»

nForce 3 še ni v masovni proizvodnji

NTFS.org - Čeprav je svetovni proizvajalec osnovnih plošč ASUS že najavil nForce 3 osnovne plošče, obstajajo "govorice", ki trdijo, da še to čipovje ni tako popolno oziroma takšno, kot je nVidia hotela. Imelo naj bi nekaj hroščev, ki pa jih bodo kar se da hitro odpravili.

Tako je sedaj menda možno dobiti samo testne primerke plošč z nForce3 čipovjem. Čakamo dan, ko bo nForce3 uzrl luč sveta, seveda v novi podobi, in konkuriral že najavljenemu K8T800 čipovju, ki ga je predstavila VIA. Še povezava do originalne novice.

0 komentarjev

Varne Abitke

ABIT - Abit, nam vsem dobro znani proizvajalec osnovnih plošč ter grafičnih in zvočnih kartic, je danes lansiral strežniško osnovno ploščo z vgrajenimi varnostnimi procesorji, kar naj bi ciljni skupini, kateri je plošča namenjena, zmanjšalo stroške sestave varnostnih naprav. Abit si to zamišlja takole: na osnovno ploščo z imenom SI-1N, grajeno za Pentiume 4, so prispajkali Caviumov procesor, ki izkoristi možnost vzpostavitve varnih povezav.

Dobro, vizija direktorja Caviuma dobro upraviči to potezo, saj je mnenja, da se lahko tako prihrani pri stroških sestave "varnega" računala. Cena proizvodnje osnovne plošče naj bi zaradi Caviumovega čipa narasla le za 10 %. Če vzamemo kot dejstvo tudi to, da zmore procesor v sekundi obdelati 400 Mbit IPSEC prometa, se zna zgoditi, da je tajvansko podjetje s to potezo zadelo še neobiskano tržno nišo. Klik!

0 komentarjev

Plošče za Athlone 64 so nared

X-Bit Labs - Pred nedavnim smo poročali, da je AMD končno uradno napovedal ter predstavil svoj nov procesor ClawHammer, ki se uradno imenuje Athlon 64. Proizvajalci osnovnih plošč jasno niso čakali in pred nami so že prve plošče za te procesorje. Albatron, Gigabyte, Soyo, Soltek, Aopen ter MSI so namreč že pripravili svoje nove Socket754 osnovne plošče, ki so jih na kratko opisali na X-Bit Labs. Sedaj počakamo samo še na procesorje ... [:D] Klik!

8 komentarjev

Asus P4T533-C

Tech Dreams - Kljub vse večji prodaji ter uporabljanosti DDR pomnilnika, se RIMM ter njemu namenjene osnovne plošče še vedno dobro držijo, kar daje vedeti, da se RDRAM še ne bo poslovil tako hitro. Na Tehničnih Sanjah™ (ali pa morda Sanjah Tehnikov[:D]) so si ogledali Asusovo osnovno ploščo namenjeno Pentium 4 procesorjem, ki podpira zgoraj omenjeni RDRAM pomnilnik in bili z njo sorazmerno zadovoljni, imeli pa so kar nekaj pripomb na samo stabilnost plošče, saj jim recimo ni uspelo dokončati namestitve na tovarniških nastavitvah, tako da so morali odviti procesor. Vsekakor nevredno hvale Asusovi kvaliteti. Klik!

0 komentarjev

Pentium 4 3.0 GHz bo porabil 70 W

DigiTimes - Že kar tri gigaherčni model Intelovega procesorja Pentium 4, ki bo na prodajne police tujih trgovin prišel v začetku oktobra, bo porabil preveč električne energije. Osnovne plošče, ki trenutno preplavljajo trg, lahko nase brez težav spravijo procesor, ki porabi do 60 W. No, trigigaherčnik bo porabil kar 10 W več, kar pomeni, da so bili proizvajalci osnovnih plošč primorani izdati dodatno izvedenko vsakega modela osnovne plošče. Proizvodni stroški so se zaradi sprememb strukture plošče (kar štirifazni tok, zamenjan PWN kontroler, drugačna razporeditev elementov,...) povišali za dva dolarja. Če bo vse šlo po načelu popolne zmede, lahko nato pričakujemo cenejšo in dražjo verzijo vsake od P4 osnovnih plošč, a se naj to ne bi zgodilo. Glavno besedo bo dalo tržno povpraševanje. Klik!

7 komentarjev

Iwill P4D

OCtools - Tudi Iwill je izdal svojo osnovno ploščo, ki je grajena na i845D čipovju. Iwill P4D je, kot pravijo na OCTools, dobra osnovna plošča, saj so lahko Pentiuma4 1600 navili kar na 2.2 GHz ter hkrati v SiSoft Sandri 2002 prehiteli RDRAM po hitrosti. A kaj, ko plošča nima ATA133, RAID kontrolerja ter USB 2.0, funkcij, ki so stalnice na konkurenčnih izdelkih. Mogoče 8.000 SIT nižja cena, vgrajena 6-kanalna zvočna kartica ter omrežna kartica odtehtajo nakup, a vseeno grenak priokus ostaja.

0 komentarjev