»

24. april: Visual Studio 2003, Windows Server 2003, SQL Server pri 64 bitih

Vnunet - Microsoft je pred časom najavil, da je 'Everett', kodno ime naslednika Visual Studio .neta, končno dobilo uradno ime: Visual Studio 2003. Zgodnja verzija je že nekaj časa na voljo MSDN naročnikom, 24. aprila pa bo uradni pričetek razpečevanja kupcem.

To se bo zgodilo vzporedno z družino strežniških izdelkov Windows Server 2003 (bivši .net Server Family) in 64-bitne različice SQL strežnika. Poseben poudarek bo seveda na lažjem razvoju in povezljivosti spletnih storitev (web services), pes pa seveda taco moli še dlje -- .net. Klik!

Podrobnosti o naslednji verziji razvojnega okolja, 'Whidbey', ostajajo za zaprtimi vrati NDA papirčkov. Jo pa imamo ugledati vzporedno z naslednikom SQL strežnika, kar zna predstaviti zanimiv premik paradigme programiranja (seveda, če bo stvar sprejeta). No, ako nasledniku Windowsev uspe z WinFSom...

Da, prihodnost bo zanimiva. Microsoft Dont. Ups, dot net.

0 komentarjev

Longhorn?

Warp2Search - Včeraj smo poročali o screenshotih serverske izdaje Windows XP, imenovane Windows .NET 2003. Danes pa so se na spletu pojavili celo screenshoti naslednika Windows XP, ki se zaenkrat kodno imenuje Windows Longhorn. Šlo naj bi sicer za alpha različico, kar pomeni da se bo konča verzija verjetno zelo razlikovala od nje.

Ponovno se postavlja vprašanje, ali slike niso nemara samo ponaredki spletne strani, ki si želi svojih pet minut slave, ali pa gre za resnične posnetke. Presodite sami!

16 komentarjev

Yukon: "Počakajte do sp1"

Vnunet - Povej mi, bralec, kolikokrat si že slišal nasvete, da z inštalacijo 'poljubnega' Microsoftovega pomembnejšega programja počakaj do izdaje prvega servisnega paketka? --

Gartner, raziskovalna skupina, ki nam je že tolikokrat postregla z zelo zanimivimi rezultati, tudi tokrat vsem zainteresiranim v duhu varnosti strogo odsvetuje namestitev naslednje različice Microsoftovega SQL strežnika. MS naj se v preteklosti -- kar se tiče varnosti -- pač ne bi nevem kako dobro izkazal, zatorej je previdnost v podatkovnostrežniških vodah še kako pomembna. Klik!

error in OnNewProductLaunch ( OdsvetujUporabo ) : infinite loop detected

2 komentarja

.Net: Dobrodošli na krovu, Borland

The Register - Malce več kot leto dni po Microsoftovi splavitvi 'razširjene' verzije razvojnega okolja Visual Studio .Net lahko pričakujemo tudi Borlandov izdelek, ki bo podpiral tehnologijo .Net. Pred kratkim izdan Delphi Studio 7 sicer podpira nekaj malega .net-a, vendar je daleč od tega, kar bo ponujal novi izdelek. Ta bo namreč vpeljal podporo večim programskim jezikom, med drugim tudi Delphiju :-). Klik!

0 komentarjev

Visual Studio .Net: Prihodnost

ZDNet - Microsoft kani to jesen obelodaniti nadgradnjo (Service Pack [>:D]) obstoječega razvojnega okolja Visual Studio .Net. Nadgradnje bodo bazirale predvsem na izboljšani varnosti ter hitrosti, prav tako pa bo orodje omogočalo boljšo povezljivost s sistemom .Net strežnikov (torej nekako podobno sedanji navezi VS.Net z Win2k/xp proti Win9x). Klik!

Kakorkoli, vzporedno z naslednjo generacijo Microsoftovega SQL strežnika, "Yukon", bodo leta 2003 izdali naslednjo verzijo okolja; poudarek bo predvsem na izkoriščanju podatkovne povezljivosti, leto kasneje pa še novo verzijo z "še izboljšanim" uporabniškim vmesnikom ter interakcijo s sistemom Longhorn.

0 komentarjev

Jaz grem pa hitro Windows .Net Server vunpotegnit

Microsoft - Microsoft je včeraj pričel velikodušno (narekovaji niso potebni) akcijo v okviru 'Windows .NET Server Customer Preview Program'-a, v kateri zainteresiranim ponuja strežniški operacijski sistem (beri: obstaja 99 % možnost, da tega tudi dejansko ne potrebuješ [:D]) Windows .Net Server v različicah 'Standard', 'Enterprise' ter slednjega v 64-bitni varianti. Sistemi so seveda verzije RC1 (Release Candidate; za nepoučene: verzija, kakršna bi se sicer lahko že pojavila na policah trgovin, a v primeru Microsofta 1 ali 2 različici pred finalno verzijo :]), katere lahko legalno uporabljamo kar 360 dni, pa še to na celih 10 računalnih -- konec koncev, gre za strežniški sistem, ki ga nekako ni možno stestirati na enem računalo v mesecu dni, ne?

OS lahko pridobite v okviru brezplačnega vunpotega, ali pa za stroške medijev ter pošiljanja (predvidoma 20 - 30 USD) prejmete izvirne CDje. V vseh primerih vam je omogočen dostop do posebne novičarske skupine. Klik!

Kako pravijo? Če hočeš vohuniti za...

5 komentarjev

EU proti .NET tehnologiji

Reuters -

Evropski uniji je očitno zasmrdela ta Microsoftova tehnologija, saj si hoče stvar dodobra ogledati. Pri EU želijo biti namreč prepričani, da .NET Passport v skladu z evropskimi zakoni o varovanju podatkov - Uporabnikove podatke lahko firma uporabi ali posreduje tretji osebi le na podlagi uporabnikovega dovoljenja.

.NET Passport storitev, je namenjena predvsem olajšanju poslovanja po internetu, saj omogoča uporabnikom (danes že več kot 100 mio registriranih uporabnikov), da shranijo uporabniško ime, geslo, številko kreditne kartice, ipd na eno mesto, na .NET. Če se še niste registrirali - uporabnik mora vpisati elektronski naslov, telefonske številke ter zgoraj naštete podatke. Microsoft trdi, da je to čisto prostovoljno.

Microsoft v svojo obrambo seveda trdi, da je .NET Passport popolnoma varen in da sovpada z EU zakoni...

8 komentarjev

Microsoft Visual J# .Net

ZDNet - Billy-evo podjetje je izdalo orodje VJ#.Net, s katerimi je razvijalcem omogočeno pisanje programov v javi, ki pa delujejo zgolj in le na platformi .Net ter v povezavi s sistemom (politiko?) Web Services. Orodje je lastnikom Visual Studia .Net na voljo zastonj, v oškatelnih verzijah pa bo na voljo čez nekaj tednov. Klik!

Sun se seveda 'buni', saj se s tem izgublja glavna prednost Jave, torej poganjabilnost na vseh mogočih napravah, ki javo podpirajo. Microsoft trdi, da se je s tem znebil obveznosti do plačevanja licenčnin (roko na srce, če bi Sun vodil malce drugačno politiko glede jave, bi bila slednja veliko bolj uporabljana kot je), pričakujejo pa, da bo v roku leta dni okoli 15 % jave spisane s pomočjo orodja J#.

3 komentarji

Copyright zaščita v naslednji generaciji diskov!

The Register - The Register je danes objavil eno zares šokantno novico. Obstaja namreč (velika) možnost, da bo v naslednjo generacijo trdih ATA in SCSI diskov vdelana CPRM (Content Protection for Recordable Media) zaščita. Dotično zadevo srečamo na današnjih DVDjih in določenih drugih formatih, vsakdanje delo z računalniki pa bi zelo otežila. Pobudniki te ideja so združeni v NCTIS organizacijo (IBM, Toshiba, Intel, Matsushita), naslednji sestanek pa bo februarja. Če bodo takrat sprejeli specifikacije, je zelo verjetno, da bomo CPRM generacijo diskov videli že poleti. Ena izmed večjih težav, ki se bo pojavila z uvedbo CPRMja v diske je tudi težavnost premikanja podatkov z CPRM diskov na tiste, ki CPRMja podpirajo. Modificirati bi bilo potrebno ves backup, arhivni, kopirni in RAID softver, kar bo po vsej verjetnosti povzročilo veliko protestov. Le upamo lahko, da bo pobuda propadla, saj bo drugače delo in življenje povprečnega računalničarja zelo, zelo oteženo. No ja, seveda je glavno, da se...

5 komentarjev