»

Izšel Wine 1.0

Slo-Tech - Na spletni strani projekta Wine so danes ponosno sporočili, da je Wine danes, po 15 letih razvoja, prispel do različice 1.0.

Projekt Wine se je pričel leta 1993. Gre za implementacijo Windows API vmesnika, ki omogoča poganjanje Windows programov na Linuxu pa tudi na nekaterih drugih operacijskih sistemih (Mac OS X, FreeBSD in Solaris). Wine tako skuša v Linux in ostala podprta okolja prinesti Windows DLL funkcije in procese Windows NT jedra. Žal podpora zaradi pomanjkanja dokumentacije zaprtokodnega operacijskega sistema Windows ni popolna, kljub temu pa Wine, ki je bil razvit predvsem z reverznim inženiringom, danes omogoča poganjanje številnih programov in iger pisanih za okolje Windows.

Pri razvoju Wine-a je v preteklosti precej pomagalo podjetje Corel (ki je želelo na Linux prenesti svoj pisarniški paket WordPerfect Office), vendar je podpora podjetja presahnila, ko ga je kupil Microsoft.

Wine omogoča poganjanje 16- in 32-bitnih Windows programov. Wine ne vsebuje podpore za...

57 komentarjev

Microsoft blokira uporabnike Wine

Slashdot - Januarja letos, je Microsoft objavil novo proti-piratsko iniciativo Genuine Advantage imenovano. Od tega poletja dalje pa bodo vsi uporabniki Microsoft Downloads morali potrditi tudi originalnost svoje programske opreme preko ActiveX kontrole ali pa ločenega programčka.

Včeraj pa je Ivan Leo Puoti, razvijalec linux emulatorja Wine, odkril, da Microsoftov program posebej preverja, če je na računalniku nameščen Wine in v tem primeru javi napako. Po podatkih razvijalcev, to baje ni prvič ko je Microsoft diskriminiral uporabnike tega orodja, je pa prvič da so to javno objavili. Izvorna novica.

19 komentarjev

Pijte Vino 3.0!

DesktopLinux.com - Podjetje TransGaming je izdalo WineX 3.0, ki omogoča igranje najpopularnejših iger in programov na najpopularnejšem operacijskem sistemu -- Linuxu [:D]. Nova različica prinaša nov, inovativni uporabniški vmesnik Point2Play, ki novim uporabnikom bistveno olajša soočanje z nastavitvami, bolj izkušenim uporabnikom pa ponuja več nadzora nad sistemom. TransGaming odslej ponuja 250 najpopularnejših iger za Linux, med katerimi so tudi EverQuest, Battlefield 1942, SimCity 4, Medal of Honor: Allied Assault in mnoge drugi. Na zdravje!

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno igranje iger škoduje zdravju.

9 komentarjev

37/1

Maximum PC - Kaj dobite, če skombinirate štiri 5400rpm Maxtorje, 7200rpm Maxtorja, in enega 7200rpm Western Digitala? Vse to priključite na Gigabitovo GA6VXE7+ matično ploščo, 1GHz P-III, Promisov PCI IDE ATA/100 kontroler in ATI Rage 128 grafično kartico, za nameček pa še 350-vatni napajalnik.

Odgovora verjetno ne poznate, gre pa za Menažarijo ali Zverinjak po domače. Gre za računalnik, ki ima nameščenih 37 operacijskih sistemov, ki jih izbiramo v petih boot menijih. Vsekakor za knjigo rekordov.

Vas zanima, kaj ima 18-letni lastnik povedati o svoji zverini? Klik.

7 komentarjev

Izkušnje z WineX 2.1

Linuxorbit - Kot že veste Linux še vedno ni operacijski sistem za težkokategornega igričarja in najverjetneje še zelo dolgo časa ne bo. A od zgodnjih začetkov igričarstva na Linuxu se je zgodilo že marsikaj. Skoraj gotovo ste že slišali za program WINE, ki je namenjen poganjanju Okenskih™ programov in se je zadnje čase kar lepo razvil, saj omogoča poganjanje številnih programov in iger, ki smo jih doslej lahko igrali ter poganjali le na Microsoftovih operacijskih sistemih. Trenutno najbolj izpopolnjenega, WineX 2.1, so preizkusili na Linux Orbit, za preizkus pa so vzeli nekaj bolj poznanih iger. Njihovo mnenje o tem emulatorju si lahko preberete tukaj. Ne bo pa odveč, če kar takoj povem, da kljub vsemu WineX 2.1 še vedno potrebuje močan računalnik.

0 komentarjev

Članek za začetnike v Linuxu

Rated PC - Kar takoj moram priznati, da člankov, kakršnega so spisali na tej strani ne vidimo ravno vsak dan. Na RatedPC so, vsaj za moje pojme, spisali enega izmed najbolj zanimivih člankov o Linuxu sploh. Popolnoma so se ognili raznim suhoparnim napotkom o inštalaciji in najprej razjasnili zakaj je Linux dobro imeti, katere licence bomo srečali v njem, zakaj so pingvini njegov zaščitni znak in kaj je rekel Torvalds, ko je naklepal svojo prvo različico Linux jedra 0.01.
Zanimiv začetek sicer obsežnega članka (21 strani) pa ni edina zanimivost. Avtor se namreč spravi še na številne programe, ki jih dobimo zraven svoje priljubljene distribucije in jih na kratko predstavi neveščemu uporabniku Linuxa, brez katerih si življenja s tem operacijskim sistemom sploh ne moremo predstavljati.

1 komentar

Kako napisati virus za Linux?

Linux Weekly News - Gotovo ste že kar malce siti vsakodnevnih poročil o tem, koliko škode je naredil nek nov virus, ki se širi z elektronsko pošto in je še za odtenek naprednejši od svojih predhodnikov. Gotovo ste že tudi rahlo siti poročil o virusih, ki ogrožajo operacijski sistem Windows preko neštetih varnostnih lukenj. Če je temu tako, potem si morate ogledati Linux, ki je že marsikaterega uporabnika navdušil s svojo varnostjo. Če gre verjeti poročilom, je Linux ena izmed zadnjih trdnjav, za katere je pisanje virusa vse prej kot lahko opravilo. To dokazuje tudi članek, ki obravnava ravno pisanje parazitskih virusov za Linuxove izvršne datoteke ELF. No, če vas zanima kako pisanje virusa izgleda, potem se odpravite na to stran. Seveda pa avtor navaja, da stran, čeprav vsebuje veliko vrstic kode, ne vsebuje niti ene popolne kode virusa.
No, čeprav vse skupaj na prvi pogled izgleda kot nek poziv hekerjem, naj začnejo pisati viruse za Linux, pa sem mnenja, da je vse skupaj mišljeno bolj kot raziskava,...

0 komentarjev

Ena za umetnike

BoomGames - Čeprav so zagonske slike, ki jih prilagaja Microsoft svojim operacijskim sistemom dokaj "originalne", se jih marsikateri uporabnik hitro naveliča, saj gledanje vedno iste slike ni prav nič zabavno. Ravno zato se na internetu pojavljajo razni pripomočki/programi s katerimi lahko spreminjamo zagonsko sliko svojega priljubljenega Microsoftovega operacijskega sistema. Ker pa starejši Micrososftovi operacijski sistemi trenutno zamirajo, so najbolj popularni članki o zamenjavi zagonske slike v najnovejših WinXP. Če bi se tudi vi podali na posodabljanje zagonske slike, oddeskajte na to stran in sledite navodilom. Sicer postopek ni ravno med najlažjimi, vendar pa tudi ni nemogoč.

0 komentarjev

Linux kot igričarski sistem?

Slashdot - Do nedavnega je bil Linux sistem, ki je bil namenjen izključno delovnim postajam in spletnim strežnikom, vendar pa bo moral Linux podpreti še nekaj stvari, če se bo hotel uveljaviti med širšo uporabniško srenjo - med drugim tudi igre. Teh je sicer v izobilju, vendar pa prevladujejo bolj razne Open Source igrice, ki pa niso ravno najbolj zanimive, saj se človek hitro naveliča igranja stotih vrst pasjanse, minolovca in podobnih že videnih stvari. Sicer obstajajo tudi izjeme, kot so Tux Racer, X-Plane (pošten simulator, ki v kratkem pride na Linux), BZflag ter ostale, vendar pa številni še vedno prisegajo na igranje iger, ki smo jih navajeni iz okolja Windows. Ti imajo na voljo emulator WINE, kmalu pa se mu bo pridružila povsem prilagojena različica Linuxa, ki bo namenjena izključno igričarjem. To različico pripravlja podjetje MandrakeSoft v sodelovanjem s TransGaming. Njihov izdelek bo prišel na prodajne police novembra, imenoval pa se bo Mandrake Linux Gamer Edition. Osnovan bo na...

25 komentarjev

Ena od bralcev

Slo-Tech - Novico nam je poslal Jebediah. Ker človek očitno gradi na svojem stilu, mu je nismo spreminjali. [Pač, lektor jo je pošteno popravil!] Novica torej je:

Eden izmed zdaj že številnih programov za peko je tudi FireBurner. Najnovejša verzija je 2.1.1. Je pa v Windows in Linux različici. Torej Linuxaši gremo pečt! Na strani imajo še Adaptec ASPI driver in ASPI32 driver za Windows različico. Podpira audio, data in mixed mode. Če se registrirate, imate doživljenske zastonj update. ČE SE. Če imate rekorder, ki podpira Burn-proof ali overburn, je to pravi program za vas, saj podpira oboje. Na strani tudi ocenjujejo rekorderje glede na NJIHOVE izkušnje, najmanj pa priporočajo 4x cd-rw SCSI. Na strani ne piše, katere rekorderje podpira. Glede na to, da so začeli davnega leta 1998, potem program podpira veliko rekorderjev. Tudi malo starejše. Dolpotegnete ga lahko tu.

2 komentarja

Powertweak

Overclockers Australia - Ponavadi so razni tweak programčki bili bolj v domeni Windows operacijskih sistemih, sedaj pa se da te majhne a uporabne stvarce poganjati tudi na Linuxu. Sicer lahko tweakerje (najbrž) poganjate tudi pod emulatorjem WINE, vendar so original tweak programčki pisani za Linux še vedno najboljši. Eden izmed takih je Powertweak, ki je namenjen tweakanju strojne operme (BTW, če kdo ve kakšen boljši izraz za "tweak", naj mi prosim sporoči). Vendar je vprašanje, če bo naletel na kakšen velik odziv, saj je Linux že tako ali tako operacijski sistem, ki ga lahko nastavljamo in optimiziramo, kolikor nas je volja. Kdo ob vsem tem sploh še pomisli na strojno opremo :)

0 komentarjev