»

Microsoft Security Essentials na voljo za prenos

engadget - Težave z virusi, črvi in varnostnimi luknjami so uporabnikom operacijskih sistemov Windows predobro znane, z njimi pa se bojujejo na različne načine. Večina uporablja protivirusne programe, ki so v večini primerov plačljivi, medtem ko peščica uporabnikov zaupa lastni presoji in znanju, ki naj bi jih obvarovalo okužbe.

Microsoft je očitno pekla vest zaradi vseh težav, ki so jih povzročili uporabnikom, zaradi česar so že pred časom napovedali, da bodo razvili lastno zaščito proti virusom. Microsoft Security Essentials je včeraj izgubil oznako Beta in tako postal na voljo za prenos vsem uporabnikom operacijskih sistemov Windows XP (zgolj 32-bitne različice), Vista in Windows 7 (za 32 in 64-bitne sisteme). Pri Microsoftu obljubljajo, da bo protivirusni program večinoma deloval neopazno in vas bo na svojo prisotnost opozoril le, ko bo zaznal varnostno grožnjo. Poleg samega programa bodo brezplačne seveda tudi posodobitve virusnih definicij in same programske opreme.

65 komentarjev

Znanih več cen Windows 7

vir: CNet
CNet - Microsoft je že pred časom napovedal, da bo podobno kot pri Visti tudi Windows 7 za domačo rabo moč kupiti v obliki družinskega paketa, kjer bomo dobili tri licence za občutno nižjo ceno, kot če bi jih kupili posamič. Zdaj so znane še številke. Windows 7 Family Pack bo stal 150 dolarjev, omogočal pa bo nadgradnjo treh računalnikov z Windows XP ali Viste na Windows 7 Home Premium. To je ugodna ponudba, saj bo en sam paket Windows 7 Home Premium stal 200 dolarjev, verzija za nadgradnjo pa 120...

50 komentarjev

Nvidia izdala CUDA 2.2

E-week - Nvidia je izdala verzijo 2.2 toolkita in SDK-ja za arhitekturo CUDA, ki omogoča programerjem, da spišejo večnitne aplikacije GPGPU, ki se izvajajo na grafičnih čipih GeForce in Tesla. Najnovejša verzija že podpira prihajajoči operacijski sistem Windows 7, tako da je s tega vidika Nvidia pripravljena na prihodnost. Poleg tega nova inačica vsebuje CUDA Visual Profiler za profiliranje C-jevskih aplikacij (iskanje ozkih grl pri dostopu do pomnilnika), izboljšano delovanje aplikacij OpenGL in še nekaj dodelav. Vse potrebne datoteke si lahko prenesete z njihovih spletnih strani.

26 komentarjev

NV30 bo 3,5x hitrejša od NV25

Reactor Critical -
  • V Quake III Arena pri resoluciji 1280x1024 z vklopljenim 4x FSAA, bo NV30 2.5-krat hitrejša od GeForca4 Ti4600;
  • v prihajajočem Doomu bo NV30 sposobna prikazati 3.5 ali več krat boljše performanse kot sedajšnja najmočnejša Nvidiina kartica;
  • z NV30 boste v 3D Marku2001 dobili do trikrat več točk kot s Ti4600;
  • hitrost pixel-shadinga pa bo 4x hitrejša kot pri NV25;
  • predelal naj bi tudi kar 200 milionov trikotnikov na sekundo.
Jim verjamete? Preberite si bolj podrobno na Reactor Critical.

13 komentarjev

NVDVD končno na voljo

Reactor Critical - Morda se še kdo izmed vas spomni, da je Nvidia pred časom napovedala, da bo izdala programski DVD predvajalnik, ki bo lahko dodobra izkoristil Video Processing Engine v čipih GeForce 4. No, z veseljem lahko povem, da se je to v polovični meri pred kratkim tudi zgodilo. Zakaj v polovični? Zato, ker je predvajalnik še vedno v stanju beta, a je očitno že toliko funkcionalen, da so ga nvidiaši brez zadržkov dali na razpolago uporabnikom. Če imate torej GeForca 4 in bi radi preizkusili Nvidiino čudo, ki bojda zelo malo obremeni CPU, potem brž zaprežite svoje modeme. Za vsak primer pa preverite še Reactor Critical.

0 komentarjev

Hlajenje GeForca 4 s tekočim dušikom

vir: HardOCP
HardOCP - Vsake toliko časa vidimo nekatere navdušence, kako se spravijo hladiti procesor s pomočjo tekočega dušika. Taka hlajenja pa vsaj na grafičnih karticah niso ravno pogosta, saj se marsikdo kar lepo zadovolji z zračnim hlajenjem. No, očitno se je našel človek, ki se je odločil, da bo s tekočim dušikom ohladil tudi svojega GeForca 4. Kako mu je vse skupaj uspelo, pa si lahko ogledate na štirih slikah, ki jih boste našli na tej strani.

1 komentar

ATI-jeve oznake

Reactor Critical - Gotovo veste, da se je ATI odločil, da bo izdeloval številne izpeljanke Radeona8500, ki se bodo razlikovale samo po frekvenci grafičnega čipa. Pa kaj potem, pravite. Vse je v redu, problem nastane le, ko je treba kartice razločiti, saj so si na prvi pogled vse enake. In kako jih razločiti? Po posebni številki P/N:
  • RADEON 8500 (275 MHz): 1028571100

  • RADEON 8500 LE (250 MHz): 1028571200

  • RADEON 8500 LELE (230 MHz): 1028571500

Kartice se razlikujejo med sabo po predzadnjih dveh številkah. Višji kot sta ti dve številki, s počasnejšim taktom deluje kartica. Preden si kupite omiljenega Radeona8500, si zato raje oglejte številko P/N in se ne pustite preslepiti trgovcu. Več o tem si lahko preberete na Reactor Critical.

3 komentarji

Hawkingova protislovja

CNet - Spominjam se, ko je profesor Stephen Hawking, sicer (invalidni) avtor odlične Kratke zgodovine časa, napovedal, da se moramo bati oz. izogibati računalniškim vsadkom v svoja telesa.

Tokrat pa je na Telegraph-u objavljen članek, v katerem prof. Hawking razmišlja drugače; namreč, prej ko slej na bi na dan prišel smrtonosen virus, katerega človešto ne bi preživelo pod nobenim pogojem -- razen, če bi bili 'pripravljeni', torej v sebi imeli vgrajen (hehe, antivirus) čip. Druga rešitev, ki jo omenja, pa je kolonizacija drugih planetov. Večina znanstvenikov sicer meni, da je osvajanje vesolja z ladjami, počasnejšimi od svetlobe, jalovo početje, Hawking pa je mnenja, da warp pogoni mordale niso tako nemogoči oz. oddaljeni... Klik!

8 komentarjev

WinXP brez podpore za 3dfx

Reactor Critical - Izgleda, da 3dfx kartice uradno ne bodo podprte v WinXP. Kako je do tega prišlo? Ko je Nvidia prevzela 3dfx, je prevzela tudi podporo za 3dfx-ove izdelke. Roko na srce, Nvidiina podpora 3dfx izdelkom je vse prej, kot zadovoljiva, saj se je dotok novih gonilnikov kar nekako ustavil. Pred izidom WinXP Nvidia ni zainteresirana, da bi (z gonilniki) podprla 3dfx Voodoo 3/4/5 izdelke, prav tako pa Nvidia noče ponuditi izvorne kode 3dfx gonilnikov Microsoftu. Izgleda, da Nvidia hoče prepričati nevedno ljudstvo v nakup nove grafične kartice (najverjetneje kakega cenenega Geforca 2 MX). Zakaj nevedne? Večina ljudi pač ne ve, da se lahko v WinXP uporabijo tudi Windows 2000 gonilniki. Vsaj tako pravijo na Reactor Critical. Mimogrede, če si želite ogledati ljudsko mnenje glede tega, potem si preberite to debato.

15 komentarjev