»

Katastrofalen hrošč v Linuxovem jedru 5.12-rc1 žrl podatke

Slo-Tech - Minuli teden se je pokazalo, da obstajajo zelo utemeljeni razlogi, da testnih verzij programske opreme, četudi nosi oznako rc (release candidate), ni modro uporabljati na produkcijskih sistemih. V nedeljo, 28. februarja, je Linus Torvalds izdal prvo verzijo rc Linuxovega jedra 5.12, kar je po navadi precej dolgočasen dogodek. Če se v verziji rc najdejo kakšni večji hrošči, se ti popravijo in izide naslednja verzija rc, sicer postane verzija končna. To pot pa je imelo jedro 5.12-rc1 katastrofalnega hrošča.

Težava je bila tako resna, da je jedro dobilo oznako 5.12-rc1-dontuse, Torvalds pa je izrecno odsvetoval uporabo in hrošča označil kot double ungood. V kodo se je ob čiščenju prikradel na prvi pogled nenevaren hrošč, ki je okvaril delovanje izmenjalnih datotek (swap). Po navadi se v Linuxu v ta namen uporablja ločena particija (swap partition), ki je hrošč ne prizadene, zato ga niso odkrili takoj. Kdor pa uporablja datoteke za swap, mu bo hrošč pojedel podatke na disku. Zaradi...

59 komentarjev

Microsoft ukinja svoje novičarske skupine

Slashdot - Pred davnimi časi, še preden je bil internet množično dostopen, smo za komunikacijo uporabljali tako imenovane elektronske oglasne deske (BBS). Te so umrle še v prejšnjem stoletju. Kasneje so se razširile novičarske skupine (USENET), ki so svoj zenit že prešle, a še vedno kljubujejo spletnim forumom, čeprav vedno težje. Microsoft, na primer, jih ne bo več držal pri življenju.

Redmondski velikan je napovedal, da bodo ukinili približno 2000 javnih in 2200 zasebnih novičarskih skupin, ki so bile namenjene Microsoftovim izdelkom in partnerjem. Z junijem 2010 jih bodo prestavili na forume v sklopu TechNeta, MSDN in Microsoft Answers. Razlog naj bi bil spam, saj so v Microsoftu zapisali, da forumi ponujajo boljši nadzor nad spamom. V zadnjem letu se je število obiskovalcev teh novičarskih skupin prepolovilo, posredno pa Microsoft tudi priznava, da bo vzdrževanje foruma cenejše. Vse skupaj seveda zavito v celofan z besedami, da gre za evolucijo skupnosti in sporazumevanja.

0 komentarjev

Microsoftova rošada imen

The Register - Prihajajoče Windowse.NET Server 2003 verjetno vsaj po imenu poznate vsi. Ali pa tudi ne, kakor kaže sledeča novica na Registru.

Gigant iz Redmonda oziroma njegovi vodilni so se odločili, da je končnica .NET preveč zavajajoča, ker njihov naslednji izdelek ne bo popolnoma podpiral .NET tehnologije in spremenili ime v Microsoft Windows Server 2003. Ker ima Microsoft menda vsaj to področje pod nadzorom pri sebi, so .NET prihranili za vse aplikacije s to podporo, kljub temu pa se bo na škatli novih Oken bohotil znak Microsoft .NET Connected.

Bolj za šalo kot za res pa si poglejte še prvi odgovor iz priloženega FAQ-ja (ta se je nanašal na spremembo imena, da ne bo pomote):
A) No -- we remain on track for a worldwide launch of Windows Server 2003 in April 2003

6 komentarjev

Screenshoti novih Windows?

Warp2Search - Kljub temu, da Windows .NET Server2003, kot naj bi se imenoval nov Microsoftov strežniški operacijski sistem, še niso izšli, so se na neki nemški internetni strani že pojavili screenshoti beta (build 3689) verzije. O tem, ali so posnetki resnični, ali pa gre za ponaredke jaz ne morem soditi, saj o tem vem premalo, bo pa imel andrej zagotovo povedati kaj zanimivega. [:D] Klik!

8 komentarjev

Remote Desktop

The Register - Odkar imam doma dve računali ter na enem prihajajoča okna .Net, je Remote Desktop moj najboljši prijatelj.

Zato pa sem danes doživel pravcati šok, ko sem odkril tale članek na The Register-u. Uporabnike namreč opozarja na nemajhno leglo Luknjov™ na strežniški in odjemalniški strani tega pripomočka za nadzor in delo na oddaljenem računalniku. No, nemalo napak je bilo odpravljenih v prvem servisnem paketu za Windows XP -- o katerega koristnosti (ter težavah pri namestitvi, ahem) se na našem forumu krešejo mnenja, vendar Microsoft tega ni kaj preveč objavljal. Sicer gre povečini za napake, ki delujejo v dokaj specifičnih okoljih, a se uporabniku vseeno odvali kamen od srca.

p.s.: Ne, vnc mi nikakor ne predstavlja primernega substituta.

6 komentarjev

Microsoft Media Player 9 Series

The Register - Redni užitkarji Windows Update-a ste verjetno zasledili možnost vunpotega (beta) 9. verzije Microsoftovega medijskega predvajalnika, ki je vključen v vsa Okna (v .Net serverjih manjka le ikonica :)). No, program, ki je vsaj zame postal pogojno uporaben v svoji 8. različici, pa v trebušasti devetki prinaša nemalo novih bonbončkov. Klik!

Tako boste oni, ki cenite umotvore današnjih glasbenikov, veseli vgrajenega servisa za nakup glasbe večjih založnikov; izboljšani so predvajalni kodeki, veliko sprememb pa je deležna koda, ki je odgovorna za predvajanje glasbe preko spleta. No, Media Player 9 bo na mojem strežniškem računalu vsekakor zelo uporaben substitut MM Jukeboxu.

Sedaj si grem pa ogledat postavko 'Streaming media server' v seznamu strežnikov tukajle...

10 komentarjev

MS ne bo podpiral Infiniband tehnologije

E-week -

Microsoft v naslednji verziji Windows .Net Server ne bo direktno podpiral Infiniband povezave, bo pa to omogočil drugim piscem kode.

Poteza Microsofta je nabrž povezana z dejanjem Intela, ki je dva meseca pred tem ustavila proizvodnjo Infiniband stikal ostale strojne opreme.

Infiniband prenaša podatke z presuniljivo histrostjo 0.5 do 6GB na sekundo na povezavo. Primeren bo predvse za že tako preozka grla strežnikov pri komunikaciji z bazami podatkov in drugimi strežniki.

0 komentarjev

Visual Studio .Net: Prihodnost

ZDNet - Microsoft kani to jesen obelodaniti nadgradnjo (Service Pack [>:D]) obstoječega razvojnega okolja Visual Studio .Net. Nadgradnje bodo bazirale predvsem na izboljšani varnosti ter hitrosti, prav tako pa bo orodje omogočalo boljšo povezljivost s sistemom .Net strežnikov (torej nekako podobno sedanji navezi VS.Net z Win2k/xp proti Win9x). Klik!

Kakorkoli, vzporedno z naslednjo generacijo Microsoftovega SQL strežnika, "Yukon", bodo leta 2003 izdali naslednjo verzijo okolja; poudarek bo predvsem na izkoriščanju podatkovne povezljivosti, leto kasneje pa še novo verzijo z "še izboljšanim" uporabniškim vmesnikom ter interakcijo s sistemom Longhorn.

0 komentarjev

Jaz grem pa hitro Windows .Net Server vunpotegnit

Microsoft - Microsoft je včeraj pričel velikodušno (narekovaji niso potebni) akcijo v okviru 'Windows .NET Server Customer Preview Program'-a, v kateri zainteresiranim ponuja strežniški operacijski sistem (beri: obstaja 99 % možnost, da tega tudi dejansko ne potrebuješ [:D]) Windows .Net Server v različicah 'Standard', 'Enterprise' ter slednjega v 64-bitni varianti. Sistemi so seveda verzije RC1 (Release Candidate; za nepoučene: verzija, kakršna bi se sicer lahko že pojavila na policah trgovin, a v primeru Microsofta 1 ali 2 različici pred finalno verzijo :]), katere lahko legalno uporabljamo kar 360 dni, pa še to na celih 10 računalnih -- konec koncev, gre za strežniški sistem, ki ga nekako ni možno stestirati na enem računalo v mesecu dni, ne?

OS lahko pridobite v okviru brezplačnega vunpotega, ali pa za stroške medijev ter pošiljanja (predvidoma 20 - 30 USD) prejmete izvirne CDje. V vseh primerih vam je omogočen dostop do posebne novičarske skupine. Klik!

Kako pravijo? Če hočeš vohuniti za...

5 komentarjev

Microsoft: $1.53 MRD dobička v treh mesecih

Newsfactor - Podjetje Billa "Geeselover" Gatesa je predstavilo svoje finančne rezultate. Slednji so nad pričakovanju Wall Streeta; sami prihodki so v 4. (fiskalnem) četrtletju dosegli $7.25 MRD, dobiček pa $1.53 MRD. Nisem končal: prihodki zadnjega -- takisto fiskalnega -- leta so znašali $28.37 MRD, v naslednjem pa pričakujejo še 12 % več. Kl$ng!

Kakorkoli, Microsoft je eno redkih (opaznejših) podjetij, ki je doseglo dokaj dobre rezultate, pa še to brez večjih odpuščanj: sam se dobro spomnim, da sem slabo leto nazaj, ob začetku svojega pisunstva, skoraj vsak dan napisal nekaj novic o odpuščanjih. Prognoze analitikov pa so manj obetajoče, predvsem na račun nove licenčne politike. Gates, Hates, Hades.

8 komentarjev

Microsoft: 1. avgust ostaja

Vnunet - 1. avgust, datum, ko se bodo drastično spremenili pogoji licenciranja in nakupa Microsoftove programske opreme za podjetja, se bliža. Velikan pa tokrat roka ne namerava več prestaviti, kot je to storil zadnjič pod pritiskom množice podjetij, ki iz raznovrstnih razlogov še niso stopila v nova razmerja. Kakorkoli, še več ljudi so namenili pomoči onim, ki se za vstop še odločajo. Klik!

Kaj pravijo številke? Po raziskavah skupine Gartner naj bi spremembe v licenčni politiki (za osvežitev spomina: podjetja bodo po tej spremebi -- v kolikor z Microsoftom ne bodo sklenila pogodbe -- primorana izdelke ob nadgradnji plačati po polni ceni) za 'uporna' podjetja pomenilo v popreču 45 % povečanje stroškov licenciranja; podpisnikov naj bi bilo zaenkrat le tretjina podjetij, kar 35 % pa naj bi jih iskalo finančna sredstva.

4 komentarji

Microsoft Visual J# .Net

ZDNet - Billy-evo podjetje je izdalo orodje VJ#.Net, s katerimi je razvijalcem omogočeno pisanje programov v javi, ki pa delujejo zgolj in le na platformi .Net ter v povezavi s sistemom (politiko?) Web Services. Orodje je lastnikom Visual Studia .Net na voljo zastonj, v oškatelnih verzijah pa bo na voljo čez nekaj tednov. Klik!

Sun se seveda 'buni', saj se s tem izgublja glavna prednost Jave, torej poganjabilnost na vseh mogočih napravah, ki javo podpirajo. Microsoft trdi, da se je s tem znebil obveznosti do plačevanja licenčnin (roko na srce, če bi Sun vodil malce drugačno politiko glede jave, bi bila slednja veliko bolj uporabljana kot je), pričakujejo pa, da bo v roku leta dni okoli 15 % jave spisane s pomočjo orodja J#.

3 komentarji