»

Razmišljanje: kakšni naj bodo cilji prostega programja?

Slo-Tech - V Free Software Magazine je Terry Hancock v svoji kolumni zapisal zanimivo razmišljanje o tem, da cilj "odprtokodnikov" ne sme biti samo večanje tržnega deleža Linuxa, pač pa predvsem svoboda izbire - kar pa dopušča tudi svobodo izbire operacijskega sistema Windows. Po njegovem mnenju bi namesto tržnega deleža moral biti cilj razvijalcev in uporabnikov Linuxa kvaliteta, stabilnost ter odprti standardi.

Tržni delež ter posledično dotok denarja, ki ga podjetja kot npr. Canonical lahko usmerijo v razvoj je po njegovem mnenju sicer dobrodošel, vendar pa razvoj in obstoj Linuxa nista odvisen od njega. Tudi če komercialni distributerji Linuxa propadejo, se bo Linux razvijal in živel dalje.

Vsekakor zanimivo razmišljanje, ki lepo ponazarja filozofijo prostega programja in ki poudarja dejstvo, da "'uspeh' pomeni nekaj čisto drugega ko je tvoj cilj 'svoboda' kot ko je tvoj cilj 'moč'".

Vredno branja.

49 komentarjev

So Setiju šteti dnevi?

ZDNet - Glede na priljubljenost projekta Seti@Home na naši skupini, kaže, da vas večina projekt pozna.

Vendar kaže, da se nam projektom nabirajo črni oblaki. Po velikem številu paketov, ki so jih avtorji prejeli, in po idejah po širitvi vidnega polja satelitov in uvedbi Seti@Home II, se akademiki, ki stojijo za projektom, ubadajo z finančnimi težavami. Kot poročajo na ZDNetu, so se ustavili finančni prilivi.

Sicer pa, kakor kažejo debate v našem forumu, se prihodnosti za 100% obremnjenost vašega procesorja ni bati.

9 komentarjev

Microsoft in varnost

ZDNet - Microsoft je namero o izboljšanju varnosti programov očitno vzel zelo resno. Če gre verjeti navedbam na ZDNetu, je MS porabil, reci in beri, 100 milijonov ameriških dolarjev za 2 meseca seminarjev za 5.000 programerjev, ki delajo na operacijskem sistemu .Net Server. Razvijalci naj bi bili nad idejo navdušeni, saj jim je razvijanje varne namesto kul kode v užitek. Bomo videli [>:D]. Klik! Pa naj gre dobra duša primerjati ta znesek z našim obrambnim proračunom...

1 komentar

Linux PDA-ji na CeBitu

ZDNet - Med množico različnih naprav na CeBitu so se znašli tudi dlančniki, ki temeljijo na posebej prilagojenem operacijskem sistemu Linux. Na ZDNetu so spisali krajši članek o dveh predstavnikih tega dela tržišča. Eden izmed bolj zanimivih predstavnikov je Filewalker, ki je plod znanja inženirjev nemškega podjetja Invair. Njegova posebnost je, da je dlančnik v pravem pomenu besede, saj za njegovo upravljanje potrebujemo samo eno roko. Vse postorimo s kombinacijo treh tipk in koleščka. Ravno zaradi tega Invairjevi inženirji navajajo, da je dlančnik še posebej prirejen za na pot. To potrjuje tudi s svojo težo 98 g, sivinskim zaslonom ločljivosti 160x240 in vzdržljivim ohišjem. Nekaj je govora tudi o Fujitsu-Siemens Pocket LOOXu, vendar pa je, sodeč po napisanemu, ta primerek bolj evolucija, kot revolucija. Več tukaj.

2 komentarja

Transmeta še vedno v škripcih

The inquirer - Transmeta je eno izmed tistih podjetij, ki je obljubljalo veliko, vendar pa so od teh napovedi ostale samo obljube, tistih pravih rezultatov pa ni bilo nikjer. Največji problem Transmete so njihovi procesorji, ki si niso nikoli na široko utrli poti v večino prenosnikov, ampak so vedno samevali v redkih modelih velikih podjetij. Poleg tega pa podjetje že prav v nedogled zavlačuje s predstavitvijo Crusoejev 5500 in 5800, ki jih tudi po zadnjih podatkih ne bomo ugledali v tej četrtini. Problem naj bi tičal v sami 0.13 mikronski tehnologiji, glavni krivec pa bojda ni Transmeta, ampak tovarna TSMC, ki se že vedno ukvarja s težavami in zahtevami, ki jih postavlja 0.13 mikronska tehnologija. Marsikatero podjetje se je zaradi neskončnih odlaganj odločilo, da ima dovolj Transmetinih obljub in se raje posvetilo drugim rešitvam. Tako podjetje je na primer Toshiba, precej skeptični pa naj bi bili tudi pri Fujitsuju. To vsekakor niso spodbudne novice za Transmeto, po internetu pa celo krožijo...

1 komentar

Mobilni Athloni marca!

ZDNet - Mobilni Duroni so na trgu prenosnikov povzročili precej razburjenja, kmalu pa bo na voljo tudi mobilni Athlon, ki bo definitivno zmešal precej štren. Sodeč po ZDNetu, bo novi procesor predstavljen nekje v sredini marca (mogoče 19. marca), nekaj velikih podjetij pa je že najavilo prenosnike s temi procesorji. To bo še vroče .

0 komentarjev

AMD & Transmeta

ZDNet - Na ZDNetu si lahko preberete zanimivo razmišljanje o skupni prihodnosti AMDja in Transmete. Podjetji že nekaj časa sodelujeta predvsem na področju serverskih procesorjev, toda ZDNetov pisec misli, da bi se morala združati. Moram priznati, da se v določenih pogledih kar strinjam z njim, saj bi podjetji z združitvijo precej pridobili. Ali bi to bilo dobro za kupce ali ne pa je težko povedati, saj je za trg vedno boljše, če je več konkurentov. No, zadevo preberite in premislite sami .

3 komentarji