»

Linux 2.6.0-test11

Slashdot - Te dni tako pogosto prihajajo ven nova razvojna 2.6.0 jedra, da jim uporabniki komaj sledimo (sam še vedno poganjam test9). Kljub vseemu je Linus Torvalds danes izdal 11 zaporedno različico. Popravkov ni veliko, vendar vam bo ob morebitnem nedelovanju prejšnjega razvojnega jedra tokratna različica delovala bolje.

Vendar vse zgoraj napisano bolj malo pomeni navadnim uporabnikom linux distribucij. Bolj pomembno je dejstvo, da je Linus s to različico jedra predal razvoj 2.6.x jedra Andrewu Mortonu, ki bo sedaj bedel nad njim kot dobri oče. Tako je sedaj na njem, da se odloči, kdaj bo jedro postalo stabilno. To seveda ne pomeni, da se bo razvoj zaustavil, ampak da ga spustijo v širšo javnost. Večja količina kot bo uporabnikov več napak bodo odkrili in lahko računamo na zelo hiter razvoj v naslednji polovici leta.

Ko že ravno omenjamo novo ime na Linux Kernel sceni pa še intervju z njim.

3 komentarji

Novo stabilno jedro

več strani - Nekaj dni nazaj je Marcelo Tosatti izdal novo stabilno Linux jedro, ki nosi zaporedno številko 2.4.22. Trenutno različico so pripravljali malo dlje kot dva meseca. Glede na odzive ljudi, ki so ga že preskusili v praksi, ni večjih težav z njim, tako da vam lahko posodobitev le priporočim. Na dolgem seznamu popravkov in sprememb so tudi varnostni popravki.
Mimogrede velja omeniti še, da je prav tako izšlo novo razvojno jedro 2.6.test4, ki tudi prinaša marsikaj zanimivega.

5 komentarjev

Izšlo Linux jedro 2.5.75

Slo-Tech - Danes pozno ponoči je izšla nova razvojna različica Linux jedra z zaporedno številko 2.5.75 (zadnja stabilna je še vedno 2.4.21). To si samo posebi sicer še ne bi zaslužilo novice na Slo-Techu, vendar je to, po besedah Linus Torvaldsa na Linux Kernel poštnem seznamu, zadnja različica pred začetkom razvoja novega stabilnega jedra 2.6.x. Sicer to še ne pomeni, da bo kmalu dostopna navadnim smrtnikom -- a po mojih nezanesljivih napovedih bo v roku kakšnega leta stabilno jedro med nami.

Obstaja tudi zanimiv seznam stvari, ki jih bomo verjetno ugledali v jedru 2.6.

Če obstaja kakšna izredno pogumna duša, si lahko 2.5.75 sname z uradnega slovenskega zrcalnega strežnika. Osebno imam z jedrom 2.5.75 že skoraj enodneven uptime. Vsi podatki so še vedno prisotni, napak tudi še ni.

Ergo: še je upanje za razvojne in nestestirane različice srca operacijskega sistema [;)]

5 komentarjev

Linux jedro v treh dimenzijah

Slashdot - Uf, morda se bo kdo malce začudil, ko bo po dolgem času na prvi strani Slo-Techa zopet uzrl moj nadimek, ampak kaj morem - tudi nekoč najbrž najbolj priden pisun in trenutno eden izmed najbolj lenih članov tima kdaj dobi kanček motivacije, da se usede za nekaj minutk na svoj škripajoč stol in kaj spiše [:D]. Začnimo z bolj nezahtevno temo:

Oboževalci Linuxa si lahko na tej strani ogledate, kako si nekateri predstavljajo jedro tega operacijskega sistema. Če me spomin ne vara, sem o nečem podobnem pred časom že pisal, vendar pa je šlo takrat zgolj za 2D sličico. Tokrat si lahko jedro Linuxa ogeldate kar v 3D (tako vsaj pravijo na Slashdotu). Torej, če vam radovednost ne da miru, potem - saj veste - KLIK![:D]

3 komentarji

Open Office za Okna

The inquirer - Če ste bili na Inteinfosu in ste se sprehodili mimo Lugosove stojnice, niste mogli zgrešiti zgoščenke z Open Officom. Če ste podobno kot jaz tudi sedaj še vedno oklevali, ali se splača paket namestiti, potem je tale članek za vas.

Dejansko ne gre v članku za nič udarnega, fantje na Inquererju so zgolj ocenili splošno uporabnost, vrednost glede na ceno (ki je dobila 11/10[:D] ), in pa naredili primerjavo s konkurečnim paketom MS Office. Če še vedno ne veste, ali bi dali 20 minut dela z namestitvijo in testiranjem, je članek ravno pravi za vas..

Kot ponavadi, v nedeljo dobivate teste..

8 komentarjev

Kako izgleda jedro Linuxa?

Slashdot - Če ste zagrizen Linuxovec in vas zanima, kako izgleda jedro (kernel) Linuxa, potem brž odklikajte na to stran in si ga oglejte. Na isti strani boste našli tudi navodila za branje načrta. Interaktivni načrt kernela je sicer namenjen razvijalcem open source in podobnih programov, kar pa ne pomeni, da si ga ne smejo ogledati tudi drugi. Namig: Linuxov kernel je precej kompleksna stvar in če boste hoteli priti do kakšne podrobnosti, se boste kar pošteno naklikali [:D].

3 komentarji

Vodič po navijanju

PC Mechanic - Vsi, ki ne veste, kako bi se lotili drugega najbolj uživantskega početja pod soncem (navijanja računal, se ve), hitro odklikajte na to stran, kjer so PC Mechanicovci v dolgem teoretičnem tekstu razložili, kako začeti. Od zgodovine navijanja prvih Pentiumov, preko Goldfingerjev za SlotA Athlone (saj se jih še spomnite, ane? [:D]), do barvanja mostičkov, izbiranja kakovostnih komponent, in tako dalje. Priporočam tistim, ki še vedno mislite, da imajo Intelovi procesorji odklenjen množilnik. Klik!

0 komentarjev

Overclockanje pekačev

CDR-Info - Če ste zagrizen forumaš, potem verjetno veste, da se da s flashanjem firmwara določene pekače pripraviti do delovanja pri višjih hitrostih. Večinoma gre za starejše modele, toda verjetno se nihče izmed vas ne bi branil zastonjske 100% pohitritve pečenja CDjev. Kakorkoli, na prenovljenem CDR-Infotu se nahaja članek, ki vas bo takoj spravil na pravo pot. Mogoče ste ravno vi eden izmed srečnežev, ki posedujete flashabilen CD-R. Poglejte!

0 komentarjev

Linux, rešitelj Microsofta ?

CNBC - Ta naslov pa zveni hudo podobno tistim, ki jih najdemo v vsakodnevnem rumenem tisku. Toda, Hal Plotkin iz CNBC razmišlja v to smer ... če se bo Linux v prihodnjih letih razvil in postal konkurenčen Microsoftovim sistemom (s tem mislim na podporo, preprostost uporabe in razširjenost, da me Linuxovci ne začnete napadat), lahko to pomeni zaton Windows-a, ter s tem Microsoftove prevlade. Ker pa je Linux "open source" sistem, ni nobene ovire, da ga Microsoft ne vzame za svojega in začne distribuirat na sebi lasten način, ter tako ostane v igri za prevlado ali celo na prestolu (njihove izkušnje in moč govorijo njim v prid).Tule je en zanimiv citat iz tega članka: In 20 years of covering the company, I can't recall a single instance when Microsoft ever voluntarily ceded market share to a competitor. That is why I am betting on a toe-to-toe battle over Linux, with Microsoft having by far the biggest toes. If you don't believe me, ask Jim Barksdale. Zanimivo razmišljanje, ni kaj. Celoten...

11 komentarjev