»

Intel napreduje pri tehnologiji steklenih substratov

vir: Intel
Intel - Pri Intelu so po desetletju razvoja steklenih substratov za pakiranje čipov naposled dovolj daleč, da lahko napovedo prve izdelke na tej osnovi do konca tega desetletja. Steklena podlaga naj bi omogočila ne le zmogljivejše, temveč tudi mnogo večje procesorje kot doslej.

Medtem ko se pri razvoju procesorjev običajno osredotočamo na računska jedra, pomnilnike in ostale elemente polprevodniških vezij, se rado pozabi, da čip sestavlja še druga polovica - namreč podlaga, oziroma substrat, ki povezuje silicijsko logiko z vtičnico na matični plošči. Podlaga ima več ključnih funkcij; podatkovne in napajalne vode prevaja med formatom nanometrov v siliciju in mnogo redov velikosti večjim meram podnožij; silicijskemu vezju daje strukturno oporo in običajno nosi tudi toplotni ščit. V zgodovini smo videli že več prehodov med tehnologijami substratov; prvi procesorji so imeli kar kovinske (lead frame), nakar so v devetdesetih prodrli keramični, po prelomu tisočletja pa takšni iz organskih...

3 komentarji

Test LCD zaslona

Modfactor - Testi monitorjev sicer niso tako popularni, kot na primer testi procesorjev, saj imajo vsake oči "svojega malarja", a vendar ... Na ModFactor so ™ vrgli na Samsungovega 17'' paličnega LCDja, imenovanega SyncMaster 172T. Preverili so vse, kar se monitorju praktično da stestirati ter se na široki razpisali o njegovih tehničnih karakteristikah. Če imate kaj odvečnega časa, klik!

1 komentar

Upad prodaje LCD-jev

The Register - To, da kako so LCDji dobri za vaše oči, vas poskuša sedaj prepričati večina filmov, vsa podjetja, ki kaj dajo nase, zadnje čase pa še Univerza v Ljubljani, ki svojim zaposlenim daje po novem LCD zaslone [;)].

Vse lepo in prav, samo glavnino trga še vedno predstavlja majhen uporabnik, ki predvsem po zadnjih podražitvah okleva, če mogoče njegov star CRT monitor še vseeno ni za v smeti. In to se odraža tudi na prodaji. Prvič se je zgodilo, da je prodaja med četrtinama padla. Razlika med Q2 in Q1 letošnjega leta znaša v povprečju 16 odstotkov, poroča Register. Kljub temu pa ni razloga pa preplah, saj je na letni ravni neto prirast prodaje 130%, predvsem zaradi zmanjševanja cen, ki jim omogoča korejska industrija, in pa povečevanja diagonale. Levji delež prodaje še vedno pade na velika podjetja z gotovimi računalniki, torej HP, Samsung, Dell, Philips in Fujitsu Siemens.

LCD na vsak slovenski računalnik.....

4 komentarji

Čarobni LCD-ji

New Scientist - Se vam je že kdaj zgodilo, da ste gledali pomembne in občutljive podatka na zaslonu, ko sem vam je za hrbet priplazil brat/sestra/mama/oče in se začel zanimati za podrobnosti? Od sedaj lahko imate na računalniku celotno anatomsko zbirko, in jo gledati ob polni sobi, pa vendar boste edini, ki boste videli sliko.

Seveda le, če imate 2000$ preveč, in ne veste, kam bi jih dali. Podjetje Iizuka Denki Kogyo namreč razvija LCD zaslone za posebne potrebe. Kot poročajo na New Scientistu, lahko s polarizacijo svetlobe, ki prihaja z zaslona, le-tega naredijo praznega. Sliko vidijo samo tisti, ki imajo depolarizacijska očala. Sicer je sistem zelo preprost, pa je tudi zelo učinkovit, razen če imate doma doktorja fizike. Očal namreč ni tako lahko ponarediti, ker se zadaj skriva kar nekaj fizike.

Ste pripravljeni na novo poglavje zasebnosti?

4 komentarji

Cenejši LCDji?

DigiTimes - Samsung namerava šesto generacijo svojih LCD displejev graditi na večjih steklenih substratih. Ko so proizvajali peto generacijo LCDjev, so lahko na substratu velikosti 110x125 cm napravili tri 30-palčne ter devet 19-palčnih TFTjev. Sedaj, ko je substrat večji, natančneje 137x167 cm, lahko Samsungovci na njem naredijo šest 30 palčnikov ter kar šestnajst devetnajstpalčnikov. S to potezo namerava Samsung približati končne cene TFTjev še bolj končnim množicam. Proizvodni stroški naj bi sedaj padli na 10 dolarjev na palec diagonale (ni slabo, 19" LCD za 190 dolarjev, a? [:D]), o končni ceni lahko pa le ugibamo. Klik!

6 komentarjev

3D LCD?

BlueSmoke - Ja, točno tako. Pri Bluesmoke-u so imeli na testu Dimension Technologies 2015XLS - 3D LCD monitor. V testu imate podrobno napisano uporabljeno tehnologijo, katera vam da 3D pogled, monitorjeve tehnične podatke (žal je le 15' [;(]) in seveda test [;)]. Le ta je (po besedah avtorja testa) pokazal, da monitorju ni para. Preskusil je nekaj iger (RTCW, Quake III, Unreal Tournament, in Serious Sama), ter povedal samo, da je zadeva sapo jemajoča. Žal pa se malce zatakne pri ceni. Le ta znaša za 15' $1699, za 18' pa kar $5995 [;(]. Tako si ga bodo (zaenkrat) lahko privoščili resnično samo najbogatejši. Šmrc...

1 komentar

MicroOpticaovi "zasloni"

Tech Extreme - Na Tech-extreme so se razpisali o podjetju MicroOptical. MicroOptical izdeluje prenosne "zaslone" oz. neke vrste očala, ki projecirajo sliko 40 inčev pred nas. Ti zasloni naj ne bi ovirali našega zaznavanja okolice in naj bi bili enakovredni 12" navadnim LCD zaslonom. Take zaslone s projeciranjem slike v zrak bodo v prihodnosti uporabljali dlačniki, ki bodo s tem lahko še manjši.

Predstavili so tudi manj mobilne projektorje slike za ogled DVD filmov. Ta projektor projecira sliko kar na naša očala. Da vas še nekoliko razveselim s predvideno ceno 500$, kar po mojem mnenju ni veliko. Klik!

0 komentarjev