»

Star Wars III in WinXP 64 Beta

The inquirer - Microsoft je na CeBitu objavil zanimivo novico - ustvarjalci tretje epizode Star Wars so namreč pri izdelavi računalniško animiranih scen v filmu uporabljali 64 bitno različnico Windows XP. Kar seveda ne bi bilo nič nenavadnega, če ne bi bila ta različica Oken v beta fazi testiranja. Očitno so se v Redmondu precej potrudili pri izdelavi "novega" operacijskega sistema, katerega zmogljivost in stabilnost je zadostovala za zahtevno nalogo produkcije računalniško animiranih scen v filmu. Za 64 bitno različico Oken so se avtorji odločili, ker je po njihovih besedah pri rendeniranju računalniške animacije precej hitrejša od 32 bitnih Oken. Radovedneži si lahko celotno novico preberete tukaj, na žalost pa ni na voljo podatka o procesorjih in ostali strojni opremi, ki so jo uporabili za celoten projekt.

15 komentarjev

50.000 tem

Slo-Tech - Kot so nekateri že opazili, smo danes na Slo-Techu prebili še en (pomemben) mejnik. Danes je bila namreč napisana že petdesettisoča tema, omeniti pa velja tudi tristo tisoč odgovorov v našem fenomenalnem, nadmočnem Forumu, kar res ni mačji kašelj, kajne? Kaj naj porečem na to? Nič, bodite še naprej tako vedoželjni in pridno pišite. [;)]

2 komentarja

Lepota po finsko

HardOCP - Finska je dežela prostranih gozdov in Finci eni izmed najboljših obdelovalcev lesa, zato me niti slučajno ni presenetil tale projekt, ki ga je izpeljal in opisal (v finščini [:\\]) pripadnik prej omenjenega naroda. Tip, ki se je odločil izpeljati ta projekt, je imel kar zahtevno nalogo, saj izdelava kvalitetnega ohišja povsem iz lesa le ni mačji kašelj. No, kot lahko vidite, mu je naloga precej dobro uspela, saj se tako izdelanega ohišja najbrž nebi branil nihče. Tudi...

4 komentarji

ZDA zasegle nemalo piratske robe

Reuters - ZDA so danes (torek), izvedle eno večjih računalniških racij: v 27 mestih so napadli predvsem legla nelegalne programske opreme, ki ga obtožujejo za izpad dohodka v višini najmanj 1 milijarde dolarjev letno na področju računalniških iger, programov, glasbe ter filma (po besedah BSAja celo 12 MRD USD!). Sodeč po besedah Delli-Colli-ja (direktor U.S. Customs Services CyberSmuggling Center) je bilo izvedenih 37 hišnih preiskav, nič aretacij, so pa pridobili gore materiala, ki ga bo potrebno pregledati (mali miljon CDjev z igricami pa res ni mačji kašelj ;)).

Prav tako so v Avstraliji, Britaniji, Finski in Norveški izvedli še 19 preiskav in aretirali 5 ljudi.

0 komentarjev

NASA pripravlja 3D zemljevid

Slashdot - Stari zemljevidi resda prikažejo celotno površino sveta, vendar še vedno niso dovolj natančni, saj so bili posneti s starejšo tehnologijo. Pri ameriški Nasi si se zato odločili, da začnejo izdelovati najbolj natančen zemljevid, kar jih je bilo kdaj narejenih. Vendar tukaj ne bo šlo za navadne zemljevide, ampak za prave 3D pokrajine. Da, prav ste slišali, NASA namerava celotno Zemljino površje prenesti v 3D, kar pa bo kar zahtevna naloga, saj na celotnem površju kar mrgoli raznih dolin in dolinic. Prvi zemljevid izdelan z novo tehniko, bo zemljevid Severne Amerike, ki bo izdan konec leta 2002. Kdaj pa bomo videli še ostali svet, pa zaenkrat še ni znano.
Kot zanimivost naj še povem, da Slovenci pri slikanju površja nismo bili ravno zapostavljeni, saj smo si...

1 komentar

Raziskovanje zdravil za raka v SETI stilu

The Register - Univerza v Oxfordu bo začela raziskovalni projekt v SETI stilu za raziskovanje zdravil za raka. Organizatorji upajo, da se bo 6 milijonov ljudi vključilo v ta projekt, ki vključuje dol-povleko programa in uporabo zmogljivosti računalnika za obdelavo podatkov. To bi pohitrilo proces odkrivanja zdravil za 3-5 let.
Več informacij o tem projektu lahko najdete tukaj, kjer lahko tudi dol-povlečete program za ta projekt.

19 komentarjev