»

Odkrit razlog za večjo porabo energije v novem Linuxovem jedru

Phoronix - Kmalu po izidu nove verzije Linuxove distribucije Ubuntu 11.04 so uporabniki mobilnih naprav ugotovili, da imajo te opazno krajšo avtonomijo (tudi do 20 odstotkov). Napaka ni prizadela vseh uporabnikov, ampak še vedno zelo veliko množico. Ko so se iste težave začele pojavljati še v novejših verzijah drugih Linuxovih distribucij (na primer Fedora 15), je postalo jasno, da je problem globlji. Fantje pri Phoronixu so problem raziskali in ugotovili, da težava tiči v Linuxovem jedru 2.6.38 in novejših.

Ključ je v upravljanju porabe z ASPM (Active State Power Management), ki naprave na vodilu PCIe postavi v stanje nižje porabe energije, ko niso aktivne. S tem se varčuje z energijo, a to po drugi strani povzroči manjšo zakasnitev pri obujanju...

73 komentarjev

ATi vodilni na trgu mobilnih grafičnih kartic?

TG Daily - Pri ATIju oz. AMDju trdijo, da imajo trenutno največji delež diskretnih grafičnih čipov v prenosnikih, kamor ne spadajo čipi, vgrajeni v samo vezno čipovje. Popolnoma varno je tako trditi, da v splošnem merilu vodstvo še vedno drži Intel. Pri AMDju svoje trditve opirajo na raziskavo družbe Mercury Research, Asif Rehman, menedžer AMDjeve mobilno-grafične divizije, pa je povedal, da so v zadnjih devetih mesecih pridobili 16 odstotnih točk tržnega deleža.

Zdaj naj bi bili tako že na 57%, na drugo mesto pa so zrinili nVidio, ki ji je blamaža z umirajočimi čipi brez dvoma pomagala pri tem sestopu. S prvimi mobilnimi Radeoni, ki bodo podpirali DirectX 11 in bodo na trg prišli v prvem četrtletju leta 2010, bodo po Rehmanovih besedah sodelovali že z 90% izdelovalci prenosnikov, ki Radeone vgrajujejo v prenosnike z Intelovimi in AMDjevimi procesorji.

35 komentarjev

Radeon 9000 Pro tudi na Macih

X-Bit Labs - Kanadski gigant, podjetje ATI Technologies, je danes objavil vest, da so začeli z masovno prodajo svojih grafičnih kartic Radeon 9000 Pro -- tokrat za uporabnike Macev. Kartica bo tako kot PC inačica delovala pri 275 MHz (RAM in GPU), zanimivo pa je dejstvo, da ne bo imela aktivnega hlajenja. Kartica bo na voljo s 64 MB pomnilnika, njena cena pa bo znašala približno 170 ameriških zelencev. Klik!

2 komentarja

Mobilni Athloni XP

AnandTech - Po poročanju AnandTecha je AMD danes predstavil najmočnejša mobilna predstavnika AthlonXP serije, to sta Athlon 1900+ ter 2000+, oba zgrajena v 0.13 mikronski tehnologiji. Procesorja sta združljiva z obstoječo Socket A arhitekturo, torej delujeta pri 266 MHz zunanje frekvence.

Trenutno vgrajujeta ta dva procesorja v svoje prenosnike le HP ter Fujitsu, naslednje leto pa lahko pričakujemo tudi Bellove ter NECove prenosnike, osnovane na predstavljenih procesorjih. In še cene: v količinah po 1000 kosov bosta procesorja stala $240 za Athlon XP 1900+ in 345 dolarjev za zmogljivejši model. Celotna novica tu!

0 komentarjev

Mobilni Radeon 9000

The Register - ATI Technologies je izdal mobilno različico svojega Radeon 9000 procesorja. Mobilna različica se od namizne -- po mnenju Tom's Hardwarea -- razlikuje samo po porabi energije, ki je pri mobilni različici seveda manjša, obenem pa je to prvi mobilni procesor, ki v svoji arhitekturi vključuje štiri cevovode, izboljšana pa je tudi streaming podpora za filme. To Radeona 9000 uvršča med najboljše grafične procesorje za prenosnike. Klik!

Še testi:

0 komentarjev

Grafična kartica za PCI vodilo

X-Bit Labs - Čeprav je dandanašnji vodilo AGP v vseh novejših računalnikih, se še vedno kje najde kdo, ki bi potreboval grafično kartico na PCI vodilu, ali zato, ker je računalnik star, ali pa zato, ker bi rad imel v računalniku še eno grafično kartico in okoli sebe kup monitorjev. Rešitev ponuja podjetje CP Technology s svojo RV25P-B3, ki bo, kot kaže, najhitrejša PCI grafična kartica vseh časov. Na njej bo namreč tiktakal ATIjev Radeon 9000 na 250 MHz, družbo mu bo delalo 64 MB DDR SDRAMa na 400 MHz. Na kartici bodo še priključki D-Sub, DVI-i in TV-out ter podpora več monitorjem prek HydraVision programja.

Jah, bomo videli, kako se bo zadeva prijela ... za igračarje po moje ne bo. Seveda pa gre počakati na prve teste.

7 komentarjev

Linux gonilniki za Radeon 8500

Slo-Tech - Na strani kanadskega ATi-ja so pred kratkim objavili sveže Linux gonilnike za kartice, ki temeljijo na procesorju Radeon 8500 in Radeon 8500 LE. Če je bilo vaše iskanje ustreznih gonilnikov do sedaj neuspešno, potem bi sedaj morali vedeti, kje jih dobiti [;)].
Mimogrede: bojda ATi trenutno že pospešeno razvija gonilnike za Linux za svoje najnovejše grafične procesorje.

1 komentar

Test Radeona 9700 Pro

AnandTech - Ja, Radeon 9700 je uradno zunaj in na Anandtechu so pripravili test, ki je še vroč. Prišel je pravočasno, frekvence so enake napovedanim in tudi drugih neprijetnih presenečenj ni. Naj samo povem, da je kartica superduper ter da si lahko vsak Slo-Techer želi, da bi mešala grafiko v njegovem mlinčku. Neprijetnosti z gonilniki, ki so bile prisotne ob izidu Radeona 8500, so preteklost zaradi odlično izdelanih in kamnolomsko stabilnih Catalyst gonilnikov. Pa ne bom dolgovezil, kar hitro na branje!

Dodatek: še linki do testov dotične plastike na drugih straneh:

20 komentarjev

Radeon 9700 Pro uradna objava za javnost

ATI - ATI je objavil uradno dokumentacijo, ki napoveduje Radeona 9700 Pro za sredino avgusta. Zadevica bo pravi cukerček. Imela bo 8 vzporednih cevovodov, popolno podporo Microsoftovemu DirectX 9, AGP 8X in tako naprej in tako dalje. Škatelna verzija (retail) bo obsegala:
  • 128MB DDR pomnilnika;
  • Dual-display z možnostjo VGA, DVI-I in s-video konektorjevz neodvisnimi resolucijami in osveževalnimi frekvencami za katerikoli dve priklopljeni napravi;
  • Hitrost GPUja bo 325MHz in 620MHz pomnilnika;
  • WHQL (Windows Hardware Quality Labs) podpisani gonilniki in HYDRAVISION™ programska oprema;
  • SMARTSHADER™ 2.0, SMOOTHVISION™ 2.0, HYPER Z™ III in VIDEOSHADER™ tehnologije;
  • ter ceno US$399.
Celotna izjava tukaj.

8 komentarjev

Prenosniki z desktop Pentiumi4

Yahoo News - Že kar dolgo časa je znano, da je eden izmed dejavnikov za poceni prenosnik vdelava desktop različic procesorja. Tak poseg je resda cenejši, vendar pa prinaša bore malo ugodnosti, saj taki procesorji niso opremljeni z naprednimi varčevalnimi tehnikami, poleg tega pa porabijo vse preveč energije. Tako nas nekateri poznavalci opozarjajo, da lahko vdelava desktop primerkov v prenosnike povzroči številne probleme. In tako naj bi bilo v primeru prenosnikov s procesorji Pentium4, ki bodo prišli na trg še prej, kot prenosniki z mobilnimi različicami teh procesorjev, ki bodo predstavljeni že čez nekaj mesecev. Vsekakor previdnost ni odveč. Več tukaj.

0 komentarjev

Mobilni Radeon 7500

ATI - Kratko po predstavitvi Radeon 2 kartic je ATI že napovedal mobilno verzijo R7500 kartice. To bo prva mobilna grafična kartica, ki bo opremljena z 128Bit DDR-RAMom. V sam čip bojo dodatno vgradili še varčevalne elemente, ki bojo omogočali prilagajanje potrebam. Tako bo lahko sam grafični čip deloval samo na 66MHz ali pa maksimalno na 270MHz. Sama poraba pa naj bi se gibala okoli 0,5W. Če je to res bo poraba res nizka. Pa še ena zanimivost. Kartica bo lahko delovala z integriranim (do 32MB) ali pa eksternim (do 64MB) ramom (t.j. z uporabo našega delovnega DDR pomnilnika). Prav tako pa bo kartica imela T&L enoto in HydraVision.

0 komentarjev

Mobilna evolucija

Slashdot - Mobilna revolucija je pred kakim letom dni doletela tudi našo državo. Kar na lepem nismo več bili odvisni od telefonskih govorilnic, saj smo lahko telefonirali iz katerega koli kraja (no ja, podzemne jame še vedno ostajajo razred zase ). Vendar pa je mobilna revolucija prinesla tudi nekaj sitnosti, od katerih je najbolj moteče zvonjenje. Saj poznate primere, ko sedite v šolski klopi in se poizkušate skoncentrirati, potem pa od nekje zaslišite zoprno piskanje. Ali pa ko v kinu gledate svoj najljubši film in vam od nekje pripiska trenutna uspešnica, ki jo vrtijo po MTV-ju. Čeprav je zvonjenje mobitela lahko precej zoprna stvar, pa ima tudi nekaj drugih pomanjkljivosti - npr. ste v gruči ljudi, enemu zazvoni telefon in že vidite, kako vsi pogledujejo proti svojim mobilnikom. To pa je največji problem, saj možgani le s težavo ugotovijo izvor zvoka. Ravno zaradi tega (in zaradi zoprnih melodij) se je nek znanstvenik odločil, da uvede nov način zvonjenja. Po novem naj bi se mobilni...

4 komentarji