»

Linux na ne-modificiranem XBOX-u

Slashdot - Na Slashdotu so objavili zanimivo novico. Kot kaže so na XBOX-scene ter XBOX-hacker pripravili Xbox do tega, da je na njem deloval Linux, in celo poganjal EA-jevo igro "007 Agent under fire". Za delovanje ni bilo potrebno niti odpiranje Xboxa. Potrebujete le originalno verzijo omenjene igre ter spominsko kartico, ki jo zvežete s PC-jem. Mimogrede: tako kartico lahko izdelate tudi doma. Izvirna novica.

0 komentarjev

Open Office za Okna

The inquirer - Če ste bili na Inteinfosu in ste se sprehodili mimo Lugosove stojnice, niste mogli zgrešiti zgoščenke z Open Officom. Če ste podobno kot jaz tudi sedaj še vedno oklevali, ali se splača paket namestiti, potem je tale članek za vas.

Dejansko ne gre v članku za nič udarnega, fantje na Inquererju so zgolj ocenili splošno uporabnost, vrednost glede na ceno (ki je dobila 11/10[:D] ), in pa naredili primerjavo s konkurečnim paketom MS Office. Če še vedno ne veste, ali bi dali 20 minut dela z namestitvijo in testiranjem, je članek ravno pravi za vas..

Kot ponavadi, v nedeljo dobivate teste..

8 komentarjev

Open source osvaja ZDA?

CNet - Na C|Netu so objavili zanimivo novico, iz katere je razvidno, da se bo kmalu začel velik boj med zagovorniki licenčne in open source programske opreme. Zagovorniki odprtega kodovja bodo namreč v tednu, ki prihaja, v kalifornijski parlament poslali predlog zakona, ki bo prepovedoval kalifornijskim državnim organom kupovati programsko opremo od podjetij, ki omejujejo uporabo oziroma dostop do izvorne kode njihovih programov. Ni dvoma, da bo prišlo do velikih lobiranj programskih družb, ki svoje interese vidijo čimdlje od doktrine open sourca.

Če pa bo zakon sprejet, bo to po mojem mnenju presedens in le vprašanje časa bo, kdaj bodo tudi druge zvezne države začele stopati po "kalifornijski" poti.

Kdo ve, morda se nam obeta svet brezplačne programske opreme. Podrobnosti si preberite na tej spletni strani..

4 komentarji

Kritične razmere v sharewaru

Washingtonpost - Gotovo je vsaj večina od vas že slišala za programčke shareware ali preizkusne programe. Saj veste, to so tisti programi, ki jih snamete iz interneta in vam nato iz dneva v dan veselo težijo, da naj jih registriramo. Včasih uporabnika izživcirajo z nekaterimi izklopljenimi funkcijami, včasih pa zgolj s svojim teženjem. Nekateri uporabniki program plačajo in uživajo v polni verziji, nekateri pa so bolj premeteni in uporabljaje piratske "key generatorje". Ker je piratsko registriranje programa pri sharewaru mačji kašelj, so na podlagi poslovanja podjetja Ambrosia Software, ki izdeluje igre in pripomočke za Mace, ugotavljali poštenost uporabnikov njihovih programov. Po končni raziskavi so odkrili, da je več kot polovica uporabnikov hotela registrirati program na nelegalen način. To so ugotovili s posebnim sistemom, ki ga uporabljajo za zaustavljanje piratskega registriranja njihovih programov. Ko registrirate program podjetja Ambrosia Software, dobite kodo preko e-maila, ki pa ne sme...

6 komentarjev