»

Nekateri slovenski poslanci predlagajo prehod na odprto kodo

RTV Slovenija - Kot poročajo na spletni strani RTV Slovenija, so trije poslanci SD (Luka Jurij, Matevž Frangež in Dejan Levanič) za državo predlagali prehod s plačljive licenčne programske opreme na odprtokodno. Pobudo v zvezi s tem so naslovili na predsednika vlade, ministra za javno upravo, visoko šolstvo, znanost in tehnologijo ter ministra za šolstvo in šport.

Omenjeni poslanci so mnenja, da bi država s tem prihranila precej denarja (Državni zbor za nakup licenc menda porabi kar pol milijona EUR) , poleg tega pa so odprtokodne rešitve prav tako dobre kot lastniško programje.

Poslanci predlagajo postopni prehod (najprej naj Firefoxom in Open Office), kasneje pa naj bi iz okolja Windows prešli tudi na Linux.

Očitno bomo poleg kreganja o partizanih in domobrancih dobili še prepiranje o odprtokodnem in zaprtokodnem programju. Bo tudi ta delitev strankarsko pogojena?

388 komentarjev

Bo Windows Media Photo izrinil JPEG?

News.com - Zapis JPEG je bil do sedaj zelo priljubljen za shranjevanje bitnih slik, še zlasti obsežnejših, kot so npr. digitalne fotografije. Pri Microsoftu pa so ugotovili, da kljub vsemu ni čisto popoln, zato so na WinHECu napovedali uvedbo novega zapisa Windows Media Photo, ki naj bi bil podprt že v Visti, poskrbeli pa bodo tudi za uporabnike Windovs XP. Ta zapis naj bi za fotografijo enake kakovosti porabil okoli polovico manj pomnilniškega prostora od JPEGa, to pa naj bi obenem tudi pohitrilo prenos in tiskanje fotografij ter blagodejno vplivalo na življenjsko dobo baterij v digitalnih fotoaparatih. Novi zapis naj bi bil tudi prijaznejši za obdelavo slik. Tako naj bi bilo lažje obdelovati le del večje slike, ravno tako pri obračanju (npr. pokončno posnetih) fotografij ne bi bilo več potrebno le-teh najprej odkodirati, zavrteti in zakodirati nazaj v prvotni zapis.

Čeprav v izvirni novici o tem ne piše nič, bo zapis najbrž podpiral tudi metapodatke o fotografiji. Ravno tako še ni...

121 komentarjev

Tudi RTV Slovenija ne zaostaja več

Slo-Tech - Pred kratkim so tudi na nacionalni televiziji popolnoma prenovili svojo spletno stran, ki je sedaj nekoliko bolj všečna. Poleg tega, da ponujajo prenos radijskih postaj v živo (kar omogočajo že nekaj časa) so se odločili ponuditi tudi prenos slike v živo. Tako lahko sedaj poleg obeh največjih komercialnih TV postaj (POP tv in kanala a) v živo spremljamo tudi program TV Slovenija. Že kar nekaj časa pa omogočajo t.i. avdio in video na zahtevo. Očitno se tudi v sloveniji na področju multimedije obetajo lepši časi.:\\ Hitra pipica ne bo odveč, klik pa tukaj!

9 komentarjev

Novi Compatibility update za Win2k

Slo-Tech - Še ena zanimiva softverska novička danes: pojavil se je novi Compatibility update za Win2k operacijske sisteme. Zadevca se nahaja tukaj, dobro pa je vedeti, da je kumulativna, torej vključuje tudi vse predhodnje popravke. Še kratko pojasnilo kaj to sploh je: gre za preprost popravek, ki omogoči poganjanje nekaterih programov in iger, ki doslej niso bili kompatibilni z Win2k operacijskimi sistemi. V novem popravku ni nekih vidnejših imen, razen Grim Fandango, Falcom 4.0 in nekaj starejših pustolovščin. Hvala Mateju in Anderji.

0 komentarjev