»

Končno se bo "preoblekel" tudi Bluetooth

Gizmodo - Po dolgem času bomo dočakali tudi nadgradnjo tehnologije Bluetooth. Jeseni se nam namreč obeta nova verzija, ki bo nosila številko 2.1. Prihajajočo nadgrajeno verzijo 2.1 pa naj bi že leta 2008 nadomestili z verzijo 3.0, ki zaenkrat nosi delovno ime Seattle in ki naj bi prinesla hitrost prenosa podatkov celo do 480 Mbps (60MB/s). Če upoštevamo, da je trenutna hitrost prenosa podatkov 2.1 Mbps je to napredek, ki odpira ogromno novih možnosti za uporabo te tehnologije.

Naprave, ki bodo podpirale novi standard naj bi bile enostavneje povezljive in tako uporabniško prijaznejše. Ostale značilnosti, kot naprimer največja možna razdalja za delujočo BT povezavo, naj bi ostale enake.

Izdelovalci Bluetooth opreme napovedujejo "napad na trg" ob božičnih praznikih, ko je povpraševanje po takšnih "igračkah" največje.



Več o tem:
Gizmodo

14 komentarjev

SATA krmilniki

Tom's Hardware -

Niti ne tako dolgo nazaj so se po medmrežju začele širiti govorice o nasledniku ATA 133. Nov način prenosa so poimenovali Serial ATA oz. ATA150. Prednosti, ki ju ponuja, sta dve -- večja hitrost prenosa podatkov ter ožji in tanjši kabli, ki ne ovirajo zračnega pretoka v ohišju, pa še lepše izgledajo. Za to novo tehnologijo so morali še izumiti krmilnike, ki skrbijo za pravilno delovanje trdih diskov.

Najnovejših pet so si ogledali na Tom's Hardware, kjer so spisali tudi obsežen članek na to temo. Za testiranje so uporabili Seagatov Baracuda ATA V, ki ima 8 MB predpomnilnika in je na voljo v kapacitetah 80 in pa 120 GB. Nad hitrostjo prenosa podatkov so bili malo...

1 komentar

Seagate U7 je Barracuda V?

X-Bit Labs -

Ruska navijaška stran X-Bit Labs se je ponovno izkazala. Tokrat se jim je posrečilo dokopati do novega Seagateovega trdega diska, ki sploh še ni bil uradno predstavljen, pa tudi na njihovi uradni strani o njem še ni podatkov. Disk se imenuje Seagate U7 60GB.

Označen kot model ST360012A, s firmwareom različice 3.30 ter 5400rpm izgleda disk kot Barracuda V. Še več, za nameček so testi hitrosti branja in pisanje pokazali identične rezultati kot pri Barracudah V. Se je torej Seagate odločil ponuditi Barracude po nižji ceni z malenkost slabšimi karteristikami kar pod novim imenom? Odgovor, ki so ga prejeli od uradne tehnične podpore to sicer zanika, a dejstva ostajajo zanimiva. Sicer pa so nam tako ali tako obljubili test. Čakamo!

0 komentarjev

Vpoklica ni bilo

The Register - Če spremljate strani z "lažjimi" novicami, ki se nanašajo na informacijsko tehnologijo, potem ste vsekakor zasledili vest, da naj bi Fujitsu v Veliki Britaniji menda zaradi napake pozval lastnike 300.000 diskov, naj jih vrnejo.

Tako je poročal tudi The Register pred nekaj dnevi. Da je bila senzacija bolj napaka pri prevodu, pa je novinarjem na Registru zagotovil prestavnik za stike z javnostjo pri Fujitsuju, in zanikal, da bi kjerkoli vpoklicali nekvalitetne diske. Potrdil je sicer, da je med 10 milijoni diskov, ki jih izdelajo na Japonskem, med dvema in tremi procenti diskov z napako, samo da se enakomerno porazdelijo po svetu, in da ni nevarnosti, da bi se vsi nakopičili na manjšem področju.

Sicer pa najdete na koncu članka celoten potek zgodbe, če bi koga zanimalo.

Naj je res ali ne, samo IBM ima očitno konkurenco..

0 komentarjev

Maxtor MaXLine™

Maxtor - Maxtorjevi MaXLine ATA diski so nova zadeva na trgu, toda to niso navadni diski. Če že ne zaradi cene, pa zaradi njihove neverjetne vzdržljivosti in kapacitete. Do 320GB veliki modeli lahko delujejo 24/7 (24 ur na dan, 7 dni v tednu), brez ugašanja, zdržijo pa nad milijon delovnih ur.

Predstavili bodo več modelov teh diskov. S 5400 obrati na minuto in do 320GB se bo ponašala linija MaXLine II, linija MaXLine Plus II pa se bo vrtela s 7200 RPM in podpirala do 250GB. Obe liniji sta opremljeni z ATA133 vodilom, novejši modeli pa bodo imeli tudi SerialATA. Še več o tem pa na Shareholder.com!

9 komentarjev

Prisluhni mi

Overclockers Australia - Ko sem gledal za zadnjimi novicami, mi je prišlo na pamet, kako smo lahko pravzaprav veseli, da so v Avstraliji tako zagreti člani Overclockers Australia. Glede na to, da so že zdavnaj v nedelji, imajo na svoji strani že nedeljske novice. Ki jih seveda dobite pri nas v lepi slovenščini.

Danes mi je od vsega, česar še niste prebrali, padla v oči povezana na IBM-ovo stran za pomoč uporabnikom, kjer najdete vse zvoke, ki jih pušča disk. Torej, če ste nesrečni lastnik IBM-ovega skupka elektronike in plošč, po domače diska, lahko preverite, kaj počne vaš disk, ko spušča čudne glasove. Prisluškovati pa najbrž znate..

1 komentar

Serial ATA diskovje

PC World - Nekaj novih stvari o tem prihajajočem standardu. Seagate je izdelal prototipni SerialATA disk s hitrostjo prenosa podatkov 150 MBps, toda s potencialom, da bo nekoč deloval pri kar 600 MBps. Disk namesto 5V za delovanje potrebuje 3V in je s kontorlerjem povezan z 0,25 inčnim kablom namesto s standardnim 2 inčnim, kar bo razveselilo vse overklokerje. Prav tako disku ni potrebno določiti ali je šefe ali suženj (master/slave).

Seagate napoveduje prve SerialATA diske že jeseni, Maxtor in Western Digital pa mu bosta sledila konec leta, ko bo VIA že začela vdelovati podporo v njene čipsete. Prav tako bodo večje tudi kapacitete. Seagateova Barracuda ATA V bo, kot že vemo, držala 120GB podatkov. Western Digitalov novi Caviar (zanimivo ime) pa naj bi dosegel kar 200GB. Tukaj.

3 komentarji

Serial ATA vse bliže

GamePC - Videli smo jih na CeBitu, ko so jih (že pregovorno stereotipni) mali poševnooki ljudje molili obiskovalcem pod nos. Nekako nam je že znano, da bo "navadni" ATA standard šel v pozabo. Ne bomo več gledali širokih 40 do 80 žilnih kablov ter preklinjali ob ponovni ponastavitvi mostičev na zadnjem delu diska. Potreben bo je ozek sedemžilni kabel ter priključek za elektriko in disk bo zaznan. Highpoint je svojo SATA zverino na PCI vodilu že izdal. Nanjo lahko priključimo dva diska, podpira RAID, hot-plug ter hot-swap ter teoretično največjo hitrost prenosa 150 MB v sekundi. Klik! Počakajmo še na razširitev prodaje diskov ter začetek spajkanja SATA kontrolerjev na osnovne plošče. Moje osebno mnenje - dobro...

6 komentarjev

Naši članki

Slo-Tech - Ko takole dobivam en kup e-mailov in me ljudje na IRCu sprašujejo vse sorte stvari, z veseljem odgovarjam na "težja" vprašanja, ki jih še nismo obdelali v naših člankih ali forumu, toda če me trije ljudje na dan vprašajo, kako naviti GeForca2 in kako priklopiti ventilator, se mi skoraj zmeša.

Zato sem se odločil, da vas obvestim, da računalniški znalec in overkloker ne morete postati kar čez noč. Potrebno je prebrati precej gradiva - ki ga imamo na Slo-Techu dovolj - se poglobiti in se počasi prebijati naprej. Tudi stare teme na Forumu je treba malce prebrati. Odločil sem se namreč vas malce obveščati o starih člankih na Slo-Techu, vsak teden par, da vas začetnike počasi vpeljemo v overklokanje. V redu?

V prvi vrsti si oglejmo najprej sestavljanje računala, hlajenje sistema, overclockanje za začetnike, optimalne nastavitve BIOSa ter hlajenje grafičnih kartic. Nato pa po forumu poiščite še teme o navijanju različnih procesorjev in grafičnih kartic in naredili ste prvi korak pri...

9 komentarjev

Seagate Barracuda ATA V 7200

Seagate - Seagate je prikazal demonstracijo že popolnoma delujočega novega orjaka - trdega diska Barracuda V (ATA). Zadevo so prikazali na PC Expo/TechXNY in sicer na prototipni Intelovi matični plošči.

7200 obratov se morda ne sliši tako silno veliko, toda če vam povem podatek, da bo ena plošča trdega diska nosila kar do 60 gigabajtov, se vse skupaj sliši drugače. Odgovorni pri Seagateu obljubljajo nove diske jeseni. Klik!.

0 komentarjev

Epox predstavil ploščo s krmilnikom Serial ATA

The inquirer - Napovedi so napovedovale, da bomo prve plošče s krmilniki Serial ATA ugledali šele jeseni, vendar pa jih bomo očitno deležni še v tem mesecu. Epox je namreč predstavil EP-8K5A2, ki bazira na čipovju KT333 in podpira naprave USB 2.0 ter ima vgrajeno LAN kartico. Poleg tega se lahko Epoxov izdelek pohvali tudi s tremi režami za pomnilnik PC2700 DDR SDRAM, šestimi PCI režami, 1 AGP 4x režo, solidnim šestkanalnim zvočnim čipom, značilnim debug ekrančkom in dvema IDE priključkoma. Epox obenem še dodaja, da bo plošča namenjena zahtevnim uporabnikom, saj bo bojda ena izmed najbolj prijaznih navijanju in najbolj stabilnih. Bojda bo ponujala tudi RAID. Več o njej si preberite tukaj.

0 komentarjev

Seagate prvi s SerialATA diski?

PC World - Glede na to, da Seagate že kar nekaj časa prikazuje svoje Serial ATA diske, ki delujejo v navezi z Intelovimi prototipnimi ploščami, utegne biti eden izmed prvih proizvajalcev, ki bo ponudil diske s tem vmesnikom že to jesen. To bodo predelani diski Barracuda ATA V, ki bodo obenem tudi eni izmed prvih, ki bodo vsebovali 60 GB plošče. Diski bodo opremljeni z drugačnim veznim čipovjem in večjim predpomnilnikom, ki bo lahko velik tudi 8 MB. Obenem Seagate navaja, da se novi diski kljub novemu vmesniku ne bodo cenovno preveč razlikovali od tistih z vmesnikom ATA/100. Ker pa za diske Serial ATA jeseni še ne bodo mogli poskrbeti procesorski nabori, pa bo Seagate poleg novih diskov prilagajal tudi ustrezne krmilnike. Serial ATA Barracude bodo najprej na voljo v 80 in 120 GB izvedenkah.
Obširnejšo podporo standardu Serial ATA pa lahko pričakujemo v letu 2003.

4 komentarji

ATA 133

več strani - Kot veste, sem bil odsotem par dni. Tako da ne vem natančno, kako pozorno smo na Slo-Techu spremljali rojstvo novega ATA standarda. Ne glede na to če smo ali ne, bom naredil kratko obnovo.
Pred nekaj dnevi je Maxor objavil podporo novemu ATA standardu. Tokrat gre za ATA133, ki, kot to pove že ime, lahko teoretično doseže prenose hitrosti do 133 MB/s. Maxor je največji proizvajalec trdih diskov na svetu (še posebej po tem, ko je kupil Quantum), tako da njegova "beseda" kar nekaj velja.
Ali pa tudi ne? Veliko podjetiji je že odklonilo ta nov standard. Res je sicer, da je ATA standardu že pošteno odklenkalo in ga tudi nekaj višja vrekvenca delovanja ne more rešiti, ampak nič ne stane, če nocejšp tehnologijo pač implementiraš v svoj novi izdelek. Intel je tako že zavrnil uporabo ATA133, ker da mu ATA100 poplnoma zadostuje da prihoda njegovega SerialATA standarda. Seagate se je tudi odrekel ATA133 standardu z istim obrazložilom kot Intel; raje bo počakal na SerialATA. Le VIA in SiS sta...

3 komentarji