»

Brisanje meja med slušnimi aparati in pametnimi slušalkami

IEEE Spectrum - Podjetje Starkey Hearing Technologies je na tržišče poslalo slušni aparat Livio AI, ki zmore hkrati predvajati glasbo in pogovore s telefona, prevajati jezike ter meriti nekatere telesne kazalce.

Novinke: Livio AI je poskus, da bi dolgočasno medicinsko napravo preobrazili v multifunkcijske, splošno uporabne slušalke. S pomočjo vgrajene strojne pameti prepoznajo zvočno okolico in prilagodijo jakost zvoka, znajo pa se tudi usmeriti na določen vir. Obenem je možno nanje brezžično speljati signal s telefona, televizorja ali računalnika in v spregi s pametnim telefonom prevajati 27 jezikov. Zanimivo je, da je vgrajena strojna inteligenca še preprostejše, prejšnje generacije...

29 komentarjev

Modu, modularni telefon

Modu s satelitsko navigacijo

vir: CNET.co.uk
CNET.co.uk - CNet poroča o svežem pristopu na trgu mobilnih telefonov - namesto da bi dobili vse v eni napravi kot to dobite danes in morate za dodatne funkcije kupiti nov telefon (ali v nekaterih primerih dodatno napravo, ki jo nato povežete s telefonom), boste dobili pri Modu-tu za 200€ (cena brez naročnine) samo osnovni "telefon" skupaj z dvema moduloma, ki vam omogočita da svoj Modu spremenite v precej več kot samo telefon s fotoaparatom, predvajalnikom glasbe in satelitsko navigacijo ali karkoli že ima vaš telefon. Ko bo Modu - predvidoma 1. oktobra v Izraelu, Rusiji in Italiji - prišel na trg, bi naj v prodaji bilo tudi deset dodatnih modulov s ceno od 40 do 60€.



Med obljubljenimi moduli so tako...

18 komentarjev

Novi cilj DARPE: umetna roka

engadget - Pentagon je svojo agencijo DARPA - Defense Advanced Research Projects Agency, zadolžil za razvoj umetne roke, ki bo na izgled in otip podobna človeški, predvsem pa naj bi kot taka tudi delovala. Ta t.i. bionic arm naj bi bila sposobna delikatnih opravil, vključno s prenašanjem povratnih podatkov v možgane, kar bo prav gotovo najtežji del naloge.

Povezavo v drugo smer je že uspelo narediti Hondinim raziskovalcem, staršem nam ljubega Asima. Umetna roka, ki so jo razvili, zna brati možgansko dejavnost s pomočjo MRI (Magnetic Resonance Imaging) in tako brez fizičnega vmesnika izpolnjevati ukaze možgan. Japonski minister za ekonomijo, trgovino in industrijo je še naznanil, da so se odločili, da bodo v domače robote integrirali tri robotske zakone Isaaca Asimova. DARPINA roka teh omejitev verjetno ne bo imela.

Vsekakor se lahko začnemo navajati na ljudi z več rokami. Telefoniranje med vožnjo tako ne bo kaznivo in tudi žene bodo očitno kmalu imele eno pritožbo manj.

21 komentarjev

Končno prve koristi od nadzornih kamer v Sloveniji?

RTV Slovenija - Kot poroča spletna stran RTV Slovenija, bo policija na avtocesti med Vranskim in Blagovico danes pričela izvajati poostren nadzor nad prometom. Pri tem pa se nam obeta novost. Policija bo namreč kriminalce, pardon, prekrškarje, pričela loviti tudi s pomočjo nadzornih kamer Darsa, ki so bile v osnovi namenjene nadzoru cest in informacijam o prometu, ne pa nadzoru in kaznovanju voznikov.

A tehnologija je tu, in zakaj je ne bi uporabili še za druge namene kot za tiste, zaradi katerih je bila v osnovi načrtovana? Kamere, ki so bile na avtoceste postavljene za nadzor dogajanja na cestišču, bodo sedaj začeli uporabljati za lovljenje posameznikov, ki druge udeležence v prometu ogrožajo s svojo neodgovorno vožnjo in ostalih kriminalcev ter njihovo kaznovanje. Koristi nadzora tako ne bodo deležni samo morebitni teroristi, pač pa vsi vozniki, ki ne uporabljajo varnostnih pasov, telefonirajo med vožnjo ali kako drugače kršijo zakon.

Koristi nadzornih kamer bodo tako kmalu lahko spoznali še...

237 komentarjev

Nič več policijskega alkotesta, TODA ...

Slashdot - V obljubljeni deželi čezoceanski se obeta še ena zanimiva dogodivščina. Zaenkrat samo v državi New Mexico, a utegne kmalu zajeti cele ZDA. Za kaj gre? Do leta 2008 naj bi vsi novi, do leta 2009 pa sploh vsi avtomobili imeli vgrajeno napravo, ki bo ugotavljala, ali je voznik zaužil prekomerno količino alkohola ali ne. Naprava bo analizirala voznikovo sapo, za kar bo potrebnih 30 sekund čakanja pred začetkom vožnje, in če bo preskus pozitiven, bo vžig avtomobila nemogoč.

A glej ga zlomka, zakaj pa ne bi na test poslali vaše punce ali žene (ali obratno, cenjene obiskovalke), ki bi test prestala, potem pa bi za volan sedli vi. Žal tudi to ne bo mogoče, ker se bo preskus v naključnih intervalih izvajal tudi med vožnjo. Če bo v tem primeru pozitiven, se bo sprožila hupa in utripanje luči, dokler se avto ne bo ustavil.

New Mexico slovi po težavah s pijanimi vozniki, zato si imenitni gospodje že precej časa prizadevajo, da bi jih odpravili. Nasprotniki zakona pa poudarjajo, da bodo...

60 komentarjev

Test & Tekst: Jabra BT100

Slo-Tech -   IV. POSEBNE OBVEZNOSTI VOZNIKOV
  Prepoved uporabe dodatnih naprav ali opreme


68. člen
(1) Voznik med vožnjo ne sme uporabljati dodatnih naprav ali opreme, ki bi bistveno zmanjševale njegovo slušno in vidno zaznavanje ter zmožnost obvladovanja vozila (pustne maske, slušalke, mobitel itd.). (2) Uporaba mobitela med vožnjo je dovoljena ob pogoju uporabe vgrajene funkcije za prostoročno uporabo telefona.
... [ZVCP]

Omenjena oprema zna biti DenarniciNeprijazna v dveh primerih: če jo kupite ali ne [>:D]. Naš šefe Sergio je seveda med privilegiranimi. Test!

10 komentarjev

Smo res tako zaostali?

The Register - Sicer novica (zaenkrat) ni povezana strogo z računalništvom, samo se mi je vseeno zdela zanimiva za objavo.
V nedeljo sem se "spotaknil" ob e-državo in naše zaostajanje za le-to.
Ta novica na Registerju pa mi je dala vedeti, da smo Slovenci, vsaj kar se tiče določenih zadev, daleč pred Zahodom.
Tako so Britanci sedaj začeli razmišljati, da telefoniranje med vožnjo za nekaj faktorjev poveča možnost nesreč, tako da predlagajo, da bi se uporaba mobitelov med vožnjo prepovedala. Zakon, ki je verjetno pravno gledano podoben določilom našega ZVCP, pa se vendarle razlikuje v eni "malenkosti". Najvišja kazen znaša kar Ł 2.500 (ja, 2.500 funtov).

3 komentarji