»

Še enkrat o brezžičnih omrežjih

The Register - Če me spomin ne vara, sem že vsaj trikrat pisal o varnosti brezžičnih omrežij. Ponavadi je bilo govora o velikem potencialu, vendar preslabo zagotovljeni varnosti.

Sedaj pa je 20 IT vodilnih managerjev, ki jih je na konferenco v London povabil Defcom, prišlo do sledečih zaključkov:
  • Brezžična omrežja bodo v treh do petih letih podobno varna kot sedanji LAN-i
  • Glavni razlog za slabo razširjenost je še vedno pomanjkanje varnosti
  • Rast prodaje naj bi letos dosegla 73%
To je samo nekaj povzetkov, ki so jih sprejeli. Več pa najdete tukaj.

0 komentarjev

Prihajajo mobilni hekerji

The Register - Kot poročajo na Registru, hekerji niso več samo temna stran "klasičnega" računalništva, če temu lahko tako rečemo, ampak so začeli prodirati tudi na področje mobilnih komunikacij.

Tako sem zasledil, da se je precej uporabnikov T-Mobilovega GPRS lokalnega omrežja v ZDA pritožilo nad čudnim obnašanjem računalnikov. Kot so kasneje ugotovili, je prišlo do pošiljanja prob, gre za zametek pravih napadov. Seveda so na strežnike takoj postavili požarni zid, poročajo tukaj.

Bomo ph33r us našli tudi že preko ModregaZoba?

0 komentarjev

Teorija brezžičnih omrežij

Digit Life - Danes je sicer sobota, samo občutek imam, da je nedelja. Najbolj k temu pripomore splošni vtis na novičarskih straneh, ki ne dajejo prav nobenega pametnega pisanja.

Kljub temu vas na Slo-techu razvajamo, in gremo za vas do konca, če je potrebno. Tako sem danes našel en zanimiv članek, kjer avtor razloži teorijo delovanja brezžičnih omrežij, njihovo tehnično podlago in prihodnost. To in še več tukaj.

0 komentarjev

Spet o varnosti WLAN-ov

The Register - O tem, kako se spreminjajo kriteriji in varnost brezžičnih omrežij, smo na Slo-techu že poročali. Da se zadeva pelje kot jara kača, je logična posledica nedefiniranih standardov.

Ker naj bi nov standard 802.11i prišel šele konec naslednjega leta, so se pri Wi-Fi Alliance odločili izdati Wi-Fi Protected Access (WPA), ki bo nasledil WEP (Wired Equivalent Privacy) protokol. Prvi bo za razliko od drugega omogočal dinamično razporejanje ključev, večjo varnost pa naj bi zagotavljal še na druge načine. Če vas zanima, na katere, in kaj vse si lahko obetamo v brezžičnih omrežjih prihodnosti, potem odklikajte sem.

5 komentarjev

New Deal

The Register - Kot je že v navadi, morajo ameriški predsedniki svoj nos vtikati v skoraj vse zadeve, od katerih lahko imajo koristi. Tako se je Bushev kabinet sedaj spravil v reformo varnosti na internetu.

Nastajal je eno leto, in kakor pišejo na Registru, je tik pred objavo. Vsebuje od 60 do 80 napotkov, kako naj bi se v prihodnje oblikovala varnostna politika v omrežjih, velik poudarek pa daje predvsem sodelovanju podjetij, ki se ukvarjajo z varnostjo. Dokument pod uradnim imenom National Strategy to Secure Cyberspace bo na voljo v polni obliki jutri, tako da stay tuned for more.

5 komentarjev

Spet brezžična omrežja

PC Stats - Čeprav se morda tega ne zavedate (hm, živite verjetno v Sloveniji), ampak brežična omrežja ali WLANi so na pohodu.

Zadnjič sem sicer pisal, kako naj bi bilo poskrbljeno za varnost, danes pa sem našel članek, ki se spusti v primerjavo mrežne opreme, za vsakega proizvajalca posebej. Članek je relativno dolg, in če ste nestrpni, kaj so ugotovili, potem poglejte sem.

Jaz pa še vedno nisem prepričan, da se sosedov mulc ne bo priključil na mojo 100 Mbit linijo..

1 komentar

Varnost brezžičnih omrežij

Elite HW - Kljub temu, da smo po tehnološki razvitosti v Sloveniji še kakšno leto ali dve stran od brezžičnih omrežij, se po svetu že ubadajo z njihovo varnostjo. Tako se avtor članka na EliteHW na zelo poljuden način loti brezžičnih omrežij in varnosti le-teh. V članku odgovarja na vprašanja, kako lahko sosedovemu mulcu preprečite, da bi se obesil na vašo 100 Mbit linijo, kako je s cenami, kaj je "WEP stuff" in podobna vprašanja. Zanimivo (in dokaj kratko) večerno branje.

3 komentarji

Zakodiram se sam!

New Scientist - Prenosna računala se velikokrat tarča tatov in zmikavtov, ki se želijo polastiti teh precej vrednih škatlic veselja. Zato so sedaj na Michiganski univerzi izdelali in razsikali posebno brezžično povezavo med notesnikom in lastnikom. Takoj ko je oddajnik, ki ga nosi lastnik računala v neki določeni razdalji od računala se vsi podatki "zaklenejo", celo tisti na ekranu in tako tat ali nepovabljen gost ne more dostopati do podatkov.

Takoj ko je lastnik oziroma oddajnik, ki je podoben zapestni uri, zopet v dosegu se začnejo podatki zopet odklepati, tako da so takrat, ko lastnik/uporabnik sede za računalo podatki že odklenjeni.
Angleško ministrstvo za obrambo bo tovrstna računala sigurno kupila, saj so do sedaj izgubili že kar 600 notesnikov. [:\\] Več o tem si preberite tu.

4 komentarji

Brezžični DSL

ZDNet - V Avstraliji mislijo vnaprej. V sredini prihodnjega leta mislijo poskusno uvesti tehnologijo brezžičnega broadband internetnega dostopa. Hitrost dostopa na internet naj bi dosegala zglednih 1 Mbit/s, z njo pa ciljajo na uporabnike s prenosnimi računalniki, ki se veliko prosto gibljejo ter rabijo takojšen dostop do največje vseh mrež. Klik!

1 komentar

Domača omrežja

Source magazine - Člankov in testov na temo domačih omrežij je bilo že kar nekaj, a kaj svežega vedno prav pride. V tem članku je avtor opisal vse možne načine domačega omrežja, od tistega najbolj udobnega, brezžičnega torej, preko omrežne napeljave po domačem telefonskem omrežju pa do standardnih Ethernet omrežij, ki so po mojem mnenju najbolj dostopna, saj je oprema, razen stikal, ki niso nujno potrebna, dokaj poceni.

0 komentarjev

How-to: 100mbps optična mreža v naselju

Slashdot - Medtem ko eni še vedno sanjajo o ADSL ali kablu, imajo drugi boljše ideje. Zakaj ne bi kar celo lokalno skupnost omrežili z 100 mbps optiko in se povezali navzven? V stanovanjskem naselju Mattgrand na Švedskem so se odločili, da imajo dosti debilnih ISPjev in naredili točno to... Začetna cena je sicer višja, ampak jarke so opremili z optičnimi kabli, ki bi morali zadostovati vsaj za naslednjih deset let. A je kdo v Sloveniji že poskušal naredit kakšne take lokalne mreže?

10 komentarjev