»

Vedno nevarnejši črvi

The Register - Črvi, ki divjajo po internetu in povročajo preglavice uporabnikom, postajajo vse "pametnejši" in s tem vse nevarnejši. Kot poroča The Register, so pisci črvov v zadnjo različico črva SDBot-UH vgradili še network sniffer, keylogger in še nekaj za okuženega uporabnika nadvse nevarnih "zmogljivosti. Tako ta različica črva vohuni za uporabniškimi gesli, povezanimi s prijavami na strani, kot so recimo Paypal, ali pa celo poskuša izbrskati CD-ključe igric, nameščenih na računalniku. Zaenkrat se ta modiciran črv (še) ni pojavil na internetu, če pa se bo, bo gotovo povzročal težave, ki daleč presegajo tiste, povzročene s strani "običajnejših" črvov. Več o novi nadlogi si lahko preberete tukaj.

21 komentarjev

Intelova nova strategija

Intel - Na Intel Devolopers Forum je Paul Otellini, direktor in CEO Intela, orisal novo strategijo Intela, s katero nameravajo še povečati količino prodanega silicija. Tako bo v letošnjem letu kar polovica njihov zmogljiveših rešitev opremljena z HyperThreading tehnologijo. Naslednjo leto pa v večini, če ne kar v vseh.

S tem dejanjem se Intel pripravlja trg za njihove procesorske rešitve z več jedri. S to tehnologijo bo opremljena generacija Xeonov, imenovana Tulsa, ki pride za Potomac serijo, nekje v naslednjih dveh do treh letih. S tehnologijo dvojnega jedra bo opremljena že naslednja serija Itaniumov 2 -- Montecito. Serija, ki pride za tem, Tanglewood, bo opremljena z večjedrno tehnologijo in bo po njihovih besedah sedemkrat močnejša od trenutno dobavljivih Itaniumov.

Kdaj bo vse to na voljo nam, navadnim smrtnikom, se pri Intelu še niso odločili. Nedvomno pa se nam bližajo lepši časi, ko bo večina aplikacij ter iger pisanih večnitno.

5 komentarjev

Izšel Norton Antivirus 2004

Symantec - Računalniki so v veliki nevarnosti, ko so povezani v internet, saj po medmrežju kar mrgoli črvov in virusov ter na splošno ljudi, ki bi nam želeli med našo nalinijsko izkušnjo škodovati. Najbolj nam tu pomagata požarni zid in antivirusni program. En izmed najboljših protivirusnih programov je Norton Antivirus. Njegov ustvarjalec -- podjetje Symantec -- je izdal najnovejšega člana družine, imenovanega Norton Antivirus 2004 Beta, ki še ni dokončan in še vsebuje nekaj napak. Program pa bo vseeno preverjal nevarno Java kodo, skeniral elektronsko pošto in ščitil vaš računalnik pred neljubimi nezgodami. Dolpoteg!

24 komentarjev

Prihaja nova verzija Symantecovega antivirusnega programa

ARNet - Prvega septembra bo na police prišla nova verzija tega zelo priljubljenega programa, imenovana Norton AntiVirus 2003. Ker so črvi, ki se razpošiljajo po elektronski pošti vse "pametnejši", so pri Symantecu razvili novo tehnologijo imenovano "Blokiranje črvov" (Worm Blocking) za katero so vložili celo vlogo za izdajo patenta.
Gre zgolj za novo marketinško potezo velike hiše ali se nam bližajo dnevi izkoreninjenja črvov? Presodite sami.
Klik za več informacij.

4 komentarji

FBI nagnan iz vaških domov

The Register - Pred kratkim sem poročal o (domnevnem) FBIjevem virusu v razvoju, ki naj bi se razpošiljal preko emaila, naloga pa bi bila beleženje udarcev po tipkovnici ter na tak način poskusiti dobiti gesla za zasebne PGP ključe osumljencev.

Znane pa so že prve reakcije ustvarjalcev protivirusnega programja: Symantec bi, če bi bilo 'orodje' res uporabljano zgolj iz strani FBIja, trojanca proprosto ignoriral -- bi pa zaznali mutirane viruse. Pri Sophosu so manj vladi prilizajoči ter nikakor ne bi dopustili, da njihovo programje trojanca ne bi zaznalo. Sprašujejo se tudi, kako bi ravnali, če tega ne bi uporabljal ameriška vlada, ampak recimo katera druga. To so zaenkrat seveda še precej neuradne govorice.

1 komentar

Bin Laden napada Kitajsko

The inquirer - Vendar ne s talibansko vojsko, ampak v obliki računalniškega črva, ki je samo malce popravljena različica znane Nimde. To pomeni, da se črv Bin Laden razmnožuje na precej podoben način, na okuženem računalniku pa se razpošlje na vse elektronske naslove, ki jih imate shranjene v Outlooku. Črv je bil najprej opažen v Južni Koreji in Avstraliji. Po beseda Symantecovih strokovnjakov, črv ni posebej nevaren.

1 komentar

Microsoft Exchange 2000 & Norton AntiVirus

Vnunet - 'Varnostniki' so opozorili na varnostno luknjo, ki nastane ob sprotnem poganjanju omenjenih programov na istem računalniku.

Namreč, Exchange 2000 prejme sporočilo in ga posreduje protivirusniku v pregled - če je katerakoli priponka 'sumljiva', se sporočilo vrne ('bounca'), skupaj s sporočilom o napaki, iz katerega pa je razvidna tudi pot do naslovljenčevega inbox-a.

Ker popravek še ni na voljo, je priporočeno onemogočenje obveščanja o napakah. Klik!

0 komentarjev

Nova verzija ALi MAGiK 1 čipseta

X-Bit Labs - ALi MAGiK 1 DDR-RAM čipset je bi do sedaj nazanimiv produkt, saj ni ponujal zadovoljive hitrosti. Njegova hitrost je bila nekako v rangu VIA KT133A čipseta. No pri ALiju niso sedeli križem rok in so izdali novo verzijo tega čipseta z novim BO-Steppingom. Na X-Bit labs so prvič primerjali staro in novo verzijo tega čipovja. Po testih sodeč je novi čipset hitrejši od predhodnika za do 14%. Test in primerjavo z drugimi čipseti si lahko pogledate tukaj.

0 komentarjev

Še Adobe Acrobat virus

The Register - Dobro, priznam, da kar tri novice o virusih zvenijo malce pretirano pesimistično, ampak bolje malo pesimizma, kot pa rutinsko formatiranje trdega diska. Če lahko za letošnje poletje trdimo, za človeka precej pasje (zaradi vročine), potem je bilo za računalnike precej kužno, saj so bili zdolgočaseni hekerji kar pridni in so dostavili kar lepo pošiljko novih virusov. Ker je trenutno zelo popularen Adobe, ki je vključen v afero z ruskim programerjem ni vrag da njegovi izdelki nebi "pokasirali" kakšnega virusa. In ravno ti se je zgodilo; pojavil se je črv Peachy, ki okuži Acrobatove PDF datoteke. Peachy je, podobno kot Melissa, Visual Basic Script (VBS) črv. Če kliknemo na okuženo datoteko, bomo okužili računalnik, črv pa se bo poslal na vse naslove, ki jih imamo shranjene v Outlooku. Čeprav črv na prvi pogled predstavlja resno grožnjo, pa temu ni tako, saj za aktivacijo le-tega potrebujemo polno verzijo Adobe Acrobata. Če imamo samo Acrobat Readerja, se črv ne bo aktiviral. Uff,...

2 komentarja

"Adore" črv na Linux sistemih

CNet - Pojavil se je nov črv, ki napada Linux sisteme, že tretji v zadnjih nekaj mesecih. Ta črv, znan kot Adore črv, je namenjen kreiranju varnostne luknje na Linux sistemih in pošiljanju informacije o prizadetih sistemih na štiri različne e-mail naslove iz Kitajske in ZDA.
Ko se naseli na sistem, Adore črv nadomesti aplikacijo, znano kot PS (uporabljajo jo administratorji za nadzor nad programi, ki trenutno delujejo na sistemu), s kopijo te aplikacije, ki bo v seznamu trenutno delujočih programov na sistemu prikazala vse programe razen črva. Nato bo črv poslal kopijo nekaterih sistemskih datotek na štiri e-poštne naslove: dva v ZDA in dva na Kitajskem.
SANS (Systems Administration Networking and Security Institute) je izdal program, imenovan "adorefind", ki lahko odkrije, ali je bil sistem okužen z črvom ali ne.

3 komentarji