»

Firefox 10 je zunaj

Slashdot - Firefox 10 je zunaj. Kljub lepi in okrogli številki posebnih sprememb ni, slovenske splavitvene zabave tudi ne, Slashdot pa je najavi namenil vsega enovrstičnico, kar je že samo po sebi redko. Kaj je torej novega?

Za začetek so zaprli izjemno število, tj. kar 1403 zahtevkov, v veliki večini manjših hroščev. Za videti bodo podpora za anti-aliasing v standardu WebGL, 3D transformacije po standardu CSS3 (demo), celozaslonske HTML5 aplikacije in skrit gumb za naprej (forward), ki se bo prikazal šele potem, ko bo uporabnik predhodno uporabil gumb za nazaj (back). Drugače je tu avtomatsko posodabljanje različic za obstoječe razširitve (automatic version bumping), kar bo omogočili uporabo...

62 komentarjev

Sedma različica urejevalnika besedil "Vim"

Slo-Tech - Pred približno mesecem dni je luč sveta ugledala sedma različica naslednika legendarnega urejevalnika vi, ki je nastal pred 30 leti na Berkeleyu, pod prsti Billa Joya, soustanovitelja podjetja Sun. Seveda je v teh letih urejevalnik doživel mnoge izboljšave, tako da se mu to pozna tudi v imenu: namesto vi je sedaj vim ("Vi IMproved"). Še danes si ne moremo zamisliti nobenega Unix sistema brez tega urejevalnika. Najdemo ga na tem naslovu, za različne platforme, tudi za Windows. Poleg tega lahko izbiramo med številnimi (1555) dodatki, vključno z vstavkom za igranje Tetrisa :).

Več informacij na Wikipediji
ter še
Izseki intervjuja z avtorjem.

9 komentarjev

Nova Opera

Warp2Search - Po neštetih različicah beta in RC (release candidate) je naposled le izšla nova različica Opere, zagotovo, skupaj z Mozillo, največje konkurentke Microsoftovemu Internet Explorerju. Nova različica, ki nosi oznako 7.20, nudi precej izboljšav in novosti, ki si jih lahko ogledate tukaj. Če vas nova Opera mika, kliknite za prenos.

10 komentarjev

Lukenj™: Fantom iz Opere

The Register - Razvijalci Opera Software so objavili popravek za resno varnostno luknjo v verzijah 6 in 7 njihovega spletnega brskalnika. Klik!

Težava se skriva v kodi, ki skrbi za dolvleko datotek. Ako ji ZlaStran™ podtakne datoteko z blazno dolgim imenom, pride do t.i. 'buffer overflow' napake, ki kot ponavadi omogoča izvršitev nevarnih ukazov.

Čeprav se tu zavedni uporabniki nimamo pretirano bati, bi se bilo pametno zamislit glede tistih, ki spleta nimajo ravno v mezincu. Ste že opazovali kolega, ki je zajadral na pornografsko stran in ga je brskalnik vprašal, če bi želel namestiti pr0n dialer? -- Kaj je kliknil? [0:)]

Ljudje se morajo držati na vrvici.

6 komentarjev

Izšla je nova Opera

Tweak Town - Po dolgem času spet ena mehka (beri: software) novica na naši strani. Izšla je namreč prva beta inačica priljubljenega spletnega brskalnika, konkurenta Microsoftovemu IE, Opera 7 imenovanega. Nova različica ponuja kar nekaj novosti, od novih podob do večuporabniških zmožnosti, pomembno pa je tudi dejstvo, da je prenos zaenkrat še brezplačen. Klik!

Slo-Tech v novi Operi

11 komentarjev

Mozilla 1.1 -- končna različica

Mozilla.org - Od včeraj dalje je širši javnosti ('nočne verzije' nekako ne moremo smatrati kot take, ne?) na voljo nova verzija Mozille, 1.1. Po mojih izkušnjah po različici 1.1b bi si upal trditi, da prinaša več novega kot marsikatera prejšnja verzija, recimo gumbek za stvarjenje novega zavihka ('tabbed browsing'), izboljšanje shranjevanja strani (ravno nad tem sem danes bentil [>:D]) -- Klik do ostalih novitet. Klik!

Vzporedno s tem je na našem forumu opaziti vedno večje zanimanje ter navdušenje nad tem 'uporniškim' unikatom. Prav zanimivo pa bo -- po mojem mnenju -- videti naslednje, 7. izdaje brskalnikov. Kaj sploh še lahko izboljšajo? (veliko)

5 komentarjev

Opera 7: kmalu

The Register - Razvijalci skandinavskega 'revolucionarnega' spletnega brskalnika Opera so pridni. Sedma različica ima tako okenske uproabnike (linuxaši boste še malo počakali -- pa saj ste že navajeni, ne?) v različici beta obiskati v roku nekaj tednov (odvisno od količine veščovja). Kaj pa prinaša? Nič posebnega -- velik del kode -- vključno z izrisovalnim pogonom -- je na novo napisan, izboljšana oz. dodana podpora za standarde (recimo DOM) ter prav klišejsko izboljšanje hitrosti. Pozdravit gre tudi izboljšan vmesnik za elektronsko pošto, saj na tem delu Opera do sedaj ni ravno kraljevala. Bomo videli. Klik!

4 komentarji

Mozilla inovira

Slashdot - Po tem, ko je Mozilla med prvimi uvedla uhlje za brskanje in so ji sledili vsi ostali (prvi je bil roko na srce Galeon), so mozilini fantje spet na delu in iščejo nekaj novega. Tokrat so uporabili koncept pie-menus, torej krožne menuje. Njihova prednost je v tem, da so lahko zelo podobni 'mouse gestures' in tako služijo tako neukim uporabnikom, ki gledajo kaj klikajo, kot tudi tistim bolj prekajenim, ki bodo z miško lahko le 'zaokrožili' in računalnik bo že vedel kam pes taco (in človek miško) moli.
Več na splošno o pie-menujih lahko izveste tukaj. Več o mozillini implementaciji pa tukaj

6 komentarjev

Opera 6.03

Futurelooks - Če že posvečamo dan internetnim brkljalnikom (ali brskalnikom, katerikoli izraz vam je pač ljubši), se ustavimo še pri Operi, ki si poleg velikega Explorerja ter malo manj velike Mozille zasluži izraz "kvaliteten malček". Program, katerega namestitveni program ne zasede na desetine megabajtov, ampak le dobre tri, je postal priljubljen pri vseh uporabnikih, ki hočejo le pregledovati spletne strani. Z verzijo 6 je Opera pridobila še vrsto zanimivih rešitev, kot so MouseGestures (če ste igrali Black And White, veste, o čem govorim), preobleke in še mnogo drugega. Če še vzamemo v obzir to, da je po nalagalnih časih dosti prijaznejša uporabniku, se le odločite zanjo - če vas avtor opisa programa v to prepriča [:D].

1 komentar

Primerjava brskalnikov za Linux

Slashdot - Da ima Linux močno podporo med tako imenovanimi Open Source skupnostih najbrž že veste. Ravno dobra podpora prej omenjenih skupnosti pa botruje vedno večjemu številu programov, ki so namenjeni Linuxu. Izjeme niso niti spletni brskalniki, ki jih je za ta operacijski sistem na voljo kar nekaj. Manjši predogled teh brskalnikov so opravili na tej strani, kjer so si ogledali njihove odlike in slabosti ter poizkušali podati končno sodbo o tem, kateri izmed peterice Opera-Galeon-Konqueror-Netscape-Mozilla je najboljši. Med drugimi so primerjali tudi hitrost nalaganja strani, ki za marsikaterega uporabnika predstavlja pomemben dejavnik, ki kasneje vpliva na izbiro omiljenega browserja.

0 komentarjev