne in kažejo na stanje zastrupljenosti (ang. state of hepatorenal toxicity).

Na študijo se je že odzval Monsanto, ki pravi, da raziskava temelji na napačnih statističnih metodah in napačnem...

129 komentarjev

GB

New Scientist - Mnogo smo že govorili o novih sojih bolezni, ki se pojavljajo, in nas pridno spravljajo v grob. Evolucija pač producira nove in nove viruse, ki nas napadajo na vedno novejše načine. Saj nič osebnega, samo programirani so za replikacijo, tako kot tudi naši geni.

Bi se lahko zgodilo, da bi kakšen virus postal naš zaveznik v boju proti recimo virusu HIV, ki povzroča AIDS? Ravno to se je, tako kaže, zgodilo. Skrivnostni virus GB zavira razvoj virusa HIV in odlaga izbruh končne, terminalne faze bolezni AIDS.

Bakteriofage - viruse, ki uničujejo (kužne) bakterije, so doslej že opazili. Antivirusnega virusa pa še ne. To je prvi tak primer. Zanimivo je tudi to, da deluje ta GBV-C virus podobno, kot nekateri genetski faktorji, virusu HIV neprijazni. Klik.

10 komentarjev

GM cvetica pokaže mino

Slashdot - Danski strokovnjaki so razvili genetsko spremenjeno rastlino, ki ob prisotnosti NO2, ki izhaja iz min, zakopanih v zemlji, obarva svoje cvetove. Nekakšen alarm, da je v bližini bomba. Ta 'plevel' je treba samo še posejati po sumljivih krajih, da bo izdajal prežečo nevarnost. A to še ni vse. Na ta način lahko odkrivajo tudi težke kovine in še marsikaj nevarnega v prsti. Biodetekcija.

16 komentarjev

FBI v vsak vaški dom

Vnunet - Kaj vam pride na misel ob besedici 'Carnivore'? Nekakšen vladni veliki brat? Skratka -- nič dobrega za tiste, ki imajo kaj skrivati, za one, ki pa so čiste vesti oz. se s tem ne obremenjujejo, pa nič posebnega.

Da pa vse ne bo tako rožnato, je poskrbel FBI. Kot vemo, je bilo pred časom (predvsem po 11. septembrom) veliko govora o prepovedi uporabe šifrirnih algoritmov, predvsem PGP-ja. PGP, na kratko, je izredno zanesljiva zaščita, razbitje ene same ključavnice pa je mogoče v eni sami sekundi ali pa v nekaj milijonih letih ('preprosto' ugibanje gesel -- reči, da je PGP 100 % varen sistem bi bilo napačno).

Rešitev problema? I, kaj le - programček, ki prisluškuje tipkovnici, beleži pritiske ter jih pošlje 'naročniku'. Kaj pa, če je 'naročnik' sam FBI? Klik!

10 komentarjev