»

Problem P ≠ NP za zdaj ostaja nerešen

Slo-Tech - Relativno neznani matematik Vinay Deolalikar, ki je zaposlen v Hewlett-Packardu, je prejšnji konec tedna osupnil svet s povsem resno objavo, da je dokazal milenijski matematični problem, da P ni NP. Domnevni dokaz obsega 102 strani in ni le potegavščina, marveč zaresen poizkus dokaza tega problema. Žal po nekaj dneh pregledovanja internetne skupnosti lahko skoraj gotovo zaključimo, da neuspešen.

Clay Mathematics Institute of Cambridge iz Massachusettsa je na prelomu tisočletja razpisal nagrado milijon dolarjev za rešitev vsakega izmed sedmih največjih nerešenih (poimenovanih milenijski) problemov v matematiki. Ti so Swinnerton-Dyerjeva domneva, Hodgeova domneva, Navier-Stokesove enačbe, problem P = NP, Riemannova hipoteza,

25 komentarjev

Nov ZZZ

ZZZ - Kakor se dobro spomnim časov, ko nas je Ziggga (če moj spomin deluje pravilno) opominjal nanj, je bila novica o novem ZZZ-ju vedno prvi dan. Toda časi se spreminjajo, in sedaj boste povzetek dobili od mene.

V tokratni, že 146. številki poročajo o merjenju v zračnem prometu (ali cvrenju ptičev med poletom), o tem, kako bi se dalo rešiti Benetke pred potopom in augmentaciji oči (ravno včeraj sem se spomnil na Deus Ex, je to telepatija?[:D] ). Še več zanimivega branja (in eno Bushevo sliko) pa najdete tukaj.

1 komentar

ZZZ 138 in 139

ZZZ - Poletje je, tako da so dvojne (poletne) izdaje revij že standard. Tudi ZZZ ni izjema, saj se bodo naslednjič vrnili šele v začetku septembra. O čem govorijo tokrat? O matematiki za somalskimi oboroženimi silami (dobra fora, branje obvezno [:D]), o novih metodah oboroževanja, o miški, ki izgleda kot nepremično pero, o neumnih izumih, in tako naprej... Klik!

0 komentarjev

ZZZ 137

ZZZ - Nori Američani, nori Rusi. Čisto res. Če si preberete eno najdaljših številk ZZZja doslej, številko stosedemintrideset, boste lahko brali o množici izumov, nekaterih uporabnih, drugih pa, preprosto, bednih [:D]. Zanimivo je, da so ZZZjevci šele sedaj opazili OCR-pero, saj se le-ta na našem trgu prodaja že tri leta. Preberemo lahko nekaj o aparatusih izgleda vodne pištole, le da le-ti iz sebe spuščajo popolne dimne krogce - za tiste, ki ne kadijo ter hočejo izgledati kul pred kadilkami [:D]. Naslednja zanimivost? Konceptni avto Sony-Toyota, ki predvidi vaše razpoloženje ter vas miri na cesti, ko vas kak kreten izsili. Vse to in še veliko več tukaj [:D].

0 komentarjev

Novi ZZZ

ZZZ - Teden je naokoli in zopet je izšel novi izvod ZZZ-ja, v katerem zopet najdete poročila o najbolj norih in nemogočih napravah. Za razliko od ostalih izvodov je tokratni malce bolj normalen, saj so se pisci tega izvoda razpisali o nekih čudnih letalih, ki naj bi povzročila pravo revolucijo pri dizajniranju novih modelov, o 3D kamerah, daljinsko vodenemu robotskemu čolnu, ki je namenjen vleki smučarjev na vodi in o predelavi igre Ultima 1, ki že dolgo časa buri duhove.

0 komentarjev

Zobarca, plombo, pa še mobitel, prosim...

ABC News - Heh, to je pa eden od izumov, ki bi spadal v ZZZ. Tukaj si lahko preberete, kako bo najnovejši izum britanskih izumiteljev vplival na naše življenje: Ker so čipi dandanes narejeni v tako majhni velikosti, ni vrag, da ne bi mogli enega vgraditi kar v zob. Zadeva je sestavljena iz majhnega vibratorja, ki opozori na klice, iz oddajnika ter sprejemnika ter iz majhnega zvočnika, ki z resonanco posreduje zvok po glavi v naše uho. James Bond, skrij se [:D]! Kako vraga ga bom pa polnil?

11 komentarjev

Nova številka on-line časopisa ZZZ

ZZZ - Spet je tu. Kot vsakega prvega v mesecu je ZZZ spet objavil najbolj nore stvari, ki si jih človek lahko zamisli. Pa poglejmo o čem govori tokrat. O vozilu, ki lahko doseže 100mph in je v resnici kolo. Gre za kolo, v sredini katerega sedi voznik in vozi. O posebnih raketicah, ki bi bile poslane v nevarne situacije... Edino kar me moti pri njih je hm, hm čudna oblika. Poglejte si sami in presodite, na kaj vas spominja. O posebni sondi, ki bi jo poslali na Sonce. O posebni napravi, ki omogoča preklapljanje med dvema računalnikoma. Najbolj pa mi je všeč "tedenska fotografija". Na fotografiji je YF-24 stealth. Letalo ki je, kot boste sami videli, resnično nevidno. Več o tem tu.

12 komentarjev