»

Univerzalni BIOS priročnik

Adrian's Rojak Pot - Ste že kdaj pokukali v BIOS nastavitve? Verjamem da ste, saj ste bili v to verjetno kar primorani. A verjamem, da ste takoj naleteli na veliko ovir in se spraševali kaj ves ta "mumbo jumbo" pomeni in kako optimalno obdelati nastavitve, da bo vaš PC deloval kar najbolje in po vaših željah. Vaših nočnih mor glede optimalne nastavitve BIOSA pa je sedaj konec, saj so na Rojak Pot-u spisali že sedmo revizijo optimalnih nastavitev BIOSA, le-ta pa razkriva kar 147 različnih nastavitev. Članek je dosegljiv na tem naslovu.

0 komentarjev

Serial ATA diskovje

PC World - Nekaj novih stvari o tem prihajajočem standardu. Seagate je izdelal prototipni SerialATA disk s hitrostjo prenosa podatkov 150 MBps, toda s potencialom, da bo nekoč deloval pri kar 600 MBps. Disk namesto 5V za delovanje potrebuje 3V in je s kontorlerjem povezan z 0,25 inčnim kablom namesto s standardnim 2 inčnim, kar bo razveselilo vse overklokerje. Prav tako disku ni potrebno določiti ali je šefe ali suženj (master/slave).

Seagate napoveduje prve SerialATA diske že jeseni, Maxtor in Western Digital pa mu bosta sledila konec leta, ko bo VIA že začela vdelovati podporo v njene čipsete. Prav tako bodo večje tudi kapacitete. Seagateova Barracuda ATA V bo, kot že vemo, držala 120GB podatkov. Western Digitalov novi Caviar (zanimivo ime) pa naj bi dosegel kar 200GB. Tukaj.

3 komentarji

Naši članki

Slo-Tech - Malce več kot en teden nazaj sem vam postregel z nekaterimi našimi starimi članki, predvsem začetnikom. Danes, zgodbo nadaljujem in upam, da bo s tem vaše (in konec koncev tudi naše) življenje lažje. Prejšnjič sem vam "razložil" vse od sestavljanja računala do BIOSa ter nekaj o hlajenju, logično temu sledi počasi naprednejše hlajenje in višje overklokanje.

Hlajenje procesorja in veznega čipovja ter nekaj o ventilatorjih pa nanašanje termalnih past in nanašanje zelo razširjene Arctic Silver 3.

Kar pa se tiče navijanja pa odklepanje AthlonaXP ter odklepanje SocketA procesorjev.

Nekateri članki so že precej stari, tako da jih jemljite malce z rezervo, razložijo pa glavne stvari in s tem služijo svojemu namenu.

0 komentarjev

Naši članki

Slo-Tech - Ko takole dobivam en kup e-mailov in me ljudje na IRCu sprašujejo vse sorte stvari, z veseljem odgovarjam na "težja" vprašanja, ki jih še nismo obdelali v naših člankih ali forumu, toda če me trije ljudje na dan vprašajo, kako naviti GeForca2 in kako priklopiti ventilator, se mi skoraj zmeša.

Zato sem se odločil, da vas obvestim, da računalniški znalec in overkloker ne morete postati kar čez noč. Potrebno je prebrati precej gradiva - ki ga imamo na Slo-Techu dovolj - se poglobiti in se počasi prebijati naprej. Tudi stare teme na Forumu je treba malce prebrati. Odločil sem se namreč vas malce obveščati o starih člankih na Slo-Techu, vsak teden par, da vas začetnike počasi vpeljemo v overklokanje. V redu?

V prvi vrsti si oglejmo najprej sestavljanje računala, hlajenje sistema, overclockanje za začetnike, optimalne nastavitve BIOSa ter hlajenje grafičnih kartic. Nato pa po forumu poiščite še teme o navijanju različnih procesorjev in grafičnih kartic in naredili ste prvi korak pri...

9 komentarjev

Set za odklepanje AthlonaXP

Elite HW - Stare AMDjeve procesorje smo, in jih verjetno še, odklepali kar s svinčnikom. Seveda so se pojavili kasneje tudi "profesionalni" seti in kiti za odklepanje množilnikov, ki so naredili sicer isto kot svinčnik, toda na bolj prefinjen način.

AthlonomXP pa so razvijalci med L2 mostičke vrezali luknje, da odklep ne bi bil več tako enostaven. Seveda za nedobudne overklokerje to ni bil problem, saj so hitro našli nove načine kako odkleniti procesor. No, na elite HW so si ogledali set za odklep "novih" Athlonov. V kompletu dobite povečevalno steklo (ki je malce boljše kot v predhodnem kompletu), nekaj stekleničk z zanimivo vsebino, pinceto, ter navodila. Oglejte si test in si morda zadevo omislite, če imate težave pri drugih, "neprofesionalnih" postopkih.

2 komentarja

Bye Bye Potenciometri

Slo-Tech - Če bi radi nadzorovali hitrost vaših ventilatorjev, pa se vam ne da delati stikal ali potenciometrov, je pravi programček za vas SpeedFan. Program z zniževanjem oziroma višanjem voltaže uravnava hitrost ventilatorjev, ki so priključeni na osnovno ploščo. Več podatkov dobite tukaj.

Dodatek by alien-w: zadeva je sicer že precej stara, a ker je to res zakon programček, se splača objaviti novico. Jaz zadevo uporabljam že precej časa in moram reči, da je super!

1 komentar

Overklokanje je interdisciplinarna veda

Overclockers Australia - Da, znanje pridobljeno pri navijanju in hlajenju računalnika lahko uporabimo tudi pri drugih vedah oziroma področjih, ki na videz nimajo nikakršne zveze z računali.
En tak primer je recimo Boky, eden od Avstralskih navijačev in overklokerjev, ki je imel težave z regulatorjem na njegovi Hondi VFR800 (huuud motror BTW 8-O ). Pregrevanje le-tega je povzročalo električne motnje in zato je enostavno pripel na hladilna rebra 60mm ventilator in ga povezal z 12V tokokrogom od luči. Od tedaj naprej nima več problemov z elektriko... Skoraj zastonj, a učinkovito.

0 komentarjev

Nov test

Slo-Tech - Tokrat sem stestiral Asusov iPanel Deluxe - ultimativni kos trdine oz. strojne opreme, ki na majhnem LCD ekranču prikaže skoraj vse, kar si overklokerji želijo vedeti o stanju svojega abakusa. Se spomnite tistih senzorjev za temperaturo z ekrani, ki smo jih monitrali na sprednjo stran računalnika in tako odčitavali temperature v notranjosti računalnika? No, to in še več je iPanel. Toda tudi ta ima svoje pomanjklivosti in napake. Preberite si test.

1 komentar

Opozorilo!

Jaz - O tem je sicer že bilo precej govora v Forumu, toda če je slučajno kdo spregledal: danes ob 21.40 bodo na TV SLO2 zavrteli eno izmed največjih anime mojstrovin, Ghost in the Shell. Stvarco se vam res izplača pogledati, če ste že preobjeti klasičnega hollywoodskega futra in bi si radi ogledali vrhunske produkte drugačne kulture. Anime freaki tega tako ali tako ne bi zamudili za nič na svetu, ogled pa priporočam tudi tistim, ki se vam anime ne zdi nič posebnega. Po GiTSu boste zagotovo spremenili mnenje !
Torej, danes ob 21.40 vsi preklopite na TV SLO2, se prijetno namestite in pripravite na neverjetno doživetje!

Popravek: zadeva je ob 22.00 .

19 komentarjev