»

Kitajski hekerji ogrožajo satelite

vir: Symantec
Symantec - Ko poročajo iz podjetja Symantec, so v zadnjem času zasledili številne vdore v podjetja, ki se ukvarjajo z satelitskimi komunikacijami, geoprostorskimi analizami in vojaško proizvodnjo v ZDA in jugovzhodni Aziji. Symantecovi strokovnjaki še domnevajo, da napadi izvirajo iz Kitajske, natančneje od ene od skupin po imenu Thrip, ki jo spremljajo že vse od leta 2013.

Vdiralci so pri tem pokazali precej zanimanja za sisteme, ki nadzorujejo komunikacijske in druge satelite, kar naj bi kazalo na to, da je zadaj...

11 komentarjev

Varnost e-volitev v Sloveniji - se obetajo pritožbe razočaranih kandidatov?

Slo-Tech - Današnje DELO je objavilo članek z naslovom Občine sploh niso preizkusile naprav, v katerem se ukvarjajo s problemom elektronskih volilnih naprav, ki naj bi se (oz. bi se lahko) uporabljale že na letošnjih lokalnih volitvah.

Kot poročajo, je podjetje ISG d.o.o., ki je glasovalne naprave razvilo, le te prodalo šestim občinam. Te so Domžale, Piran, Sevnica, Ljubljana, Koper in Murska Sobota. Država je sicer v zakonu o volitvah v državni zbor določila da mora vsaka okrajna volilna komisija zagotoviti vsaj eno volišče za invalide, kjer je lahko uporabljena elektronska glasovalna naprava, ni pa predpisala kakšne morajo te naprave biti. Tako sploh niso postavljeni tehnični in varnostni standardi, ki jim morajo volilne naprave ustrezati.

Na vprašanja, poslana iz Slo-Techa, v zvezi z elektronskimi volitvami na Republiški volilni komisiji niso odgovorili. So pa za DELO povedali, da so za izvedbo zakona, vključno z morebitnim nakupom volilnih naprav odgovorne občine. Tako je odločitev o...

7 komentarjev

E-volitve v Sloveniji: odprto- ali zaprtokodne?

Slo-Tech - Eden izmed volilnih uradnikov v Los Angelesu je za LA Daily News izjavil, da je povsem normalno, da je volilna programska oprema InkaVote lastniška. "Mislim, da je nenavadno, da nekateri nočejo, da je ta oprema lastniška. Če namreč ljudem date izvorno kodo, boste s tem dali smernice kako je to kodo mogoče pohekati. Mnenja smo, da je lastniška narava kode dobra za varnost". Očitno torej nekateri ameriški volilni uradniki še niso slišali za Kerckhoff'sov zakon, oz. zmotnost načela o varnosti skozi skrivanje.

Kako pa je s tem pri nas? Po novem bo mogoče elektronsko glasovati tudi v Sloveniji. Novela Zakona o volitvah v državni zbor v 79.a členu določa, da okrajna volilna komisija za območje okraja določi najmanj eno volišče, ki je dostopno invalidom, na tem volišču pa lahko volilna komisija omogoči glasovanje s posebej prilagojenimi glasovnicami in glasovalnimi stroji.

Po poročanju medijev, je tako glasovalno napravo v Sloveniji razvilo podjetje ISG d.o.o.. Naprava naj bi...

123 komentarjev

E-volitve tudi v Sloveniji?

Ministrstvo za informacijsko družbo -

Bomo v prihodnosti tudi v Sloveniji volili elektronsko? Kot kaže, da, saj so se problema elektronskih volitev začeli resno lotevati tudi na Ministrstvu za informacijsko družbo. Pred kratkim so namreč objavili študijo o izvedljivosti e-volitev.

Glede na težave z elektronskimi volitvami v ZDA je vsekakor pohvalno, da v študiji ugotavljajo, "da morajo sistemi e-volitev zahteve izpolnjevati v celoti, v nasprotnem primeru bi bilo njihovo uvajanje nesmiselno in zelo tvegano početje.". Vsekakor bo zanimivo videti že, kako bo e-volilni sistem rešil dva precej nezdružljiva problema; volitve morajo biti tajne, poleg tega pa je potrebno za posameznika predhodno ugotoviti, ali ima volilno pravico in ali še ni volil. Postopek ugotavljanja identitete namreč omogoča tudi beleženje kako je nekdo glasoval.

Kot se je izkazalo v ZDA, je eden večjih problemov pri e-volitvah onemogočanje ponarejanja e-glasovnic. Rešitve problema so se v Kaliforniji lotili tako, da so določili, da morajo biti do leta...

23 komentarjev

Lindows odslej tudi Lin---s

OSNews - Pred kratkim je zaradi pritožbe Microsofta padla odločitev, da mora podejetje Lindows spremeniti svoje ime. Pa ne povsod, ampak (zaenkrat) samo na Nizozemskem, v Belgiji in Luksemburgu. In kako je podjetje reagiralo? Po predpisih, seveda. Odslej bo v omenjenih državah znano pod imenom Lin---s, kar izgovarjamo Lindash, ali po naše -- Lindpomišljaj. Seveda je že na voljo spletna stran z novim imenom. Klik!

8 komentarjev

Sedemstoodstotna volilna udeležba

Slashdot - Tudi to se lahko zgodi. V okrožju Boone so volilni delavci presenečeno zastrmeli v računalnik, ko jim je ta kladnokrvno izračunal, da je na nedeljskih volitvah glasovalo približno 144.000 volivcev. Omeniti vsekakor velja, da je vseh volilnih upravičencev tam 19.000. Napako, ki jo je zakrivil MicroVotov program, še preiskujejo, znano pa je že, da je glasovalo le malo več kot 5.000 volilnih upravičencev. Od kje in kako so se pojavili ostali glasovi, ni jasno. Več o tem.

Še en dokaz, da bi za sisteme e-volitev morali uporabljati odprtokodne rešitve.

9 komentarjev

Prosim potrdite spremembo imena 'Plemeniti' v 'Prvivriti'.

Vnunet - Našemu vrlemu predsedniku letalske zveze tovrsten dopis službe za volitve verjetno ne bi bil preveč všeč, Novozelandka Kylene Soar pa je dejansko prejela nekaj podobnega.

Lukenj™ v sistemu volilne komisije Nove Zelandije Zlikovcu namreč omogoča, da volilnemu upravičencu, od katerega so mu poznani vsi osebni podatki, slednje kratkomalo -- spremeni. Kylene je tako prejela prijazno pismo v katerem jo sprašujejo, če bi res rada spremenila svoje ime iz 'Fay' v 'Fat Ass'. Klik!

Humor ali sprevrženost -- vdiralci so med volilne upravičence dodali še svoje domače žival'ce.

0 komentarjev