»

Morgan zunaj 2

več strani - No, v prejšnji novici vas je freudi opozoril na Tomov test Morgana. Jaz se bom v zadevo malo bolj poglobil...
Danes je AMD izdal svoj (dolgo pričakovani) Morgan procesor. Še vedno ga bodo prodajali pod imenom Duron. Razlika je ta, da so prejšnji Duroni bili grajeni na Spitfire jedru, tej, novi pa na Morgan jedru. Pri Morganu (tako kot pri Palominu) gre za naslednjo generacijo procesorskega jedra, ki za svoje delovanje porabi manj energije in se zato tudi manj greje. Če si pogledamo grobe podatke: 180,000 več tranzistorjev kot Spitfire jedro, torej od 25 miljonov do 25.18 miljonov. 3DNow! Professional podpora (torej Intelovemu SSE (streaming SIMD extensions) ukazom tudi!). Deluje pri 1.75 V, maksimalni tok 26.3 A, maksimalno oddajanje toplote 46.1 W. Mogoče celo temperaturna dioda vgrajena v procesor! Če vas zanima še en test, si poglejte sem.

6 komentarjev

Morgan zunaj

Slo-Tech - To novico nam je posredoval frudi.
Včeraj je AMD izdal svojega novega Durona - deluje pri 1 GHz in se ponaša z novim Morgan jedrom. In že danes je na Tom's Hardware na voljo test tega procesorja. žal test ni pretirano temeljit, saj obsega le Q3, DroneZ in Sysmark, a vseeno da približno sliko, česa je novi AMDjev 'value' procesor zmožen. Še link.

2 komentarja

1 GHz Celeron kmalu

The inquirer - Veste kateri dan je danes? Ponedeljek. Danešnji dan ni samo dan, ko je izšla najbrž najboljša računalniška revija, ampak tudi dan, ko bi moral biti predstavljen AMD-jev 1 GHz Duron. Dobro, grem pogledat novice na The Register in The Inquirer, ki sta vsaj za moje pojme najboljši strani z dnevnimi novicami... Nič novic o 1 GHz Duronu. Čudno. Sicer so že prej obstajali nekateri pomisleki, da AMD zagotovo ne bo izdal gigaherčnika v ponedeljek, vendar dejstvo, da je AMD spet pojedel besedo ostaja (grdi AMD )
Kakorkoli že, naj vas potolažim z novico, da naj bi po poročanju The Inquirerja kmalu ugledali 1 GHz Celerona, ki bi deloval na 133 MHz vodilu (nič kaj dobra novica za navijalce ). Kakih drugih podatkov zaenkrat ni, kdaj pa naj bi ta "kmalu" bil, pa se zaenkrat še ne ve.

5 komentarjev

Raport

Jaz - Hm, hm, dva članka v enem dnevu. Not gud, se mi boste še razvadili. No, ne gre za nič resnega, le raport z AMD seminarja, ki sem se ga udeležil včeraj. Predavanje je vodil gospod Raz Sabhani iz AMDja, pokazali pa so nam tudi 1.2GHz TBird mašino, ki je uporabljala DDR pomnilnik. No, dokaj zanimiva prireditev, v raportu pa lahko preberete moje osebne vtise, komentar na AMDjeve načrte za prihodnost, odgovore na vprašanja, ki sem jih zastavil gospodu Razu in tako naprej... Prijetno 5 minutno branje (vsaj upam).

4 komentarji

Cene RAMa

Jaz - Ok, to je samo preventivno opozorilo. Iz več različnih virov sem zasledil informacije, da se bo RAM v bližnji prihodnosti precej podražil. Čeprav je prva podražitev že bila, in sicer kakšna dva tedna nazaj, se ima stanje še precej za spremeniti. Po nekaterih informacijah naj bi se RAM že podražil za približno 40%, toda tega ne morem potrditi. Sicer so se cene v naših trgovinah opazno zdebelile, toda 40% podražitve še ni za opaziti.
S to novico nikakor ne mislim povzročiti kakšne panike, toda vseeno bodite previdni...

25 komentarjev

Konec...

Jaz - Hm, ok, ker niti ne vem, kako bi se tega lotil, bom povedal kar naravnost: Slo-Tech bo prenehal z delovanjem. Po enem letu in pol pač počasi dojemamo, da se je stvar vse preveč razširila in peščica zanesenjakov ni več dovolj, da bi stvari še naprej vodila tako, kot je treba. Kot ste sami opazili, se je naša aktivnost zadnje čase precej zmanjšala. No, večino časa smo debatirali kako in kaj v prihodnosti, toda na žalost nismo našli nobene dobre opcije za nadaljevanje obstoja. Začetne zagnanosti enostavno ni več, večina pa nas nekako niti nima več časa, ki je potreben za vzdrževanje tako velike strani. Da ne govorimo o naših "resničnih življenjih", ki so res trpela...
Kakorkoli, vsem zvestim bralcem se zahvaljujemo za dolgotrajno podporo, ki smo je bili deležni z vaše strani. Če vas ne bi bilo, bi Slo-Tech že zdavnaj nehal obstajati. Na splošno nam je zelo težko pustiti tako ogromno in neverjetno prijateljsko skupnost, ki se je razvila, toda nimamo izbire .
Naslednjih nekaj dni boste še...

98 komentarjev

AMDjevi načrti in novice

več strani - Na nekaterih straneh so se pojavile dodatne novice o AMDjevih načrtih za prihodnost:

  Q1'01 Q2'01 Q3'01 Q4'01
AMD Athlon 1.3GHz, 1.333GHz Thunderbird 1.4GHz Thunderbird 1.533GHz, 1.6GHz Palomino 1.6GHz, 1.733GHz Palomino
AMD Duron   900MHz Spitfire 950MHz Spitfire
900MHz, 1GHz Morgan
1.1GHz Morgan

Na žalost je opaziti tendenco k prestavljanju izzida procesorjev, čeasr do sedaj z AMDjeve strani nismo bili vajeni. Tako bomo nove Palomino/Morgan procesorje videli komaj v tretjem četrtletju tega leta, vsi do tedaj izdani procesorji pa bodo temeljili na starem Spitfire/Thunderbird jedru. Pozitivna novica pa je, da bomo že čez približno en mesec videli 1.3GHz Thunderbirda. Obenem bo šlo za zadnji 200MHz procesor, saj bodo vsi po njem izdani le in samo za 266MHz zunanje vodilo.
Na 0.13 mikronsko tehnologijo izdelave bo AMD prešel komaj zgodaj leta 2002. Tedaj bodo predstavili 0.13 mikronskega Athlona - Thoroughbreda in Durona - Appalooso. Na žalost pa bodo Duroni tudi tedaj...

0 komentarjev

Duron 850MHz že naslednji teden

X-Bit Labs - Na X-Bit Labs so dobili nekatere informacije o AMDjevih načrtih za Duron procesorje. Tako naj bi prvi 850MHz Duroni bili na voljo že prihodnji teden. Procesorji bodo še vedno bazirali na starem Spitfire jedru, prvi Duron z novim Morgan jedrom bo 900MHz različica. AMD torej spet pridobiva prednost pred Intelom. Po nekaterih informacijah sodeč bi lahko AMD že zdaj brez večjih problemov predstavil in izdeloval 1GHz Durone, toda zaenkrat še ni potrebe...

Ob tem naj vas še enkrat opozorim, da bodo po vsej verjetnosti vsi novi Duroni hardversko zaklenjeni, torej brez BP_FID nožic. Tega še vedno ne morem trditi z gotovostjo, toda dobil sem dovolj informacij, da sem v to 90% prepričan. Če le lahko, si Durončke nabavite že zdaj in uživajte v navijanju. Čez par tednov bodo zadeve veliko težje!

10 komentarjev

Duroni vendarle brez BP_FID nožic?

Jaz - Vsi se še kako spomnite preplaha med overclockerji, ki ga je pred meseci povzročil AMD z novico, da bo s svojih SocketA procesorjev umaknil BP_FID nožice in s tem onemogočil overclockanje. Na srečo se takrat ni zgodilo nič in vsi smo pozabili na nevarnost. Toda, Miha mi je poslal opozorilo, da naj bi v Acordu imeli 800MHz Durone brez BP_FID nožic. 600 in 700MHz modeli še vedno imajo vse potrebno, toda baje jih bodo morali vrniti in zamenjati za zaklenjene. Ali je to res ali zaenkrat še ne vem, tako da bi cenil vse informacije na to temo. Če ne veste kakšna je razlika med odklenjenim in zaklenjenim Duronom, potem si poglejte naš članek na to temo, vse informacije pa mi lahko pošljete na e-email!

9 komentarjev

Intelovi in AMDjevi načrti za prihodnje leto

AnandTech - AnandTech je objavil zanimiv članek o procesorjih v letu 2001. Če je za leto 2000 veljalo, da je bilo zelo vroče, kar se tiče novih procesorjev, lahko brez zadržkov rečem, da bo 2001 tudi... Z AMDjeve strani nas bosta naskočili dve novi jedri za Athlone, Palomino in Thoroughbred, pa tudi prvi 64 bitni procesorji za domačo uporabo. Intel nas bo po drugi strani razveseljeval z 0.13 mikronskimi Pentiumi4 in novimi Coppermini-T. Skratka, zanimivo bo, v zgoraj omenjenem članku pa je vse skupaj podano še precej bolj podrobno.

0 komentarjev