»

Oh, Visiontek...

Visiontek - Še pomnite, prijatelji, podjetja Visiontek, od katerega je rulja tako rada kupovala grafične kartice, ki so bile v celoti narejene na nVidiinih procesorjih? No, VisionTek je vlekel precej slabe poteze, ter se dobesedno zaklal s tem, ko je hotel februarja 2002 prodreti na evropski trg. Avgusta so že napovedali bankrot, a se jim je vseeno ponudila rešilna bilka. VisionTek je sedaj popolnoma predan kanadskemu podjetju ATi. To se pozna tudi na njihovi prenovljeni spletni strani. Klik obvezen, vključite zvočnike!

9 komentarjev

Emron, Worldkon, Kseroks ... Nvidia?

The Register - Da takoj na začetku opozorim: naslov je hudo pretiran (v kolikor prepoznate kakšno čudno zaporedje, čeprav ga ne bi smeli).

Kaj pa vemo -- Nvidia je namreč pristojnim državnim organom morala izročiti dodatne podatke o poslovanju podjetja v zadnjih fiskalnih četrtletjih. Finančnike namreč zanimajo za tako veliko podjetje, kot je nVidia, presneto nizek delež kapitala, razporejenega v rezerve. Ob omembi tožb ter težav, ki jih dotično podjetje trenutno bije, na čelu z vstopom strateškega partnerja Visiontek v stečajni postopek, pa zna biti sledenje razvoju še kako zanimivo. Bomo videli.

0 komentarjev

Novi Detonatorji

Nvidia - Ja, spet[:D] . Pri nVidii so izdali detonatorje 40.41, nove funkcije v gonilnikih so:

  • nView™ 2.0 - nova verzija podpore večzaslonskih sistemov

  • NVRotate™ - orodje za obračanje slike za 90 stopinj (uporabno pri LCD monitorjih, ki imajo to funkcijo)

  • NVKeystone™ - tehnologija, ki omogoča realnočasovno popravljanje slike na prenosnih projektorjih

  • Digital Vibrance Control 2™ - orodje za nastavljanje barvnih kontrol slike

  • CineFX™ Simulator - Simulator učinkov, ki jih bodo izvajale (emulirale) prihodnje nVidia grafične kartice na zdajšnjih proizvodih

  • Nova nadzorna plošča

  • Unified Driver Architecture - nVidiina patentirana tehnologija, ki omogoča podporo večih produktov v enem gonilniškem Kodovjeku™.


  • Poleg tega pri nVidii obljubljajo tudi do 25% izboljšanje preformans (ja, spet [>:D])

    Nove gonilnike si veselo potegnite dol tukaj, veliki pa so 9 MB.

    14 komentarjev

    Nasvidenje, VisionTek

    Reactor Critical - Kaj se zgodi, ko je tekma za kupce prehuda in morajo podjetja znižati ceno na totalni minimum, da bi konkurenčno podjetje propadlo? Lahko propadejo tudi sama.

    Tokrat je to Nvidiin zaveznik v ZDA - VisionTek. Nvidia in VisionTek imata sklenjeno pogodbo o sodelovanju (takem, zalo bljižnem). VisionTek je, oziroma je bil, eno glavnih imen v ZDA glede prodaje nVidiinih izdelkov, a se je uštel, saj je svojo proizvodnjo zaupal nekemu brezimnemu kitajskemu podjetju, nato predstavil nekaj neuspešnih prodajnih programov in, najhuje, hotel vstopiti na že tako zelo natrpan evropski trg. To - ga je pa stalo. Glave.

    V petek naj bi uslužbenci dobili odpravnine, v prihodnjih dneh bo pa tudi uradno objavljen stečaj. nVidia naj bi že začela pogovore z nekim tajvanskim podjetjem, ki bi prevzelo proizvodnjo in prodajo za ameriški trg. Ta izpad nVidinih izdelkov na ameriškem trgu bo podjetje še dodatno stal, ker postaja ATI vedno močnješi. Pomnite - Hercules in Creative sta se nVidiinim izdelkom že...

    0 komentarjev

    VisionTek tudi v Evropi

    X-Bit Labs - Največja žalost je, da številni proizvajalci, ki izdelujejo dobre grafične kartice in si ustvarijo dobro tržišče čez Lužo, nikoli ne pridejo v Evropo. Uporabniki se sicer ne sekiramo preveč, vendar pa je zaradi tega precej obubožana pestrost izdelkov. No, izgleda da Amerika le ni tako velik trg kot si jo nekateri predstavljajo, saj se je eden izmed največjih proizvajalcev grafičnih kartic, VisionTek odločil, da svoj posel razširi tudi v Evropo. V kratkem bodo odprli pisarne v Nemčiji in Veliki Britaniji, ki bodo namenjeni promociji njihovim izdelkom.
    Upajmo, da bomo pester program VisionTekovih kartic ugledali tudi pri nas.

    0 komentarjev

    Hercules ter ATI

    Hercules - Hercules, nam dobro znan proizjvajalec grafičnih kartic, je pred kakšnim letom poleg vgraditve nVidiinih čipov na svoje izdelke izbral še STMjev Kyro ter Kyro II, za pokritje nižjega cenovnega razreda ter za raznovrstnost izbire. Volk sit, koza cela, bi lahko rekli. Gledano iz monopolistične perspektive nVidie, najbrž ta poteza dotični firmi ni odgovarjala prav najbolje, saj je Kyro bolj ali manj direktno konkuriral družini Geforce2 MX. No, samo ugibamo lahko, zakaj se je Hercules odločil za naslednjo potezo. So bili krivi nevzdržni nVidiini pogoji? Mogoče nVidia ni imela s svojim odnosom pri tem nič in se je Hercules za potezo odločil iz lastnih razlogov? Da vam pojasnim - Hercules je, kot je bilo pred časom že napovedovano, kot ponudnika GPUjev za višji cenovni razred izbral kanadsko velepodjetje ATI. Nadejajte se, kajti kmalu boste lahko videli Radeone 8500 z modrim PCBjem . Datum? Sredina februarja 2002. Hercules res izbira alternativna pota. STM ter ATI za zapolnitev njihove...

    3 komentarji

    Nvidiin "promocijski program"

    več strani - V javnost že vseskozi curljajo razne novice o Nvidiini politiki za zaprtimi vrati, ki je vse prej, kot moralno neoporečna. O raznih izsiljevanjih in dezinformiranjih smo že poročali, toda 3D Chipset (mimogrede tista slika "megastičnega" GeForca3 na prvi strani je fake... gre za Nvidiino referenčno kartico, na katero so ročno nalimali Blue Orba in bakrene hladilnike) je sedaj objavil zgodbo o podkupovanju. Nvidia že nekaj časa sistemskih integratorjem ponuja poseben promocijski program, pri katerem prodajalci zbirajo točke za prodajo Nvidiinih izdelkov in si služijo razne zanimive nagrade (jadranja po Karibih, letenje z Mig-29 in podobne kunštne zadevice), toda za tem programom se očitno skriva še nekaj več. 3D Chipset je namreč dobil informacijo, da sistemski integratorji, ki kupujejo Nvidiine kartice od Else, Herculesa, MSIja, ASUSa, Gainwarda, Chaintecha, Leadtecha in še dveh podjetij na koncu meseca dobijo določen procent stroškov povrnjen... To seveda pomeni, da Nvidia potiska...

    3 komentarji

    WinXP - vlak smrti za manjša podjetja

    Slo-Tech - Moram priznati, da je ta novica ena izmed bolj zanimivih, ki sem jih bral zadnje čase. Gre se namreč za vprašanje posledic integracije vedno večih programčkov v WinXP. Kot veste, bo M$ v novi operacijski sistem vdelal marsikatero aplikacijo, ki jo je do sedaj bilo potrebno posebej kupiti. Tako bo osnovnem OSju že priložen firewall, multimedijski predvajalnik, program za peko CDjev, DVD sukalnik, obdelovalec slik... To seveda ne pomeni nič dobrega za podjetja, ki živijo od takih programov in tako se bo trg za podjetja, kot so Adobe, Apple, AOL Time Warner, Corel, Netopia itd. drastično zmanjšal. Namreč, čeprav so M$jevi vdelani programčki večino precej inferiorni glede na ponudbe teh podjetij, jih bo velika večina uporabnikov vzela kot povsem zadostne. Ali se nam obetajo nove anti-trustovske tožbe proti M$ju? Thnx, Matej!

    11 komentarjev

    Kdaj bo Geforce 3 na voljo?

    Broken Pixel - Prevod predstavnika za VisionTek, enega od podjetij, ki bodo na svoje grafikulje spajkale Geforce 3 čip:
    "Na podlagi prošnje, ki je prišla iz nVidiinih logov, ne bomo izdali Geforce3 kartice testerjem ter distrubuterjem, dokler nVidia ne proizvede uradnih gonilnikov. Gonilniki bodo pa zagotavljali, da bodo kartice testerjem čimbolj predstavile Geforceove funkcije ter izrazile najvišjo možno kvaliteto ter bodo identične karticam, ki jih bomo poslali končnim uporabnikom."

    Če vam iz "komercialne slovenščine" prevedem to v jezik povprečnega računalničarja, ki ima moralne zadržke proti branju MED vrsticami, vam povem tako: nVidiini gonilniki, ki naj bi poganjali Geforce3 (10.80 ter 11.00) so trenutno, vsaj izgleda tako, še nezanesljivi ter ne podpirajo vseh možnosti, vgrajenih v GF3. Če pa mislijo testerjem poslati ENAKE produkte kot distributerjem, to pomeni, da VisionTek svoje GF3 kartice ne bo izdal še vsaj 3 do 4 tedne. Mar to pomeni, da so bili vsi dosedanji testi referenčnih GF3...

    4 komentarji